Παχυσαρκία: Από την Επιστήμη στην Πράξη
Διαδικτυακό σεμινάριο για τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη καθώς και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
- Διάρκεια Σεμιναρίου1.5 ώρες
- Ενότητες9
- Βίντεο14
- Εκπαιδευτικό ΥλικόΝαι
- Τρόπος Διεξαγωγήςe-Learning
e-Learning
Ειρήνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD
Περιγραφή Σεμιναρίου
Στις μέρες μας η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες υγείας, με τον αριθμό των ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι να ξεπερνούν τα 650 εκατ. ανά την υφήλιο. Όπως σχεδόν στο σύνολο των νοσημάτων ή δυσλειτουργιών του οργανισμού, κομβικό ρόλο για την εμφάνιση ποικίλων χρόνιων νοσημάτων διαδραματίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες καθενός, με την υιοθέτηση του Δυτικού τρόπου ζωής να ευθύνεται για την αύξηση της συχνότητας υπέρβαρου και παχυσαρκίας.
Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα αναλύσουμε τη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, τους μηχανισμούς που εμπλέκονται πίσω από την πρόσληψη βάρους, αλλά και απλές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας. Ακόμη, θα έρθουμε σε επαφή με τους κυριότερους παράγοντες – τροποποιήσιμους ή μη-που μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαρο και παχυσαρκία, ενώ επίσης θα γνωρίσουμε ποιες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Σε Ποιον Απευθύνεται
- Άτομα με υπερβάλλον βάρος που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές ενεργειακού ισοζυγίου και ρύθμισης βάρους, ώστε να κινητοποιηθούν ως προς τη βελτίωση του επιπέδου υγείας τους.
- Άτομα χωρίς υπερβάλλον βάρος που απλώς ενδιαφέρονται να μάθουν τις βασικές αρχές ρύθμισης βάρους, με σκοπό τη διατήρηση του υπάρχοντος βάρους τους.
Τι θα Μάθω
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ο ενδιαφερόμενος θα:
- Έχει την εξοικείωση με τις βασικές αρχές του ενεργειακού ισοζυγίου καθώς και θα μπορεί να κατανοήσει πώς οι διαταραχές του μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
- Είναι σε θέση να γνωρίζει τα βασικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής, καθώς και τις αποθήκες ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού .
- Γνωρίζει διάφορους τρόπους αξιολόγησης της παχυσαρκίας καθώς και απλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορεί εύκολα να αξιολογήσει την ενεργειακή του δαπάνη καθώς και το σωματικό βάρος και λίπος – όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περιφέρεια μέσης και ισχίου.
- Έχει κατανοήσει τους κύριους παράγοντες κινδύνου – τροποποιήσιμους και μη τροποποιήσιμους – που κρύβονται πίσω από την απορρύθμιση του σωματικού βάρους, όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το στρες, το περιβάλλον, η ηλικία και τα γονίδια.
- Έχει κατανοήσει πώς η ψυχολογία μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας.
- Τέλος, θα αναφέρουμε παραδείγματα διατροφικών συνηθειών που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, αλλά και πώς δημοφιλείς δίαιτες μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
- Η επιδημιολογία της Παχυσαρκίας. Δεδομένα αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας στους ενήλικες και τα παιδιά.
- Μηχανισμοί που εμπλέκονται στην αύξηση του σωματικού βάρους. Θρεπτικά συστατικά της διατροφής, αποθήκες ενέργειας, ενεργειακό ισοζύγιο.
- Ανθρωπομετρικές μέθοδοι
- Υπολογισμός ενεργειακής δαπάνης
- Σύσταση σώματος
- Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (διατροφή, φυσική δραστηριότητα, ύπνος, στρες, μικροβίωμα, περιβάλλον)
- Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, φυλή/εθνικότητα, ασθένειες, γονίδια).
- Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας σε επίπεδο ασθενειών και ποιότητας ζωής.
- Πώς η ψυχολογία και τα κίνητρα επηρεάζουν την πρόσληψη βάρους.
- Σχέση διατροφής και παχυσαρκίας. Πώς οι διατροφικές συνήθειες επιδρούν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.
- Διατροφικά πρότυπα και εμφάνιση παχυσαρκίας
- Συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (αλκοόλη, ενυδάτωση, φυτικές ίνες)
- Δημοφιλείς δίαιτες (δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, δίαιτες νηστείας)
- Αξιολογήστε το σεμινάριο
- Βεβαίωση παρακολούθησης
Εισηγητής
Ειρήνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD
Η Δρ. Ειρήνη Λιδωρίκη είναι κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Διατροφή. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την περιεγχειρητική αξιολόγηση δεικτών θρέψης σε ασθενείς με καρκίνους ανώτερου πεπτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου με την οποία και διατηρεί σχέση επιστημονικού συνεργάτη.