10 Μύθοι για τη Διατροφή Κατά την Περίοδο του Θηλασμού

Γονεϊκότητα, Διατροφή
2024-07-16
Διάρκεια: 14' Λεπτά

Guest: Ελευθερία Παπαχρήστου

Ανακαλύψτε τους 10 πιο διαδεδομένους μύθους για τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και μάθετε πώς να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

μητέρα θηλάζει το μωρό της και του κρατάει το χέρι

Ακούστε το podcast

Τι θα συζητήσουμε

Η διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στις μέλλουσες μητέρες. Πολλές φορές, αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε μύθους και παρεξηγήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διατροφικές επιλογές.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία και να βασιστούμε σε επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις για τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη. Οι μύθοι που κυκλοφορούν μπορεί να αφορούν την ποσότητα τροφής που πρέπει να καταναλώνει η έγκυος, την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών ή ακόμη και την ανάγκη για συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.

Το σημερινό podcast στοχεύει να απομυθοποιήσει δέκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη. Με τη βοήθεια της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου κας Ελευθερίας Παπαχρήστου, θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι μύθοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα παρέχουμε αξιόπιστες συμβουλές για μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Με την σωστή πληροφόρηση, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να κάνουν επιλογές που θα ωφελήσουν τόσο τις ίδιες όσο και τα μωρά τους. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος: 

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της Learnhealth. Τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας.

Στην Learnhealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε έναν από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project μάνατζερ της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο, όπου θα έχουμε καλεσμένη μαζί μας την κυρία Ελευθερία Παπαχρήστου με την ειδικότητα της διατροφολόγου διαιτολόγου, για να συζητήσουμε για τους 10 μύθους της διατροφής κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Εισαγωγή

Καλησπέρα κύρια Παπαχρήστου.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Καλησπέρα! Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε άλλο ένα podcast. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα συζητήσουμε αυτό το θέμα σήμερα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Αυτό το θέμα είναι συνέχεια του προηγούμενου, όπως είχαμε αναφέρει και πριν για τους μύθους. Θα ήθελα όμως πάλι πριν ξεκινήσουμε να συζητάμε γι αυτό, να μας πείτε πάλι δυο λόγια σας σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ακούσει κάποια τα προηγούμενα podcasts μας.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, ονομάζομαι Ελευθερία Παπαχρήστου, είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Απόφοιτη Χαροκόπειο Πανεπιστημίου, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και έτσι ο τομέας ενδιαφέροντός μου είναι η διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και η βρεφική και παιδική διατροφή.

Θεωρώ πολύ σημαντικές περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου αυτές που προανέφερα και πιστεύω ότι μια καλή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις περιόδους σημαντικά. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενη που θα συζητήσουμε άλλο ένα τέτοιο θέμα σήμερα.

Συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία! Ας περάσουμε λοιπόν στο πρώτο μας μύθο, ο οποίος λέει ότι η θηλάζουσα δεν πρέπει να ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, εδώ θα πω εξαρτάται αν πρόκειται για αυστηρή ή πολύ χαμηλή σε θερμίδες και πολύ περιοριστική δίαιτα, τότε πράγματι καλό είναι να αποφεύγεται κατά την περίοδο του θηλασμού για να μην επηρεαστεί τόσο η παραγωγή γάλακτος όσο και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών της μητέρας αυτή την απαιτητική περίοδο του θηλασμού. Σκεφτείτε γενικότερα πως μια μητέρα που θηλάζει χρειάζεται περίπου 500 θερμίδες την ημέρα επιπλέον από τις δικές της ανάγκες για την παραγωγή γάλακτος. Και αυτό για μερικές μαμάδες σημαίνει ότι νιώθουν και ένα αυξημένο αίσθημα πείνας.

Επομένως, μια ισορροπημένη διατροφή καλά σχεδιασμένη που να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της μητέρας και έτσι με μια μικρή μείωση των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει ώστε η μαμά που θηλάζει να πετύχει μια σταδιακή και ασφαλή απώλεια βάρους κατά την περίοδο αυτή. Και σίγουρα σκεφτείτε ότι ειδικά το πρώτο διάστημα το σώμα αναρρώνει. Επομένως, μιλάμε για λίγο μετά τον τοκετό να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Παρ όλα αυτά, μια ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει πάντα τη μαμά κατά την περίοδο του θηλασμού.

Ενυδάτωση για παραγωγή γάλατος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ένας δεύτερος μύθος αναφέρει ότι η θηλάζουσα πρέπει να πίνει πολύ νερό για να έχει αρκετό γάλα.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, οι ανάγκες μιας θηλάζουσα σε υγρά είναι αυξημένες κατά την περίοδο του θηλασμού. Αναμενόμενο. Παράγει γάλα. Συστήνεται λοιπόν η κατανάλωση 11 με 13 ποτηριών υγρών, τα οποία καλό είναι κυρίως να είναι νερό κάθε μέρα αυτή η ποσότητα, ώστε να εξασφαλίζεται πως η μητέρα παραμένει ενυδατωμένη και γενικότερα.

Μια καλή οδηγία είναι οι μαμάδες που θηλάζουν να παρατηρούν τη δίψα τους και να ανταποκρίνονται στο αίσθημα αυτό, δηλαδή αν διψάνε πραγματικά να πίνουν νερό. Αυτή όμως η οδηγία αφορά τη μητέρα. Πρόκειται για μια οδηγία που στόχο έχει την ενυδάτωση της ίδιας και δε σχετίζεται με την ποσότητα γάλακτος που θα παράξει. Δηλαδή μια μαμά που θα πιει περισσότερο νερό δε σημαίνει πως θα αυξήσει την παραγωγή γάλακτος της.

Κατανάλωση τροφών για παραγωγή γάλατος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία! Θα περάσω λοιπόν κατευθείαν στον επόμενο μύθο. Στον τρίτο κατά σειρά η θηλάζουσα πρέπει να τρώει συγκεκριμένες τροφές για τον ίδιο ακριβώς λόγο για να έχει αρκετό γάλα. Σε αυτό τι έχετε να πείτε;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ναι, θα δώσω μερικά παραδείγματα. Αρχικά, για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει Πρέπει να πίνεις γάλα για να κάνεις γάλα ή πρέπει να τρως σούπες για να κάνεις γάλα ή πρέπει να τρως ειδικά μπισκότα, βρώμη, τζίντζερ.

Διάφορα μπορεί να ακούσει μια μαμά. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος καθορίζεται από τη ζήτηση του μωρού, επομένως παράγει όσο ζητάει το μωρό. Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που η θηλάζουσα πρέπει υποχρεωτικά και απαραίτητα να τρώει για να παράξει γάλα. Σίγουρα πολλά από αυτά τα τρόφιμα που ακούμε ότι βοηθάνε στο να έχει αρκετό γάλα. Είναι συνήθως υγιεινά τρόφιμα, θρεπτικά τρόφιμα.

Για παράδειγμα, οι σούπες που μπορεί να ακούσει μια μαμά. Να τρώει σούπες για να έχει γάλα. Είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να συμβάλλει στην καλή της ενυδάτωση. Όμως η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν εγγυάται σε μια μαμά την αύξηση της παραγωγής της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί κάποια αυτά τα τρόφιμα να είναι αρκετά ακριβά.

Να έχουν υψηλό κόστος ή μπορεί να είναι τρόφιμα που δεν αρέσουν στη μητέρα. Επομένως το να της επιβληθεί να τρώει αυτά τα τρόφιμα όταν η κατανάλωσή τους δεν εγγυάται την αύξηση της παραγωγής της και όταν δεν της αρέσουν κιόλας, μάλλον είναι μια πίεση που δεν θέλουμε να υπάρχει σε αυτή την ήδη πιεστική περίοδο της ζωής της.

Καφεΐνη και θηλασμός

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Κυρία Παπαχρήστου, ένας ακόμα μύθος λέει ότι η θηλάζουσα δεν κάνει να πίνει καφέ.

Ελευθερία Παπαχρήστου:  

Λοιπόν, όπως και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, έτσι και κατά την περίοδο του θηλασμού ο καφές δεν απαγορεύεται, αλλά η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο. Σίγουρα μια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα, αλλά αν η μαμά καταναλώσει καφέ.

Γι αυτό πρέπει η κατανάλωση καφέ από τη μαμά να γίνεται προσεκτικά μία ποσότητα, όπως και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μια ποσότητα ίση με 200 λίτρα καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή μια δυο κούπες καφέ, θεωρείται ασφαλής.

Απλώς εδώ να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν κι άλλα ροφήματα, όπως το σάιτ αναψυκτικά τύπου κόλα, τα ενεργειακά ποτά και τρόφιμα, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που έχουν κάποιες ποσότητες καφεΐνης και πρέπει να συνυπολογίζονται σε αυτό το ημερήσιο προτεινόμενο εύρος κατανάλωσης καφεΐνης.

Φυσικά, καλό είναι κάθε μαμά να παρατηρεί το μωράκι της και αν παρατηρήσει κάποια ανησυχία, κάποια δυσκολία στον ύπνο μετά από κατανάλωση καφεΐνης από την ίδια, θα πρέπει ανάλογα να προσαρμόσει λίγο την ποσότητα, να τη μείωση, γιατί δε νομίζω ότι καμία μαμά θέλει να προκαλεί κάποια ανησυχία στο μωράκι της από την κατανάλωση καφέ.

Κατανάλωση αλκοόλ και θηλασμός

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πάμε λοιπόν τώρα στο αλκοόλ. Είναι και ο ένας μύθος που θα πιάσουμε. Είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο podcast ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται το αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ένας λοιπόν από τους μύθους είναι ότι η μαμά που θηλάζει δεν κάνει να πίνει καθόλου αλκοόλ.

Ελευθερία Παπαχρήστου:  

Ναι, πράγματι, ενώ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, κατά την περίοδο του θηλασμού δεν απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή. Το αλκοόλ ξέρουμε πως περνάει στο μητρικό γάλα και μπορεί να μειώσει το αντανακλαστικό εκροής γάλακτος. Επομένως, αν μια μητέρα που θηλάζει θελήσει να καταναλώσει περιστασιακά ένα ποτό.

Πρέπει να προσέχει δύο πράγματα Πρώτον, την ποσότητα. Δεν πρέπει να ξεπεράσει τη μία μερίδα ποτού και δεύτερον, την ώρα που θα καταναλώσει το αλκοόλ. Τα μέγιστα επίπεδα αλκοόλ στο μητρικό γάλα εμφανίζονται παρατηρούνται περίπου μία ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα.

Επομένως, καλό είναι να περνάνε τουλάχιστον δύο ώρες από την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι τον επόμενο θηλασμό. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαμάδες που έχουν μικρά μωρά νεογέννητα που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει σταθερό πρόγραμμα θηλασμό, που μπορεί να κάνουν πολύ συχνούς θηλασμούς, καλό είναι να αποφεύγουν το αλκοόλ γιατί δεν θα υπάρχει αυτό το δίωρο.

Επίσης να αναφέρω ότι σίγουρα το αλκοόλ δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος γιατί υπάρχει μια ίσως μια παλιά οδηγία. Οι γιαγιάδες μπορεί να την λένε να πίνεις μπύρα για να έχεις γάλα. Το αλκοόλ δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.

Ψάρια και θαλασσινά

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Θα περάσω λοιπόν αμέσως στον επόμενο μύθο. Εδώ λοιπόν πάνε τα κακόμοιρα τα ψαράκια να ποινικοποιούνται, όπως και στην εγκυμοσύνη. Πείτε μας λίγο για την κατανάλωση ψαριών γιατί ένας από τους μύθους λέει ότι είναι επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, φυσικά και δεν πρέπει να αποφεύγονται. Κατά την περίοδο του θηλασμού συστήνεται πάλι η μαμά να καταναλώνει δύο με τρεις μερίδες ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα, καθώς αποτελούν πηγές πολλών χρήσιμων θρεπτικών συστατικών για την ίδια θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα κατά την περίοδο του θηλασμού. Και αναφέρομαι ειδικά στο ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Πρέπει όμως και πάλι, όπως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, να αποφεύγονται τα πολύ μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, τα καρχαριών  και κάποια είδη τόνου, διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Κατά την περίοδο του θηλασμού. Καλό είναι λοιπόν η θηλάζουσα να προτιμάει μικρότερα ψάρια και ιδανικά λιπαρά ψάρια.

Μικρά λιπαρά ψάρια που είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως για παράδειγμα σαρδέλες, γαύρο, γόπα, ζαργάνα ή Αφρικανή. Και αυτά τα μικρά λιπαρά ψάρια καλό είναι να τα καταναλώνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξασφαλίζει την πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων της.

Φρούτα και λαχανικά

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ένας ακόμα μύθος κυρία Παπαχρήστου έχει να κάνει με τρόφιμα Συγκεκριμένα. Παράδειγμα να αποφεύγεται ουσιαστικά η χρήση λαχανικών όπως το σκόρδο, κρεμμύδι, λάχανο, μπρόκολο ή τα όσπρια. Όξινα φρούτα, καυτερά τρόφιμα, γιατί αυτά προκαλούν ενοχλήσεις στο μωρό και συνήθως νομίζω ότι σ αυτό αναφέρονται στους κολικούς.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, αυτά γενικά είναι κάποια τρόφιμα που μπορεί να προκαλούν αέρια ή γενικώς ενοχλήσεις στη μητέρα. Συχνά λοιπόν οι μητέρες αποφεύγουν τέτοια τρόφιμα από τη διατροφή τους με τη σκέψη ότι δεν θα έχουν τα μωράκια τους αυτή τη γκρίνια ή διάφορες πεπτικές ενοχλήσεις.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείονται τέτοια τρόφιμα από τη διατροφή της μαμάς, καθώς γενικότερα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ενοχλήσεις στα μωρά. Μπορεί να προκαλούν βέβαια στη μητέρα. Επιπλέον, ειδικά τα τρόφιμα με έντονη γεύση, όπως για παράδειγμα το σκόρδο ή κάποια μπαχαρικά.

Ξέρουμε εσύ από μελέτες ότι αλλάζουν τη γεύση και τα αρώματα του μητρικού γάλακτος και με αυτόν τον τρόπο εκθέτουν το βρέφος σε ποικιλία γευστικών ερεθισμάτων. Πριν την εισαγωγή στερεών τροφών. Δηλαδή, η γεύση και το άρωμα του γάλακτος της μαμάς αλλάζει ανάλογα με το τι έχει φάει.

Έτσι, το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια μητέρα που θηλάζει είναι να έχει μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων χωρίς να αποκλείει τέτοια τρόφιμα αν δεν υπάρχει λόγος και παράλληλα να παρατηρεί φυσικά το μωράκι της για τυχόν ενοχλήσεις και αν παρατηρήσει κάποιες ενοχλήσεις να το συζητάμε με τον παιδίατρο.

Αλλεργιογόνες τροφές

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ο 8ος κατά σειρά μύθος κυρία Παπαχρήστου είναι ότι αν η θηλάζουσα αποφύγει τα συνήθη αλλεργιογόνα όσο θηλάζει, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση τροφική αλλεργία στο παιδί της. Ισχύει αυτό;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Αυτό το είχαμε συζητήσει και στο προηγούμενο podcast για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Λοιπόν, το να αποφεύγονται συνήθη αλλεργιογόνα για να αποτραπεί η εμφάνιση τροφικής αλλεργίας είναι μια παλιότερη άποψη. Πλέον, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, δε συστήνεται αποκλεισμός πιθανών αλλεργιογόνων από τη διατροφή της μητέρας προληπτικά. Αντιθέτως, προτείνεται οι μητέρες να έχουν μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή.

Με δεδομένο φυσικά ότι προληπτικοί αποκλεισμοί ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να μειώσουν τα θρεπτικά συστατικά τόσο στη δίαιτα της μητέρας και να την περιορίσουν και στις επιλογές της. Έτσι, είναι ήδη μια φορτισμένη περίοδος και να γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τη μητέρα.

Φυσικά, αν η μαμά παρατηρήσει ενόχληση στο βρέφος της, πρέπει να το συζητήσει με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό της και αν χρειάζεται να αποκλείσουν τα υπεύθυνα τρόφιμα. Τα υπεύθυνα για τις ενοχλήσεις τρόφιμα, πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού.

Vegan και Vegetarian διατροφή

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Στο προτελευταίο μας μύθο θα αναφερθούμε λίγο στην vegetarian διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού. Ακούγεται λοιπόν σαν ένας μύθος ότι το γάλα σε αυτές τις ουσίες δεν είναι καλό, άρα να αποφεύγουν οι γυναίκες που θηλάζουν αυτό το είδος διατροφή. Εσείς τι λέτε;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ότι δεν είναι αρκετά θρεπτικό; Ας πούμε λοιπόν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος μιας μητέρας που ακολουθεί vegan διατροφή μπορεί να είναι συγκρίσιμη με τη διατροφική αξία του γάλακτος μιας μαμάς που ακολουθεί μια συνηθισμένη διατροφή.

Εφόσον φυσικά η μαμά που ακολουθεί vegan διατροφή καλύπτει τις διατροφικές της ανάγκες με μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα και αν χρειάζεται λαμβάνει τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής όποτε είναι απαραίτητο. Απλώς να αναφερθώ λιγάκι στη βιταμίνη Β12. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε vegan μαμάδες. Αυτή είναι μια βιταμίνη που περιέχεται μόνο σε ζωικά τρόφιμα, τα οποία αποκλείονται πλήρως σε μια vegan διατροφή. Υπάρχουν κάποια εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα ή φυτικά γιαούρτια με βιταμίνη Β12.

Παρόλα αυτά είναι συχνό οι vegan δίαιτες να είναι χαμηλές σε βιταμίνη Β12. Έτσι λοιπόν, αν η μαμά έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης, μπορεί να έχει χαμηλή συγκέντρωση και το γάλα της, επομένως καλό είναι να γίνει γενικότερα σε μια vegan μαμά. Σε μια τέτοια μαμά, μια αξιολόγηση της διατροφής της να το συζητήσει με το γιατρό της, το διαιτολόγο της, ώστε να είναι σίγουρη ότι καλύπτεται τόσο η ίδια όσο και το μωρό της.

Συμπληρώματα διατροφής

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πριν κλείσουμε την Παπαχρήστου, θα αναφερθώ στον τελευταίο μας μύθο ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα στην περίοδο του θηλασμού.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, όχι, δεν είναι απαραίτητα, διότι μια πλήρης, ισορροπημένη, με ποικιλία διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της θηλάζουσα μαμάς, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Τώρα εννοείται πως σε περίπτωση κάποιων διατροφικών ελλείψεων η μητέρα θα πρέπει πιθανότατα να λάβει κάποιο συμπλήρωμα ή μπορεί σε κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν η μητέρα ακολουθεί κάποια δίαιτα αποκλεισμού ολόκληρων ομάδων τροφίμων, για παράδειγμα των γαλακτοκομικών, τότε μπορεί να μην καταφέρνει να έχει για παράδειγμα επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, πάντα όμως είναι απαραίτητη η εξατομίκευση.

Γι αυτό προτείνω η κάθε μητέρα που θηλάζει, ειδικά αν ανησυχεί για το αν καλύπτει τις ανάγκες της σε θρεπτικά συστατικά, να συμβουλευτεί το γιατρό της ή και το διαιτολόγο της ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση της διατροφής της. Και σίγουρα μια μαμά που θηλάζει να μην πάρει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής χωρίς καθοδήγηση.

Επίλογος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ και Παπαχρήστου φθάσαμε στο τέλος και του σημερινού μας επεισοδίου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να δώσουμε ραντεβού για το επόμενο στη σειρά όπου θα είναι;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, θα είναι. Μύθοι για τη διατροφή κατά την περίοδο της βρεφικής ηλικίας. Οπότε ναι, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο podcast.

Σας ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ευχαριστώ κι εγώ! Καλησπέρα.

Speaker3: Καλησπέρα!

Μοιράσου το podcast
Ελευθερία Παπαχρήστου διατροφόλογος - κλινική διαιτολόγος

Ελευθερία Παπαχρήστου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ελευθερία Παπαχρήστου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στη βρεφική, νηπιακή και παιδική διατροφή.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα