Ακούστε το ηχητικό
Τι θα συζητήσουμε
Ένα σωστά οργανωμένο φαρμακείο είναι απολύτως απαραίτητο, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά που είναι πιο επιρρεπή στα ατυχήματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλοντας να αποφύγουν την κουραστική ζωή και τον θόρυβο της πόλης επιλέγουν για τις διακοπές τους ένα ήσυχο μέρος χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία.
Καλό θα είναι να έχετε κατά νου ότι στην εξοχή ή σε ένα απόμακρο νησί, το να βρούμε φαρμακείο ή κέντρο υγείας δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο. Το περιεχόμενο του φαρμακείου των καλοκαιρινών διακοπών πρέπει να προσαρμόζεται πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες της οικογένειας. Δηλαδή, αν κάποιο μέλος της οικογένειας ή της παρέας σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για γνωστό πρόβλημα υγείας πρέπει να φροντίσετε ώστε να έχετε μαζί σας επαρκή ποσότητα φαρμάκων για την περίοδο των διακοπών.
Αν υπάρχουν μικρά παιδιά ή μωρά το φαρμακείο πρέπει να είναι εφοδιασμένο ανάλογα.
Στο σημερινό επεισόδιο με καλεσμένο το διασώστη κο Δημήτρη Μαριόλη θα συζητήσουμε τι είναι το φαρμακείο των διακοπών, τη μεταφορά του φαρμακείου, τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, αν υπάρχουν ιδιαίτερες – επικίνδυνες καταστάσεις, τι μπορεί να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών, κ.α.
Απομαγνητοφώνηση
Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας. Στη LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε ένα από τους παραπάνω κλάδους.
Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project manager της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο, όπου θα έχουμε καλεσμένο τον κύριο Μαριόλη Δημήτρη με την ειδικότητα του διασώστη και να συζητήσουμε για το φαρμακείο των διακοπών.
Εισαγωγή
Καλησπέρα κύριε Μαριόλη.
Μαριόλης Δημήτρης:
Καλησπέρα σας.
Σ αυτό το σημείο θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε να μας πείτε δυο λόγια για εσάς, για όσους δεν έχουν ακούσει κάποιο προηγούμενο podcast και να σας γνωρίσουν.
Μαριόλης Δημήτρης:
Εγώ είμαι ο Μαριόλης Δημήτρης με την ειδικότητα διασώστη. Είμαι επαγγελματίας εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών τα τελευταία 25 χρόνια. Έχω δουλέψει έξω στο πεδίο σε πολλά κομμάτια των πρώτων βοηθειών, από μεταφορές, από καλύψεις, αλλά βασικά είμαι στην εκπαίδευση των πρώτων βοηθειών τα τελευταία χρόνια.
Μαζί θα πούμε βασικά πράγματα για τις πρώτες βοήθειες και σήμερα συγκεκριμένα θα πούμε κατά την άποψή μου ένα από τα πιο σημαντικά θα πούμε για το φαρμακείο και συγκεκριμένα για το φαρμακείο των διακοπών.
Τι είναι το φαρμακείο των διακοπών
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Θα ήθελα για αρχή, όπως κάνουμε σε κάθε podcast και έχει γίνει λίγο κλισέ αυτό, αλλά μου αρέσει με τον ορισμό. Τι είναι λοιπόν το φαρμακείο των διακοπών;
Μαριόλης Δημήτρης:
Το φαρμακείο. Εμείς το ονομάζουμε τώρα φαρμακείο διακοπών, γιατί θα δώσουμε δύο συμβουλές για τους ανθρώπους που θα φύγουν μακριά από το κλεινόν άστυ, μακριά από μια μεγάλη πόλη. Θα πάνε σε κάποια πιο μικρή πόλη, θα πάνε σε ένα νησί που δεν έχει μεγάλη υγειονομική μονάδα. Κατά πάσα πιθανότητα εδώ στην Ελλάδα.
Το φαρμακείο κανονικά πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένο με τα κατάλληλα πράγματα μέσα, είτε βρίσκεται στο σπίτι μας, είτε στο αυτοκίνητό μας, είτε στην επιχείρησή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει τι πρέπει να έχει ο κάθε χώρος μέσα στο φαρμακείο του.
Αν είμαι στο αυτοκίνητο, αν είναι σ’ ένα γραφείο, αν είναι σε μια επιχείρηση που απασχολεί μια μονάδα που φτιάχνει κάτι π.χ: ένα μηχανουργείο ή ένα εργοστάσιο. Τα φαρμακεία πρέπει να έχουν ανάλογα τον τόπο εργασίας συγκεκριμένα πράγματα μέσα.
Δυστυχώς η νομοθεσία δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια και υπάρχουν ακόμα υποχρεωτικά πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος μέσα στο φαρμακείο του που είναι άχρηστα όμως στις πρώτες βοήθειες. Λοιπόν, πάμε να κάνουμε όμως πιο συγκεκριμένη κουβέντα.
Το φαρμακείο των διακοπών. Είτε καλοκαιρινές διακοπές είναι αυτές, είτε χειμερινές, είτε διακοπές του Πάσχα, πρέπει να έχουμε ένα φαρμακείο μαζί μας, ενημερωμένο με τα κατάλληλα πράγματα μέσα, έτσι ώστε αν χρειαστεί μια έκτακτη ανάγκη να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε εκεί και μετά να οδηγηθούμε σε έναν γιατρό ή σε μια μονάδα υγείας.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Ε, εδώ θα ήθελα να σας διακόψω λίγο. Μπορεί να με καλύπτατε στις επόμενες τοποθετήσεις σας, αλλά επειδή αναφέρατε ότι όντως είναι χρήσιμο, είναι απαραίτητο το φαρμακείο και δεν έχει εποχή. Διαφέρει όμως το φαρμακείο των καλοκαιρινών διακοπών από ένα φαρμακείο που δεν είναι για το καλοκαίρι και εννοώ καταλαβαίνετε. Εννοώ για την εποχή, για ιδιάζουσες περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί απλά μια αναφορά, μια ερώτηση σε αυτό και μου το αναλύετε μετά.
Μαριόλης Δημήτρης:
Αν με ρωτάτε προσωπικά δεν ενδιαφέρει. Δεν ενδιαφέρει το φαρμακείο των διακοπών μας. Αν διακοπές χειμώνα καλοκαίρι δεν έχει σημασία η εποχή, έχει σημασία ότι είμαστε διακοπές. Παίρνουμε πιο μεγάλο φαρμακείο μαζί μας, βάζουμε πιο πολλά πράγματα μέσα, πάμε από το σπίτι μας στη δουλειά και από το σπίτι μας στη δουλειά.
Στο ενδιάμεσο δεν θα διανύσουμε χιλιόμετρα που μπορείς τα χιλιόμετρα να μην υπάρχει κοντά γιατρός ή υγειονομική μονάδα. Κατανοητό; Το φαρμακείο των διακοπών. Βάζουμε παραπάνω πράγματα μέσα γιατί πιθανότατα δεν θα είμαστε κοντά άμεσα σε μια ιατρική βοήθεια.
Πως μεταφέρουμε το φαρμακείο των διακοπών
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Πολύ ωραία. Με κάλυψε. ευχαριστώ πολύ. Πάμε λοιπόν στην επόμενη ερώτηση για τη μεταφορά του φαρμακείου. Υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα.
Μαριόλης Δημήτρης:
Έχουμε το φαρμακείο μας και θέλουμε να πάμε διακοπές ή να μετακινηθούμε για αρκετά χιλιόμετρα. Έτσι το φαρμακείο αν έχει πράγματα που επηρεάζονται από τη ζέστη, πρέπει αυτά να είναι προστατευμένα.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχουν ειδικές τσάντες που λέγονται ισοθερμικές, που είναι τσάντες φαρμακείου και αυτές οι τσάντες προστατεύουν το φαρμακείο από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Αν πάλι είμαστε διακοπές και έχω πάρει το φαρμακείο μαζί μου, είναι καλοκαιρινές διακοπές και το φαρμακείο το έχω αφήσει στο αυτοκίνητο.
Αν αφήσω το φαρμακείο μου στο αυτοκίνητο, ένα αυτοκίνητο σε μια περιοχή που κάνει ζέστη κάτω από τον ήλιο θα φτάσει μέσα το αυτοκίνητο σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και μέσα στη συσκευασία ένα φάρμακο, όχι όμως αν βρίσκεται σε μια ισοθερμική τσάντα ή ακόμα καλύτερα σε μια τσάντα που έχει μέσα μια παγοκύστη.
Τα φάρμακα ή οτιδήποτε μεταφέρουμε πρέπει να τα προστατεύουμε από τις εξωτερικές θερμοκρασίες και συνήθως από τις ζεστές θερμοκρασίες, από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πότε το χρειαζόμαστε τις περισσότερες φορές
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Στην προετοιμασία κε Μαριόλη γι αυτό το podcast ήθελα λίγο να συνδέσουμε. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορούν να μας συμβούν στις διακοπές μας, έτσι ώστε να τα συνδέσουμε με το φαρμακείο το οποίο θα χρειαστούμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε;
Μαριόλης Δημήτρης:
Πολύ σωστό αυτό. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι τι μπορεί να μας συμβεί εκεί που θα πάμε ή αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ποια υγειονομική μονάδα υπάρχει εκεί κοντά. Που θα πάμε; Αν υπάρχει μόνο ένα κέντρο υγείας, το φαρμακείο του φαρμακείου μας πριν έχει παραπάνω πράγματα μέσα. Αν υπάρχει νοσοκομείο κοντά εκεί που θα πάμε.
Οκ, μπορεί να έχει λιγότερα πράγματα το φαρμακείο μας μέσα. Τι μπορεί να μας συμβεί στις διακοπές; Στις διακοπές μπορεί να συμβούν απλά πράγματα. Να μας τσιμπήσει κάτι; Αν με ένα κουνούπι χρειάζομαι μια λοσιόν για να βάλω απάνω ή χρειάζομαι λοσιόν για πριν το τσίμπημα για να αποφύγω το σήμα του κουνουπιού, εντάξει.
Αν με τσιμπήσει μια σφήκα η μέλισσα, χρειάζομαι κάτι που μπορεί να είναι κάποια αμμωνία ή κάποιο κάποια αλοιφή που να περιέχει αντιισταμινικό για να με βοηθήσει το τσίμπημα. Αν το τσίμπημα αυτό μου προκάλεσε αλλεργία θα πρέπει να έχω κατάλληλα φάρμακα. Αντισταμινικά λοιπόν για να αντιμετωπίσω την αλλεργία.
Στις διακοπές μας μπορεί να μας χαλάσουν οι διακοπές από κάτι χαλασμένο που θα φάμε και να μας προκαλέσει διάρροια αν δεν έχω τα κατάλληλα σκευάσματα μαζί μου. Έτσι θα ταλαιπωρηθεί 2 3 μέρες ενώ αν έχω τα σκευάσματα θα ταλαιπωρηθεί 2-3 ώρες. Μια γαστρεντερίτιδα λοιπόν, μια διάρροια μπορεί να μας χαλάσει τις διακοπές.
Υπάρχουν σκευάσματα που θα μας βοηθήσουν σε αυτό και δεν είναι δύσκολο να συμβούν αυτά τα ατυχήματα. Αν πιούμε μη καθαρό νερό π. χ., δεν υπάρχει παντού καθαρό νερό. Αν πιούμε μη καθαρό νερό θα μας προκαλέσει μια γαστρεντερίτιδα.
Μια ωμή σαλάτα που είναι πουλημένη από κάποιον χωρίς να πάρει τους κανόνες υγιεινής. κοινούς που δεν έχει πλύνει τα χέρια του μπορεί να μας προκαλέσει διάρροια. Εγκαύματα μπορεί να προκληθούν στις διακοπές μας, προπαντός τις καλοκαιρινές.
Παθαίνουμε έγκαυμα από τον ήλιο. Εδώ να σημειώσω ότι μπορεί να πάθουμε έγκαυμα και στις χειμερινές μας διακοπές σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Οι πιο πολλοί που θα δείτε γύρω γύρω είναι καμένοι στο πρόσωπο.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Νομίζω στις διακοπές όσοι έχουν κάνει τέτοια δραστηριότητα για πρώτη φορά το έχουν πάθει στο χιόνι. Εγώ το θυμάμαι προσωπικά. Είχα πάει διακοπές και ένα φανταστικό καιρό κρύο μεν παρόλα αυτά είχε μια φανταστική λιακάδα και την πλήρωσα.
Η αλήθεια είναι με εγκαύματα στο πρόσωπο. Νομίζω το έχουμε πάθει αρκετοί αυτό, γιατί αν δεν το γνωρίζεις πραγματικά στο μυαλό σου, δεν σου έρχεται εκείνη στιγμή ότι πρέπει να βάλω αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο πηγαίνοντας στα χιόνια να κάνω σκι.
Μαριόλης Δημήτρης:
Πράγματι στο βουνό, ελάχιστοι άνθρωποι κουβαλάνε αντηλιακό μαζί τους στις διακοπές μας. Στις διακοπές μπορούν να μας συμβούν μικροτραυματισμοί. Αν το παιδί μου πέσει και έχει ένα κόψιμο στο χέρι στο πόδι και δεν έχω τα κατάλληλα μέσα για να το αντιμετωπίσω, μπορεί να το αντιμετωπίσω λάθος.
Τι σημαίνει λάθος; Να βάλω κάτι βρώμικο από πάνω, να πιάσω την πληγή με βρώμικα χέρια και να δημιουργήσω μόλυνση ή να μην έχω τίποτα, να σταματήσω την αιμορραγία και να πανικοβληθώ Τι άλλο μπορεί να τύχει στις διακοπές, στις διακοπές μας;
Μπορεί να έχουμε π.χ. ναυτία γιατί μπορεί να έχω ναυτίες, διακοπές γιατί κινούμαι με ένα αμάξι σε ένα δρόμο που έχει στροφές και έπαθα ναυτία. Αν έχω μαζί μου φάρμακα για τη ναυτία, αυτό θα το αντιμετωπίσω άμεσα Αν δεν έχω. Θα δυσκολέψει πάρα πολύ το ταξίδι μου. Ένα τελευταίο παράδειγμα και τελειώνω με αυτά.
Τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διακοπές; Να πάμε σε μια ταβέρνα να φάμε πάρα πολύ και μετά να έχουμε καούρες; Ένα αντιόξινο στο στομάχι μας θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Αν δεν το έχω θα περάσω ένα άσχημο βράδυ. Αυτά είναι απλά ατυχήματα και όχι επικίνδυνα για τη ζωή μας. Αυτά τα ατυχήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ εύκολα με ένα οργανωμένο φαρμακείο.
Σοβαρότερες περιπτώσεις
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Η αλήθεια θα έκανα αυτή την ερώτηση αλλά με καλύψατε στο γεγονός ότι παρατήρησα ότι αναφέρατε μικρά πολύ μικρά πραγματάκια μπορούν να συμβούν αλλά προφανώς μιλάμε στο σημερινό podcast για πράγματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν από το δικό μας φαρμακείο. Παρ όλα αυτά όμως, εάν όντως συμβεί κάτι πιο σοβαρό από αυτά που αναφέραμε και το δικό μας φαρμακείο δεν μας καλύπτει τότε.
Μαριόλης Δημήτρης:
Το φαρμακείο που μπορούμε να έχουμε μαζί μας και να έχει πράγματα που μπορούμε να χορηγήσουμε, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια συγκεκριμένα γεγονότα που μπορεί να είναι σοβαρά και επικίνδυνα. Παραδείγματος χάρη, αιμορραγία. Μια αιμορραγία μπορεί να εξελιχθεί άσχημα αν είναι ένα απλό κόψιμο, όλα καλά.
Αν η αιμορραγία δεν είναι απλό κόψιμο και δεν σταματάει, μπορεί να είναι επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ανθρώπου. Αν ένας άνθρωπος χάσει πάνω από 1 λίτρο αίμα, τότε η καρδιά του δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και θα γίνει επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του. Αν είναι μικρό παιδί, η ποσότητα μικραίνει. Δεν είναι ένα τραύμα.
Στα μικρά παιδιά. Την αιμορραγία για να την αντιμετωπίσει σωστά πρέπει να έχω μαζί μου επιδέσμους, να έχω αυτοκόλλητα επιθέματα, να έχω καθαρές γάζες. Αν τα έχω αυτά, μπορώ να αντιμετωπίσω σχεδόν οποιαδήποτε αιμορραγία.
Ένα φαινόμενο που έχω αντιμετωπίσει κι εγώ προσωπικά στην καριέρα μου είναι το εξής… Ένα μικρό παιδί ξαφνικά στις διακοπές παρουσιάζει συμπτώματα βήχα, βήχει ξαφνικά και δεν σταματάει αυτός ο βήχας και μετά από 2 μέρες αυτός ο βήχας γυρνάει σε λαρυγγίτιδα.
Αν είναι κάποιος που μας ακούει, ένας γονέας που έχει ένα μικρό παιδί και έχει να αντιμετωπίσει λαρυγγίτιδα ξέρει ακριβώς τι λέω. Η λαρυγγίτιδα είναι ο βήχας που ο γιατρός το προσομοιάζει με γαύγισμα. Αυτή η κατάσταση, η λαρυγγίτιδα, είναι επικίνδυνη κατάσταση αν την αφήσεις χωρίς να πάρεις συγκεκριμένα μέτρα ή συγκεκριμένο φάρμακο ή με οδηγία γιατρού να κάνεις κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες.
Μια λαρυγγίτιδα στη μέση του πουθενά που υπάρχει μόνο ένα κέντρο υγείας μπορεί να γίνει επικίνδυνη κατάσταση για ένα παιδί. Άρα τι κάνω εγώ; Προβλέπω ότι δεν έχω κοντά μου υγειονομική μονάδα, άρα έχω στο φαρμακείο μου το συγκεκριμένο φάρμακο που θα με βοηθήσει αν τυχόν μου συμβεί.
Αναφυλακτικό σοκ! Σε ένα προηγούμενο post είχαμε μιλήσει για τις αλλεργίες. Το αναφυλακτικό σοκ είναι επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αν το γνωρίζω πρέπει να έχω συγκεκριμένο φάρμακο μαζί μου. Αν δεν το γνωρίζω, πρέπει να έχω κάποια φάρμακα, όχι αδρεναλίνη.
Δεν μπορώ να έχω μαζί μου αδρεναλίνη, αλλά μπορώ να έχω κορτιζονούχα φάρμακα και αντισταμινικά έτσι ώστε να δώσω μια πιθανότητα στον ασθενή. Η τελευταία κατάσταση που θα αναφέρω, που έχει τύχει πολλές φορές σε διακοπές, είναι πυρετός. Ένα μικρό παιδί με πυρετό μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα.
Εμείς οι ενήλικες στον πυρετό μας και τίποτα να πάρουμε, ο οργανισμός μας μπορεί να τον καταπολεμήσει έναν απλό πυρετό. Σε ένα παιδί άνω των 38 με άνω των 38 πυρετό, η οδηγία παιδιάτρου πρέπει να είναι να παίρνει οπωσδήποτε παυσίπονο-αντιπυρετικό.
Ένα παιδί με 38.5 και κάτι λίγο παραπάνω από 38.5 μπορεί να προκαλέσει πυρετικούς σπασμούς στο παιδί. Αν προκαλέσει πυρετικούς σπασμούς, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες αν είμαστε μακριά από υγειονομικό σχηματισμό, αυτό που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας το φαρμακείο και θα μας βοηθήσει αφάνταστα είναι αντιπυρετικά υπόθετα. Με οδηγία γιατρού δίνουμε αντιπυρετικό υπόθετο στους πυρετικούς σπασμούς και έτσι πέφτει οπωσδήποτε πυρετός και έχουμε τον χρόνο για να αντιδράσουμε να πάμε σε ένα κοντινό νοσοκομείο.
Αυτά είναι συγκεκριμένα τέσσερις περιπτώσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες για κάποιον άνθρωπο. Αλλά αν έχουμε τα κατάλληλα φάρμακα και υλικά στο φαρμακείο μας, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε οπουδήποτε.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Αν με την εμπειρία σας μιλάγαμε ποσοστιαία. Αν υποθετική είναι η ερώτηση μου δεν μπορεί να έχουμε νούμερα, σε τι ποσοστό τοις εκατό πιστεύετε οικογένειες που φεύγουν διακοπές έχουν ένα οργανωμένο φαρμακείο έτσι όπως πρέπει μαζί τους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Εδώ θα ήθελα λίγο να ενημερώσω το κοινό που δεν έχουν εικόνα ενώ εγώ έχω γιατί έχω την χαρά να είμαι μαζί με τον κύριο Μαριόλη στον ίδιο χώρο. Η έκφραση του δεν με άφησε ικανοποιημένο. Κατάλαβα ότι μάλλον το ποσοστό είναι μικρό, αλλά να μην προκαταβάλω την απάντησή του. Να ακούσουμε τον ίδιο;
Μαριόλης Δημήτρης:
Ναι, δυστυχώς. Δυστυχώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε νούμερο. Κάνω εκπαιδεύσεις βοηθειών τα τελευταία 25 χρόνια. 25 + χρόνια. Το κοινό μου είναι συνήθως επαγγελματίες, όχι επαγγελματίες υγείας.
Μικρό ποσοστό Οι επαγγελματίες υγείας είναι επαγγελματίες στον χώρο, επαγγελματίες ο καθένας το επάγγελμά του. Συνήθως είναι εκπαιδευτικοί, αλλά όχι μόνο είναι προπονητές, είναι γονείς που είναι ευαισθητοποιημένοι, οι γονείς που είναι ευαισθητοποιημένοι, το μικρότερο ποσοστό που έρχονται και εκπαιδεύονται οι πρώτες βοήθειες είναι το μικρότερο ποσοστό.
Αυτοί οι άνθρωποι που εκπαιδεύονται σε πρώτες βοήθειες είναι πολύ μικρό ποσοστό στο συνολικό μας πληθυσμό. Αυτοί οι άνθρωποι που εκπαιδεύονται οι πρώτες βοήθειες έχουν την πληροφορία για ένα σωστό φαρμακείο. Ε, από αυτό το μικρό ποσοστό πάλι ένα ποσοστό παίρνει μαζί του ένα καλό φαρμακείο στις διακοπές του. Δυστυχώς όχι. Δεν έχουμε αυτήν την Παιδεία στην Ελλάδα.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Ένας από τους στόχους μας λοιπόν στην LearHealth σε οτιδήποτε και αν προσεγγίζουμε, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και στο να βοηθήσουμε στη γνώση και από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τη δική του κρίση να δει κατά πόσο μπορεί να εναρμονιστεί με τα δεδομένα αυτά, τα οποία δεν είναι οι δικές μας απόψεις, αλλά είναι κάποια πρωτόκολλα και κάποια δεδομένα.
Οπότε ας ελπίσουμε με αυτό το podcast και όσοι ακροατές το ακούσουν να ευαισθητοποιηθούν και να καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτού. Και στην τελική νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να το να το ετοιμάσεις και από το να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση χωρίς να είσαι προετοιμασμένος. Και όπως λέω σε όλα τα πράγματα, όχι μόνο εγώ, νομίζω πολύς κόσμος.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα φαρμακείο διακοπών
Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να αντιμετωπίζεις. Πάμε λοιπόν τώρα στο δια ταύτα. Τι ουσιαστικά μπορεί; Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο;
Μαριόλης Δημήτρης:
Το φαρμακείο μας πρέπει να περιλαμβάνει κάποια βασικά πράγματα και μετά πρέπει να το οργανώσουμε με πράγματα που νομίζουμε εμείς. Θα μας χρειαστούν εκεί που θα πάμε. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ό, τι έχει συνταγογραφήσει η γιατρός μας.
Αν είμαστε πέντε μέλη στην οικογένεια, παραδείγματος χάρη, πρέπει να υπάρχουν όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός για κάθε μέλος, οπωσδήποτε μέσα στο φαρμακείο. Τι μπορεί να περιλαμβάνει το φαρμακείο μας; Η συμβουλή από εμάς είναι να περιλαμβάνει μέσα ατομικής προστασίας, που σημαίνει να περιλαμβάνει γάντια, γάντια μιας χρήσης, όχι ένα ζευγάρι πολλά ζευγάρια. Έτσι, αν τυχόν χρειαστείς γάντια, ποτέ δεν θα χρειαστείς ένα ζευγάρι.
Θα χρειαστείς πολλά. Να περιλαμβάνει πράγματα που να αντιμετωπίσεις μια αιμορραγία. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει θέλω αποστειρωμένες γάζες, ελαστικούς επιδέσμους, απλούς επιδέσμους. Θέλω αυτοκόλλητες αυτοκόλλητα επιθέματα και θέλω μια αυτοκόλλητη ταινία για να μπορώ να εξασφαλίσω έναν επίδεσμο γάζα. Εντάξει, αυτά είναι για τις αιμορραγίες μας. Θέλουμε επίσης να έχει μέσα.
Θέλουμε να έχει ένα θερμόμετρο. Αν κάποιος έχει πυρετό και θέλω να διαπιστώσω πως χρειάζομαι το θερμόμετρο, χρειάζομαι να έχει μέσα ένα ψαλίδι, όχι ψαλιδάκι. Συνήθως στα φαρμακεία που βλέπω να έχουν είτε σε αυτοκίνητο φίλοι είτε σε κάποιον επιχειρηματικό χώρο, υπάρχουν ψαλιδάκια που μπορείς να κόψεις μια κλωστή ή το πολύ ένα χαρτί.
Δεν χρειάζεται τέτοιο ψαλίδι στο φαρμακείο σας. Στο φαρμακείο σας χρειάζεστε ένα ψαλίδι ατραυματικό. Είναι πιο μεγάλα ψαλίδια, πιο ισχυρά ψαλίδια. Τα ψαλίδια στις πρώτες βοήθειες τα χρησιμοποιούμε συνήθως για να κόψουμε ύφασμα, όχι επιδέσμους ή ένα tape.
Χρειαζόμαστε ένα μικρό, μια μικρή λαβίδα, ένα μικρό τσιμπιδάκι. Είτε αυτό είναι τσιμπιδάκι φρυδιών είτε λίγο πιο μεγάλο. Αυτό θα μας βοηθήσει σε τυχόν. Αν έχουμε ένα μικρό σώμα, ένα αγκάθι π. Χ. Χρειαζόμαστε μικρές σύριγγες, όχι με βελόνες. Δεν χρειάζονται σύριγγες να έχουνε βελόνες. Δεν θα κάνουμε ποτέ μια ένεση σε κάποιον άνθρωπο, αλλά οι σύριγγες μας βοηθάνε ως δοσομετρητής.
Αν μας πει γιατρός να δώσουμε 5ml ενός αντισταμινικού σε ένα μικρό παιδί να έχουμε μια σύριγγα έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε ακριβώς πόσο είναι αυτά τα ml μέσα στο φαρμακείο μας, καλό θα είναι να έχουμε αντισηπτικό για να μπορούμε να καθαρίσουμε μια πληγή.
Αν και η άποψη η δική μου είναι ότι μια πληγή μπορεί να καθαριστεί απλά με νερό, αλλά μια αντισηψία δεν θα κάνει ποτέ κακό. Το αντισηπτικό που θα πρέπει να έχουμε μέσα δεν θα πρέπει να είναι κάποιο που έχει μεγάλη ποσότητα ιωδίου. Βρείτε αντισηπτικά που δεν έχουν μέσα ιώδιο. Μια μικρή παρένθεση δεν χρησιμοποιούμε ποτέ για αντισηψία, οινόπνευμα και οξυζενέ. Ποτέ σε αντισηψία έχουμε κάποιες πρώτες βοήθειες πάρα πολλά χρόνια.
Επίσης φυσιολογικός ορός Αν υπάρχει φυσιολογικός ορός μέσα θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε κάτι, μια πληγή ή να καθαρίσουμε ένα μάτι που κάτι έχει πέσει πάνω του ή ένα έγκαυμα ή κάτι τέτοιο. Μέσα στο φαρμακείο σας φροντίστε να βάλετε μια αλουμινοκουβέρτα. Η κουβέρτα επιβίωσης πιάνει πάρα πολύ μικρό χώρο στο φαρμακείο αλλά θα σε σώσει αν τυχόν βρεθείς σε ένα χώρο που κρυώνεις και δεν έχεις κάτι άλλο να σκεπαστεις.
Το ψυκτικό σπρέι είναι ένα εργαλείο για το φαρμακείο μας. Συνήθως στα φαρμακεία βάζουμε μέσα παγοκύστη. Δοκιμάστε την επόμενη φορά που έχετε παγοκύστη μαζί σας να την τοποθετήσετε σε ένα παιδί 7-8 χρονών που έχει χτυπήσει το ποδαράκι του και να του πείτε να κάτσει ακίνητο με την παγοκύστη στο πόδι. Είναι δύσκολο.
Το ψυκτικό θα μας σώσει από αυτό. Το ψυκτικό ψεκάζοντας το πάντα από μακριά σε ένα, σε ένα τραύμα, όχι σε ανοιχτό τραύμα, σε ένα χτύπημα. Θα έχει τη δράση της παγοκύστη για τα επόμενα 5 λεπτά και το παιδί δεν θα χρειαστεί να κάτσει και ακίνητο.
Αντισταμινική αλοιφή θα πρέπει να υπάρχει στο φαρμακείο μας αν μας τσιμπήσει κάτι και εντομοαπωθητικό αν προλάβουμε πριν μας τσιμπήσει κάτι. Μια λοσιόν για μετά τα τσιμπήματα και αντηλιακό οπωσδήποτε. Όπως λέγαμε νωρίτερα, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, το αντηλιακό θα μας σώσει από πιθανό έγκαυμα. Το αντηλιακό θα μας βοηθήσει από ένα έγκαυμα και έτσι δεν θα χρειαστεί μετά να βάλουμε αλοιφή ή να κάνουμε κάποια ενέργεια για το έγκαυμα.
Το αντηλιακό θα μας βοηθήσει επίσης να προστατευτούμε από πιθανή ηλίαση που θα μας έρθει αν κάτσουμε πάρα πολύ κάτω από τον ήλιο. Τώρα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένα φάρμακα. Κάποια από αυτά πρέπει να μας τα γράψεις γιατρός, κάποια όχι. Αυτά όμως, αν προβλέψω να τα έχω μαζί μου, θα με βοηθήσουν σε πιθανές καταστάσεις, σε πιθανές δύσκολες καταστάσεις.
Χρειάζομαι κάποια αλοιφή για εγκαύματα. Για μετά το έγκαυμα. Ρίχνω τη θερμοκρασία με νερό σε ένα έγκαυμα και μετά χρησιμοποιώ κάποια αλοιφή. Χρειάζομαι οφθαλμικές σταγόνες. Οφθαλμικές σταγόνες θα τις χρειαστώ γιατί μπορεί να έχω ερεθισμό στο μάτι από κάποιο ξένο παράγοντα.
Μπορεί κάτι να μπει στο μάτι να το βγάλω και μετά πάλι να είναι ερεθισμένο. Χρειάζομαι ηλεκτρολύτες οπωσδήποτε. Χρειάζομαι ηλεκτρολύτες στο φαρμακείο μου είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα. Αν κάνω μια δραστηριότητα και ιδρώνω, ο ιδρώτας μου αποβάλλει το νερό που έχω μέσα μου και αφυδατώνομαι αλλά αποβάλλει και ηλεκτρολύτες που δεν τους περιέχει το νερό που παίρνω μετά.
Αν ένας άνθρωπος αφυδατωθεί στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να κυκλοφορούν άνθρωποι αφυδατωμένοι. Αν κάτσεις κάτω από τον ήλιο και πάθεις ένα μικρό έγκαυμα πρώτου βαθμού από τον ήλιο, έχεις αφυδατωθεί ήδη. Αν μετά την παραλία πας στην ταβέρνα να φας επειδή θα φας στην ταβέρνα ένα ωραίο φαγητό και θα πιεις ένα αλκοολούχο ποτό, εκεί θα αφυδατωθείς ξανά.
Αν πας το απόγευμα στο ενοικιαζόμενο που έχεις μείνει ή στο ξενοδοχείο και πιεις έναν καφέ, πάλι θα αφυδατωθεί λόγω της καφεΐνης και θα συνεχίζεις να αφυδατώνεσαι μέσα στη μέρα. Η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη στο τελικό της στάδιο. Όπως λέγαμε νωρίτερα, στις επικίνδυνες καταστάσεις του πυρετού, αν σηκώσει ένα παιδί πολύ υψηλό πυρετό πάνω από 38.5 χρειάζομαι αντιπυρετικά υπόθετα, μες το φαρμακείο θα μου λύσουν τα χέρια.
Αντιπυρετικά όμως μπορεί να έχω και σε σιρόπι, σε χάπια. Για μεγαλύτερα παιδιά ή για ενήλικες μια αντιβίωση θα είναι καλό να έχω μαζί μου. Αν είμαι μακριά από υγειονομικό σχηματισμό καλό θα είναι να ζητήσω να μου γράψουν ή να βρω μια αντιβίωση που να μην είναι αναγραφόμενη και να την έχω μαζί μου.
Ένα σκεύασμα για τις διάρροιες όπως λέγαμε νωρίτερα και ένα σκεύασμα για τη δυσκοιλιότητα. Μια κρέμα αντιβιοτική που θα με βοηθήσει σε τυχόν μολυσμένη πληγή. Μια κρέμα που θα βοηθήσει σε δερματική αλλεργική αντίδραση που ναι, καλό θα είναι αυτή η κρέμα να περιέχει μέσα κορτιζόνη για να αντιμετωπίσει την αλλεργική αντίδραση και τέλος ένα φαινόμενο που μπορεί να μας τύχει στις διακοπές είναι μια τροφική δηλητηρίαση.
Μια τροφική δηλητηρίαση καλό θα είναι να έχουμε ένα σκεύασμα μαζί που θα αντιμετωπίσει. Αυτή την κατάσταση υπάρχουν τα σκευάσματα ενεργού άνθρακα στα φαρμακεία. Είναι αναγραφόμενο. Μπορούμε να το έχουμε μέσα στο φαρμακείο μας.
Τέλος τις δύο επικίνδυνες καταστάσεις που αναφέραμε νωρίτερα, τη λαρυγγίτιδα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο για τη λαρυγγίτιδα. Αν έχω μικρό παιδί, καλό είναι να ζητήσω από ένα γιατρό να μου το γράψει για να το έχουμε στο φαρμακείο μου. Και οι αλλεργίες, οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται με αντισταμινικά. Όλα είναι αναγραφόμενα. Καλό είναι να πάμε σε ένα γιατρό να έχουμε μαζί μας και αν γνωρίζει ότι έχω αναφυλακτικό σοκ θα πρέπει να έχω οπωσδήποτε στο φαρμακείο μου αδρεναλίνη.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση και να μου πείτε αν έχω δίκιο. Πρώτον, θα πρέπει όταν γυρνάμε από διακοπές να μην ξεχνάμε να ανανεώνουμε το φαρμακείο μας, δηλαδή κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσαμε, να μην το αμελήσουμε γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είναι η επόμενη ανάγκη για χρήση αυτού και δεύτερον θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά αν κάτι από αυτά έχει λήξει και δεν είναι πλέον προς χρήση σωστά.
Μαριόλης Δημήτρης:
Πολύ σωστά και για τις δύο αυτές ενέργειες υπάρχει ένα πολύ ωραίο εργαλείο. Υπάρχει λίστα, φτιάχνω μια λίστα το τι έχει μέσα το φαρμακείο μου, διαγράφω ότι χρησιμοποιώ και στη λίστα δίπλα έχω αναγράψει την ημερομηνία λήξης του κάθε σκευάσματος αν έχει ημερομηνία λήξης.
Αυτή η λίστα λοιπόν ανά πάσα στιγμή χωρίς να ανοίξω όλο το φαρμακείο και να ψάχνω σκεύασμα σκεύασμα, μπορώ να την ανοίξω, να τη διαβάσω και να ξέρω ανά πάσα στιγμή τι έχω μέσα, τι δεν έχω, τι λήγει σε κοντινό χρονικό διάστημα για να το ανανεώσω. Ένα χαρτί είναι πάρα πολύ εύκολο να το κάνω οποιοδήποτε.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Πριν κλείσουμε αυτή την πολύ ωραία συζήτηση, θα ήθελα να μας δώσετε μια συμβουλή για το κοινό και τους ακροατές μας.
Μαριόλης Δημήτρης:
Θα μου επιτρέψετε να δώσω πάνω από μια συμβουλή. Λοιπόν.
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Ακόμα καλύτερα. Ακόμα καλύτερα.
Μαριόλης Δημήτρης:
Θέλετε να έχετε φαρμακείο μαζί σας; Εξοπλίστε το, εξοπλίστε το ανάλογα πού θα πάτε διακοπές; Είναι κοντά ο υγειονομικός σχηματισμός ή όχι; Εξοπλιστείτε ανάλογα. Θα χρειαστείτε περισσότερα πράγματα αν πάτε διακοπές σε ένα μικρό νησί εδώ στην Ελλάδα.
Θα χρειαστείτε λιγότερα πράγματα αν πάτε σε μια μεγάλη πόλη, αν κοιτάξτε από πριν, αν έχετε πρόσβαση σε υγειονομικό σχηματισμό, σε κέντρο υγείας και σε φαρμακείο, εκεί που θα πάτε. Συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειάς σας παίρνει ειδικό φάρμακο, πρέπει να το έχω μαζί μου; Πρέπει να είναι σε ψυγείο; Μπορώ να το έχω μαζί μου σε μια τσάντα; Μπορώ να το έχω σε ισοθερμική τσάντα;
Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για να το έχετε μαζί σας. Σκεφτείτε εκεί που θα πάτε να κοιτάξετε πού υπάρχουν νοσοκομείο, φαρμακείο και να ζητήσετε τα τηλέφωνά τους.
Να έχετε άμεση πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο της περιοχής. Να έχετε ένα τηλέφωνο ενός φαρμακείου για να πάρετε άμεσα τηλέφωνο. Να γνωρίζετε αν έχει αυτό το φάρμακο που το χρειάζεστε. Επίσης να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας ή το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας. Μην τα ψάχνετε την τελευταία στιγμή.
Και θυμηθείτε ότι εδώ στην Ελλάδα αλλά και γενικά σε όλη την Ευρώπη, ένας αριθμός εκτάκτου ανάγκης υπάρχει το 112. Αν ποτέ χρειαστείτε βοήθεια, αν νομίζετε ότι χρειάζεστε βοήθεια για οποιονδήποτε λόγο, καλέστε το 112. Υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι για να σας βοηθήσουν από κει σας εύχομαι να πάτε διακοπές και να γυρίσετε με ασφάλεια. Σας ευχαριστώ πολύ!
Διονύσης Φιλιππόπουλος:
Και εμείς ευχαριστούμε πολύ! Καλό απόγευμα!