Αλλεργίες: πως Αντιμετωπίζονται και Πότε Είναι Επικίνδυνες.

Πρώτες Βοήθειες, Υγεία
2024-05-20
Διάρκεια: 18' Λεπτά

Guest: Δημήτρης Μαριόλης

Ανακαλύψτε πώς οι αλλεργίες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, ποιες είναι οι αιτίες τους, τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

κοπέλα με αλλεργίες, κρατάει ένα λουλούδι και τσούζουν τα μάτια της

Ακούστε το Podcast

Τι θα συζητήσουμε

Οι αλλεργίες είναι ένα από τα πιο κοινά και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα υγείας στον κόσμο, επηρεάζοντας ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Στην καρδιά αυτού του φαινομένου βρίσκεται μια σειρά από παράγοντες, όπως το γενετικό υλικό, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Οι αλλεργίες δεν είναι απλώς μια προσωρινή ενόχληση· μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την ποιότητα ζωής, προκαλώντας από ήπια συμπτώματα, όπως φτέρνισμα και κνησμό, μέχρι σοβαρές καταστάσεις, όπως το αναφυλακτικό σοκ.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ουσίες που, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι αβλαβείς. Αυτές οι ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα, μπορούν να περιλαμβάνουν γύρη, τρίχωμα ζώων, τρόφιμα, φάρμακα και τσιμπήματα εντόμων. Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο είναι η σκόνη από τη Σαχάρα, η οποία, αν και δεν προκαλεί άμεσα αλλεργίες, επιδεινώνει τα συμπτώματα σε όσους πάσχουν ήδη από αλλεργικές καταστάσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή το άσθμα.

Οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να περιορίζονται σε τοπικές αντιδράσεις όπως φαγούρα ή εξανθήματα. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικές αντιδράσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Το αναφυλακτικό σοκ είναι η πιο επικίνδυνη μορφή αλλεργικής αντίδρασης, όπου η ένεση αδρεναλίνης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Η πρόληψη των αλλεργιών βασίζεται κυρίως στην αποφυγή των αλλεργιογόνων. Για παράδειγμα, άτομα με αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν τα αλλεργιογόνα. Παρόμοια, όσοι έχουν αλλεργίες στη γύρη πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε ώρες υψηλής συγκέντρωσης γύρης. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση σε θέματα πρώτων βοηθειών είναι επίσης κρίσιμη, καθώς μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Παρά τις προόδους στην ιατρική, η πλήρης θεραπεία για τις αλλεργίες παραμένει δύσκολη. Ωστόσο, η απευαισθητοποίηση μέσω αλλεργικών εμβολίων μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ορισμένα άτομα, μειώνοντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και παρακολούθηση από ειδικούς, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Στο σημερινό επεισόδιο με καλεσμένο τον εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών κο Δημήτρη Μαριόλη θα συζητήσουμε γιατί οι αλλεργίες αποτελούν ένα σύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα υγείας που απαιτεί συνεχή ενημέρωση, πρόληψη και διαχείριση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων που πάσχουν.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth. Τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας.

Στην LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε ένα από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project manager της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο όπου έχουμε καλεσμένο τον κύριο Μαριόλη Δημήτρη με την ειδικότητα του διασώστη και θα συζητήσουμε για τις αλλεργίες.

Εισαγωγή

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα κύριε Μαριόλη.

Δημήτρης Μαριόλης:

Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα ήθελα λίγο πριν ξεκινήσουμε το επεισόδιο μας να μας πείτε δυο λόγια για εσάς για να σας γνωρίσει στο κοινό.

Δημήτρης Μαριόλης:

Ωραία, εγώ είμαι ο Δημήτρης, είμαι με ειδικότητα διασώστη και είμαι επαγγελματίας εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών στις πρώτες βοήθειες τα τελευταία 25 χρόνια η εργασία μου είναι σε καλύψεις πρώτων βοηθειών.

Παλιότερα στα νιάτα μου ως ναυαγοσώστης ήμουν σε παραλίες και δούλευα και τώρα πια είμαι μόνο στην εκπαίδευση των ναυαγοσωστών. Μαζί θα μιλήσουμε για βασικά πράγματα πρώτων βοηθειών. Σε αυτό το podcast αλλά και σε μελλοντικά θα πούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις. Και σήμερα συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για τις αλλεργίες.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Μαριόλη, θα ήθελα να ενημερώσουμε το κοινό ότι η ηχογράφηση αυτού του podcast έγινε μια μέρα μετά από το πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο εδώ στην Αθήνα που ζήσαμε, που τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει όσα χρόνια ζω και δεν είναι και λίγα.

Οπότε θα ξεκινήσω την ερώτησή μου λίγο πιο πιο βαθιά στην κουβέντα, αλλά θα ήθελα να με καλύψετε πρώτα σε αυτό και να ξεκινήσουμε την πρώτη μου ερώτηση μετά από αυτό το φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε με τη σκόνη που έγινε πορτοκαλί άλλος ουρανός. Καταρχάς γιατί φαινόμενο μιλάμε; Και αν αυτό το φαινόμενο επηρεάζει ή μάλλον εάν προκαλεί κάποια αλλεργία.

Δημήτρης Μαριόλης:

Ωραία λοιπόν, αυτό το φαινόμενο είναι ένα φαινόμενο σκόνης. Μας έρχεται η σκόνη από τη Σαχάρα, όπως λέμε την υποσαχάρια ζώνη. Είναι φαινόμενο που παρατηρείται αυτές τις εποχές. Ο αέρας κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και φέρνει τη σκόνη σε εμάς.

Η σκόνη η ίδια δεν προκαλεί καμία αλλεργία, αλλά επιδεινώνει τις αλλεργίες. Αν κάποιος έχει μια αλλεργική ρινίτιδα, αν έχει επιπεφυκίτιδα, αν έχει αλλεργικό άσθμα, αυτή η σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας, με αποτέλεσμα αυτός ο άνθρωπος δεν περνάει καλά αυτή την εποχή.

Η οδηγία για να νιώσει λίγο καλύτερα αυτός ο άνθρωπος θα είναι από τον γιατρό του. Φυσικά θα είναι να αποφεύγει τις ώρες που έξω υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης ας πούμε, όπως εχθές το απόγευμα. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση σκόνης.

Αν κάποιος άνθρωπος με κάποια τέτοια αλλεργία ήταν έξω σε φυσικό περιβάλλον, θα ένιωθε δυσφορία 100%. Αν αποφεύγεις τις ώρες αιχμής που υπάρχει αυτή η σκόνη στον αέρα, τότε θα έχει μειωμένα συμπτώματα.

Η ίδια σκόνη δεν είναι επικίνδυνη για κάποιον άνθρωπο, εκτός κι αν είναι κάποιος υπερήλικας με αναπνευστικό πρόβλημα και αυτός πάλι θα πάρει οδηγία από το γιατρό του, ανεξάρτητα αν δεν έχει αλλεργία, αλλά επειδή έχει αναπνευστικό πρόβλημα να παραμείνει σε κλειστούς χώρους όταν η σκόνη είναι σε έξαρση.

Τι είναι οι αλλεργίες;

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Θα ξεκινήσω όπως σε όλα μας τα podcast με τον ορισμό, οπότε θα ήθελα εδώ να μας πείτε τι είναι οι αλλεργίες και που οφείλονται.

Δημήτρης Μαριόλης:

Λοιπόν, τι είναι οι αλλεργίες και που οφείλονται; Η αλλεργία μας οφείλεται στο γενετικό μας υλικό. Δυστυχώς είναι ένας άγνωστος τομέας στην ιατρική, ένας πολλά άγνωστος τομέας στην ιατρική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ένα αλλεργιογόνο μπορεί να είναι οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να εισπνέουμε, που μπορεί να καταπιούμε, που μπορούμε να πιούμε, να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας.

Ένα αλλεργιογόνο μπορεί να είναι οτιδήποτε και να κάνει αλλεργία στον οποιονδήποτε. Κάποιος άνθρωπος σε μικρή ηλικία μπορεί να έχει μια αλλεργία και μετά από λίγα χρόνια αυτή η αλλεργία να εξαφανιστεί. Μπορεί να είναι αλλεργία σε τροφή η αλλεργία σε ένα ζώο. Κάποιος άνθρωπος μπορεί να μην έχει ποτέ του αλλεργία στα 50 του χρόνια.

Μπορεί να βγάλει ξαφνικά αλλεργία σε μια τροφή ή σε ένα τσίμπημα ενός ζώου. Δεν υπάρχει κανόνας για την αλλεργία. Ότι εμφανίζεται τότε εξαφανίζεταιn τότε οι αλλεργίες οφείλονται κυρίως στο γενετικό μας υλικό και η ανάπτυξη των αλλεργιών γενικότερα παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο καιρό, επειδή μάλλον έχει αυξηθεί το στρες στη ζωή μας, μάλλον έχει αυξηθεί η βιομηχανοποίηση της ζωής μας και είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που την επηρεάζουν.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει δείξει ότι αυξάνονται οι αλλεργίες. Αυτό είναι η αλλεργία.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Μετά τον ορισμό λοιπόν, κύριε Μαριόλη, θα ήθελα να μας πείτε τι μέτρα πρόληψης μπορούμε να πάρουμε.

Δημήτρης Μαριόλης:

Μέτρα πρόληψης μπορεί να πάρει κάποιος αν ξέρει ότι είναι αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο; Είναι η αποφυγή του να αποφεύγει αυτό το αλλεργιογόνο. Αν ο γιατρός μας, μας πει ότι είμαστε αλλεργικοί π.χ σε μια τροφή, αυτή η τροφή θα πρέπει να απέχει από τη διατροφή μας.

Προσοχή τώρα!

Αν είμαστε αλλεργικοί σε κάποιον παράγοντα γάλακτος, υπάρχει πιθανό ο παράγοντας αυτός να υπάρχει όχι μόνο στο γάλα που θα πιούμε σε ένα τυρί, αλλά να υπάρχει π.χ σε κάποιο πρωινό, σε κάποιο κέικ, σε κάποιο φαγητό, σε κάποια παρασκευή φαγητού, να υπάρχει μέσα ο παράγοντας.

Γι αυτό ένας αλλεργικός που ξέρει σε τι είναι αλλεργικός θα πρέπει να διαβάζει επισταμένα τις ετικέτες των προϊόντων, έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν περιέχει. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες στις ετικέτες των προϊόντων να γράφουν αναλυτικότατα τι περιέχει μέσα η κάθε τροφή.

Επίσης, το ίδιο πρέπει να κάνει κάποιος άνθρωπος στα φάρμακα που θα πάρει, σε αυτό που θα πιεί, σε οτιδήποτε έρθει σε επαφή θα πρέπει να το κάνει προληπτικά για να μην έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Αυτό είναι το μέτρο πρόληψης. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Αν τώρα είσαι αλλεργικός στη σκόνη, στη γύρη ή σε ένα φυτό, θα αποφύγεις φυσικά τη σκόνη, τη γύρη, προπαντός τις ώρες αιχμής, όταν υπάρχουν ώρες αιχμής για τη γύρη θεωρούνται οι επτά με εννιά το πρωί και οι πέντε με επτά το απόγευμα. Αυτές οι ώρες καλύτερα να μείνεις σε εξωτερικό περιβάλλον. Η γύρη βρίσκεται στα φυτά. Βρίσκεται σε ελάχιστη ποσότητα στα λουλούδια.

Γι αυτό να μας κάνει δώρο κάποιος μια ανθοδέσμη με λουλούδια αν δεν θέλει να μας δολοφονήσει. Η ανθοδέσμη με τα λουλούδια έχει πάρα πολύ γύρη απάνω, αλλά τα φυτά που μπορεί να είναι στον κήπο, στο μπαλκόνι, εκεί περιέχεται παραπάνω γύρη. Εμείς πρέπει να αποφεύγουμε το αλλεργιογόνο και μόνο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο στην πρόληψη της αλλεργίας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Επόμενη ερώτησή μου κ. Μαριόλη είναι η εξής: Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι διαφορετικές. Είναι όλες οι μορφές της ίδιας έντασης. Χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες;

Δημήτρης Μαριόλης:

Πολύ καλή ερώτηση. Όχι, οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι όλες το ίδιο. Δεν αντιδράει ο κάθε οργανισμός με τον ίδιο τρόπο. Για την ακρίβεια, ο κάθε οργανισμός αντιδρά τελείως διαφορετικά. Λοιπόν, την αλλεργία τη χωρίζουμε σε ήπια μορφή, σε αλλεργία ή ήπιας μορφής αλλεργία.

Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάποιος άνθρωπος έχει σαν συμπτώματα φτέρνισμα, καταρροή στη μύτη, δακρύζουν τα μάτια του, έχει κνησμό, φαγούρα, μικρά σπυράκια. Μπορεί να έχει βήχα. Αυτά τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής αλλεργία που μπορεί να τα έχω από τη γύρη, από το τρίχωμα ενός ζώου, από τέτοια πράγματα.

Αυτή την αλλεργία λοιπόν. Ένας γιατρός θα μας δώσει τα φάρμακα, τα αντισταμινικά, τα συγκεκριμένα φάρμακα που θα αποφασίσει η γιατρός. Δεν παίρνουμε καθένας ότι θέλουμε θα μας δει γιατρός θα μας γράψει συγκεκριμένα αντισταμινικά φάρμακα και δοσολογία και αυτά τα φάρμακα θα ρίξουν τα συμπτώματα.

Δεν θεραπεύουν την αλλεργία αλλά μειώνουν τα συμπτώματα και έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτή είναι η ήπιας μορφής αλλεργική αντίδραση. Η αναφυλακτική αντίδραση είναι κάτι παραπάνω σε συμπτώματα. Βλέπουμε παραπάνω συστήματα να εμπλέκονται. Δεν εμπλέκεται μόνο το δέρμα.

Μπορεί να εμπλακεί το πεπτικό μας ή το αναπνευστικό μας. Τι σημαίνει αυτό; Αν κάποιος έχει αναφυλακτική αντίδραση, θα βγάλει στο σώμα του. Θα δούμε στο σώμα του κόκκινες λωρίδες, μεγάλες κόκκινες λωρίδες σε όλο του το σώμα. Θα δούμε σπυράκια, μεγάλα σπυράκια σε όλο το σώμα, θα δούμε μικρές κοκκινίλες σαν μικρά αιματώματα σε όλο του το σώμα και αυτό θα γίνει ξαφνικά εκεί που ο άνθρωπος είναι μια χαρά.

Δημήτρης Μαριόλης:

Ξαφνικά, περνώντας το αλλεργιογόνο από δευτερόλεπτα μέχρι ελάχιστα λεπτά, όλο το σώμα γεμίζει με αυτά τα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα στο σώμα μας μπορεί να έχουν αίσθημα καύσου, να καίγεται δηλαδή άλλος ή να έχει φαγούρα.

Επίσης, ταυτόχρονα θα εμπλακεί και άλλο ένα σύστημα μέσα από το σώμα μας, που μπορεί να είναι το αναπνευστικό ή το πεπτικό, δηλαδή να έχει δυσκολία στην αναπνοή ή να έχει και να έχει ναυτία και τάση προς έμετο. Αυτή λέγεται αναφυλακτική αντίδραση. Αυτά τα συμπτώματα δεν θα περάσουν.

Πιθανόν δεν θα περάσουν μόνο με αντισταμινικά ή μπορεί να περάσουν με μεγάλες δόσεις μεγαλύτερες του αντιισταμινικό. Πιθανόν το άτομο αυτό να χρειαστεί να πάρει και κορτιζόνη, πάντα με οδηγία γιατρού, που σημαίνει αν μου τύχει μέσα στο σπίτι ή στο παιδί μου στο σπίτι, θα πάρω τηλέφωνο άμεσα το γιατρό ή τον παιδίατρο του παιδιού.

Θα του δηλώσω τι βλέπω και μόνο τι βλέπω μπροστά μου και αυτός θα κρίνει αν πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ή αν πρέπει γρήγορα να δώσω αντισταμινικά ή κορτιζονούχα φάρμακα. Μπορεί να ναι, μπορεί να είναι χάπια, μπορεί να αλοιφές, μπορεί να εισπνεόμενα, αλλά ο γιατρός θα το αποφασίσει αυτό.

Το τελευταίο που έχουμε για την αλλεργία είναι το αναφυλακτικό σοκ. Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του θύματος. Θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Αίτια αναφυλακτικής αντίδρασης

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πείτε μας λίγο ποια είναι τα συχνότερα αίτια της αναφυλακτικής αντίδρασης;

Δημήτρης Μαριόλης:

Τα συχνότερα αίτια της αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να είναι φάρμακα, φάρμακα που θα μας δοθούν ακόμα και εντός του νοσοκομείου. Τα φάρμακα που έχουν «ενοχοποιηθεί» για αναφυλακτική αντίδραση είναι τα π.χ τα σκιαγραφικά φάρμακα, τα φάρμακα που κάνουμε, μια εξέταση και μα; δοθεί ένα τέτοιο φάρμακο. Επίσης αντιβιοτικά έχουν ενοχοποιηθεί για αναφυλακτική αντίδραση.

Οι γιατροί εντός νοσοκομείου, όταν χορηγούν μεγάλες δόσεις αντιβίωσης και σκιαγραφικά φάρμακα. Ως μέτρο πρόληψης έχουν δίπλα τους ακριβώς και ένα κατάλληλο φάρμακο που είναι η αδρεναλίνη, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ.

Αυτή η αναφυλακτική αντίδραση, άμα την αφήσουμε χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να μας οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ. Επίσης, άλλα πράγματα που έχουν ενοχοποιηθεί για αναφυλακτική αντίδραση είναι τα τσιμπήματα συγκεκριμένων ζώων, της μέλισσας και της σφίγγας.

Συγκεκριμένα. Το κουνούπι δεν κάνει αναφυλακτική αντίδραση αλλά η μέλισσα και έχουμε δει ότι προκαλούν αναφυλακτική αντίδραση από φαγητά από φαγητά, γάλα, αυγό, σιτηρά, ψάρι. Τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί έχουν ενοχοποιηθεί για να προκαλούν αναφυλακτική αντίδραση.

Είναι πολύ συχνά. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν τέτοιες αλλεργίες. Οι γιατροί τους, τους γράφουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο να έχουν και να αποφεύγουν την έκθεση σε αυτές τις τροφές.

Η αλλεργική αντίδραση δεν είναι επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή του ανθρώπου. Αρκεί να μεταβεί σε ένα νοσοκομείο ή με ιατρική συμβουλή να πάρει τα συγκεκριμένα φάρμακα που θα του πει ο γιατρός του.

Τι είναι το αλλεργικό σοκ

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Από την άλλη, πείτε μας λίγο τι είναι το αλλεργικό σοκ που αναφέρατε προηγουμένως και πως αντιμετωπίζεται και αυτό επίσης;

Δημήτρης Μαριόλης:

Το αλλεργικό σοκ αναφυλακτικό σοκ, όπως το έχουμε ακούσει, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή ενός ανθρώπου. Αν κάποιος γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός σε σημείο να πάθει αναφυλακτικό σοκ, το γνωρίζει και το έχει πει στο γιατρό του.

Έχει διαγνωστεί με αυτό. Θα το έχει γράψει ο γιατρός του ένα συγκεκριμένο φάρμακο και το συγκεκριμένο φάρμακο. Αυτό είναι η αδρεναλίνη. Στην Ελλάδα η αδρεναλίνη κυκλοφορεί σε προγεμισμένη στυλό από το ονομάζουμε ANAPEN και ο γιατρός θα δώσει οδηγία σε αυτόν τον άνθρωπο να έχει πάντα μαζί του.

Αυτό το στυλό, αυτό το φάρμακο, την ένεση αδρεναλίνης, αν είμαι ενήλικας, θα την έχω μαζί μου σε μια τσάντα συνέχεια θα την έχω στο γραφείο μου, θα την έχω στη δουλειά μου, στο αυτοκίνητο μου. Αν είμαι παιδί θα με ακολουθεί στο σχολείο, στη δραστηριότητα, στην εξωσχολική δραστηριότητα, στην εκδρομή, παντού.

Το αναφυλακτικό σοκ έχει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα. Έχεις ένα σύμπτωμα που επηρεάζει το αναπνευστικό μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα δούμε πρήξιμο στο πρόσωπο του ασθενή, πρήξιμο σε τέτοιο βαθμό που τα μάτια θα κλείσουν, πρήξιμο σε τέτοιο βαθμό που τα χείλη θα τριπλασιαστούν.

Πρήξιμο σε τέτοιο βαθμό που θα πρηστεί εσωτερικά η αναπνευστική οδός και αυτός ο άνθρωπος σιγά σιγά η φωνή του θα χαμηλώνει, θα φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να μιλήσει και θα ακούμε μόνο ένα συριγμό βγάζοντας λίγο αέρα από μια μικρή οπή.

Και το επόμενο στάδιο είναι να πάθει ασφυξία, να κλείσει αέρα και να πάθει ασφυξία.

Αν κάποιος άνθρωπος είναι σε αυτή την κατάσταση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του χορηγήσουμε την ένεση αδρεναλίνης. Όλα τα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικά σε σημείο να πάθουν αναφυλακτικό σοκ και τους έχει γράψει ο γιατρός τους αυτή την ένεση, τα έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος ως γιατρός και μπορούν να κάνουν μόνα τους την ένεση αδρεναλίνης.

Είναι πάρα πολύ εύκολη στη χρήση. Έχει μια μικρή βελόνα όπου γίνεται υποδόρια η ένεση. Η ένεση περνάει πάνω από ένα παντελόνι, από ένα πουκάμισο. Δεν χρειάζεται να γυμνάσουμε κάποιο μέλος και απλά την εφαρμόζουμε για 3 δεύτερα. Έχει ένα κουμπί ως σκανδάλη. Πατάμε παίρνετε το φάρμακο και αυτό ήταν όλο.

Αν ένας άνθρωπος εφαρμόσει μια ένεση αδρεναλίνης στον εαυτό του, σε κάποιον άλλον που έχει πέσει αναφυλακτικό σοκ, πρέπει οπωσδήποτε να πάει στο νοσοκομείο. Χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια. Η ένεση αδρεναλίνης Αυτό το φάρμακο έχει την ιδιότητα να κατευνάζει τα συμπτώματα, αλλά μόνο αυτό θα πρέπει να κατευνάσει τα συμπτώματα και να γρήγορα να πάμε στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός μπορεί να έχει δώσει οδηγία να χορηγηθεί δεύτερη αδρεναλίνης αν δεν πέσουν τα συμπτώματα ή να έχει γράψει ένα φάρμακο στον ασθενή που αυτό σημαίνει να πάρει ένεση αδρεναλίνης και αμέσως μετά κορτιζονούχα και αντισταμινικά φάρμακα μέχρι να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή ενός ασθενή. Πρέπει να γίνει γρήγορα η ενέργεια με την ένεση αδρεναλίνης και αυτό δίνει μεγάλες πιθανότητες να σωθεί η ζωή του.

Χρήση αδρεναλίνης

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ μου γεννήθηκε μια ερώτηση. Η ένεση αδρεναλίνης επηρεάζει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να έχουνε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δημήτρης Μαριόλης:

Ναι, η ένεση αδρεναλίνης θα επηρεάσει την καρδιά του ανθρώπου εκατό τοις εκατό. Αν όμως ο άνθρωπος είναι σε αναφυλακτικό σοκ, η μόνη πιθανότητα να σωθεί είναι να πάρει αδρεναλίνη, ακόμα και να του προκαλέσει μετά πρόβλημα στην καρδιά, αν δεν πάρει αδρεναλίνη, πιστεύοντας ότι θα του δημιουργήσω πρόβλημα στην καρδιά θα πεθάνει από το αναφυλακτικό σοκ.

Έτσι η ζωή μας είναι το μεγαλύτερο έννομο αγαθό. Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να σώσουμε μια ζωή. Εντάξει, πάντα με την ασφάλεια μας, αλλά πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να σώσει μια ζωή. Αν άλλος κινδυνεύει από αναφυλακτικό σοκ, θα του δώσουμε αδρεναλίνη. Αν του δημιουργήσουμε καρδιολογικό πρόβλημα στο νοσοκομείο, θα αντιμετωπίσουμε το καρδιολογικό πρόβλημα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλύψτε και τη δεύτερη ερώτησή μου με αυτό, γιατί εκεί θα πήγαινε η δεύτερη ερώτηση. Τι προτείνει; Τι είναι αυτό; Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε τελικά, αφήνοντας πίσω πιθανές σκέψεις; Νομίζω ότι είναι και μια από τις αρχές των πρώτων βοηθειών. Σωστά; Ότι επεμβαίνουμε. Μάλλον το αφήνω σε εσάς αυτό.

Δημήτρης Μαριόλης:

Αυτή είναι η αρχή των πρώτων βοηθειών. Κρίνουμε πάντα και ενεργούμε με προτεραιότητα στις επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή. Αν κάποιος άνθρωπος αιμορραγεί, δεν κοιτάω πρώτα την αιμορραγία.

Πρέπει να είναι ανοιχτό. Ανοιχτός αεραγωγός, τον αναπνέει και μετά να ασχοληθώ με την αιμορραγία. Αν κάποιος άνθρωπος έχει σπάσει χέρια πόδια, πρέπει να κοιτάξω πρώτα τον αεραγωγό του, να είναι ανοιχτός αεραγωγός, να μην κινδυνεύει η ζωή του και μετά θα ασχοληθώ με το επόμενο πρόβλημα. Πάντα αντιμετωπίζω το πρόβλημα που είναι επικίνδυνο για τη ζωή του και μετά τα υπόλοιπα.

Υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες;

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτή την παρέμβαση. Πριν κλείσουμε τη σημερινή μας συζήτηση, η τελευταία μου ερώτηση είναι αν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες.

Δημήτρης Μαριόλης:

Δυστυχώς θεραπεία για τις αλλεργίες είναι δύσκολη και δεν είναι για όλες τις αλλεργίες. Λοιπόν, αν κάποιος είναι αλλεργικός, τα όλα τα φάρμακα που έχουμε τώρα έξω στη ζωή μας, είτε λέγεται αντισταμινικά, είτε κορτιζονούχα, είτε αδρεναλίνη, είναι φάρμακα που κατευνάζουν τα συμπτώματα.

Αν κάποιος είναι αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, μόνο σε ένα και το ξέρει, υπάρχει μια όχι για όλα τα αλλεργιογόνα. Για τα πιο πολλά όμως, υπάρχει μια διαδικασία με αλλεργικά εμβόλια που λέγεται απευαισθητοποίηση.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αλλεργικός σε τσίμπημα μέλισσας π.χ Θα πάει στο νοσοκομείο με ραντεβού συγκεκριμένο στον αλλεργιολόγο του και ο αλλεργιολόγος του θα του χορηγήσει σιγά σιγά σε διάστημα 1 μπορεί και 2 χρόνια θα του χορηγεί ενέσιμα ενδοφλέβια σιγά σιγά ποσότητα αλλεργιογόνου.

Αυτό λοιπόν που τον κάνει χειρότερα, αυτό που του προκαλεί αλλεργία, θα το χορηγεί σιγά σιγά σε μικρό βαθμό, έτσι ώστε ο οργανισμός του να συνηθίσει και να μη βλέπει αυτό το αλλεργιογόνο ως εχθρό και να το πολεμάει όταν το συνηθίσει οργανισμός του. Αυτός ο άνθρωπος θα έχει ευαισθητοποιηθεί από αυτό το αλλεργιογόνο και δεν θα χρειάζεται να παίρνει φάρμακα γι αυτό. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αλλεργικός σε οτιδήποτε άλλο. Όμως.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την πρώτη μας αυτή συνάντηση. Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας στο επόμενο podcast, το οποίο θα έχει θέμα το φαρμακείο των διακοπών, κάτι αρκετά επίκαιρο. Οι διακοπές έρχονται. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλό απόγευμα!

Δημήτρης Μαριόλης:

Ευχαριστώ κι εγώ!

Μοιράσου το podcast
δημήτρης μαριόλης διασώστης

Δημήτρης Μαριόλης

Εκπαιδευτής Α' Βοηθειών

Ο Δημήτρης Μαριόλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής Α' βοηθειών πιστοποιημένος από τον American Heart Association (AHA) & τον European Resuscitation Council (ERC). Επίσης έχει χρόνια εμπειρίας ως ναυαγοσώστης και εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα