Οι Μύες του Πυελικού Εδάφους, τι Είναι και πώς Επηρεάζουν τη Ζωή μας

Άσκηση
2024-06-05
Διάρκεια: 20' Λεπτά

Guest: Ελευθερία Αναγνωστοπούλου

Μάθετε για τους μύες του πυελικού εδάφους, τη σημασία τους και πώς να τους ενδυναμώσετε για βελτιωμένη υγεία και ευεξία.

κοπέλα κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μυς του πυελικού εδάφους

Ακούστε το podcast

Τι θα συζητήσουμε

Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι κάτι που πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε καθημερινά. Ωστόσο, αυτοί οι μικροί αλλά ισχυροί μύες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη συνολική μας υγεία και ευεξία. Βρίσκονται στην βάση της πυέλου και υποστηρίζουν βασικά όργανα όπως την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το έντερο.

Είτε είστε γυναίκα που έχει γεννήσει, είτε κάποιος που θέλει να βελτιώσει την ενδυνάμωση και την ισορροπία του σώματος, η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να κάνει θαύματα. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τι ακριβώς είναι οι μύες αυτοί, ποια η σημασία τους και πώς μπορούμε να τους διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Σημερινή καλεσμένη η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελευθερία Αναγνωστοπούλου!

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth, τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας.

Στην LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε ένα από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project μάνατζερ της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο όπου θα έχω μαζί μας την κυρία Αναγνωστοπούλου Ελευθερία με την ιδιότητα της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, όπου θα συζητήσουμε για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Εισαγωγή

Καλησπέρα κα. Αναγνωστοπούλου.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Καλησπέρα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση να μας πείτε δυο λόγια για εσάς για να σας γνωρίσω στο κοινό.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Όπως είπατε και εσείς, ονομάζομαι Ελευθερία Αναγνωστοπούλου. Έχω τελειώσει Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στην Αθήνα, ΣΕΦΑΑ. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με διάφορους κλάδους. Έχω πτυχίο ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών, είμαι pilates instructor με εξειδίκευση στη θεραπευτική άσκηση.

Έχω ασχοληθεί με aqua aerobic και θεραπευτική άσκηση στο νερό καθώς και έχω τελειώσει ένα μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με τίτλο Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία της Άσκησης.

Τι είναι το πυελικό έδαφος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Λοιπόν κα Αναγνωστόπουλου και σε κάθε επεισόδιο ξεκινάμε. Είθισται να ξεκινάμε με τον ορισμό για να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, οπότε πείτε μας λίγο τι είναι το πυελικό έδαφος.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Λοιπόν, το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που εκτείνεται μεταξύ της ηβική σύμφυση και του κόκκυγα, κοινώς ηβική σύμφυση Βρίσκεται πάνω στα γεννητικά όργανα. Ακριβώς ο κόκκυγας είναι η λεγόμενη ουρίτσα που λέμε λαϊκά. Περιλαμβάνεται από μυϊκές ίνες και συνδετικό ιστό και θα τα δούμε τα υπόλοιπα παρακάτω.

Οι λειτουργίες του πυελικού εδάφους

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το να μας αναλύσετε ποιες είναι οι λειτουργίες των μυών του πυελικού εδάφους.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Η πρώτη και πιο βασική είναι η υποστήριξη. Η υποστήριξη Τι σημαίνει; Μέσα μας έχουμε σπλάχνα τα εσωτερικά μας όργανα, τα οποία υποστηρίζονται από τους μύες του πυελικού εδάφους. Η ενδοκοιλιακή πίεση προκαλεί την προς τα κάτω πίεση των οργάνων μας. Η ενδοκοιλιακή πίεση όμως πως προκαλείται;

Προκαλείται φερ ειπείν, όταν εγώ βήχω, όταν εγώ έχω δυσκοιλιότητα. Και από πολλούς άλλους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω. Εάν λοιπόν δεν έχουμε δυνατούς μύες του πυελικού εδάφους, τότε χαλαρώνουν τα σπλάχνα και δεν μπορούμε να υποβαστάζουν τα φορτία των εσωτερικών μας οργάνων.

Όταν λοιπόν οι μύες του πυελικού εδάφους επιστρατεύονται λόγω της ενδοκοιλιακής πίεσης, η υποστήριξη γίνεται κυρίως από τις μυϊκές ίνες τύπου 1. Τέλος λοιπόν με την πρώτη λειτουργία πάμε να αναφερθούμε λίγο στη δεύτερη βασική λειτουργία που είναι η σύσφιξη. Τι σημαίνει σύσφιξη; Είναι στην ουσία το άμεσο κλείσιμο της ουρήθρας και του ορθού. Έχει να κάνει με τον έλεγχο των σωματικών μας λειτουργιών.

Η σύσφιξη λοιπόν έχει να κάνει με τις μυϊκές ίνες τύπου 2, τις μυϊκές ίνες δηλαδή ταχείας συστολής. Όταν μπορούμε να επιστρατεύουμε σωστά τους μύες του πυελικού εδάφους, τότε έχουμε απόλυτο έλεγχο τόσο κατά τη διάρκεια της ούρησης όσο και κατά τη διάρκεια της κένωσης. Πάμε στην τρίτη λειτουργία που είναι η ερωτική ικανοποίηση.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μύες του πυελικού εδάφους καταλήγουν στην κλειτορίδα, οπότε όταν είναι αδύναμοι, τότε η γυναίκα οδηγείται σε ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και αυτό μπορεί να καθιστά τη σεξουαλική επαφή δυσάρεστη. Έχει να κάνει λοιπόν με μία αίσθηση που ονομάζεται ιδιοδεκτικότητα αίσθηση και έχει να κάνει με ερεθίσματα που έρχονται από τον εγκέφαλο προς τις μυϊκές ίνες.

Όταν λοιπόν έχουμε ενδυναμωμένη στους μύες του πυελικού εδάφους, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ελέγξουμε την ακούσια απώλεια ούρων, με αποτέλεσμα να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη σεξουαλική επαφή χωρίς να αγχωνόμαστε για δυσμενή παρεπόμενα.

Ποιες οι επιπτώσεις σε περίπτωση αδυναμίας των μυών

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πάρα πολύ ωραία. Θα περάσω αμέσως στην επόμενη ερώτηση μου, η οποία είναι τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η αδυναμία αυτών των μυών;

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Λοιπόν, έχουμε εδώ μια πλειάδα επιπτώσεων. Θα πούμε και θα αναλύσουμε τις πιο βασικές, όπως είναι η ακράτεια, όπως αναφερθήκαμε. Όπως αναφέρθηκα και πριν, η ακράτεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων, η χαλάρωση δηλαδή της ουροδόχου κύστης, μια πολύ άσχημη διαδικασία, καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, γιατί δεν μπορούμε να αποδώσουμε όπως θα θέλαμε σε καθημερινές μας δραστηριότητες.

Μια δεύτερη αρνητική επίπτωση είναι η πρόπτωση του ορθού, η χαλάρωση δηλαδή του σφιγκτήρα του πρωκτού, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στη διαδικασία της κένωσης χωρίς να το θέλουμε ακούσια, δηλαδή κένωση.

Επιπροσθέτως, έχουμε δυσκολία στον έλεγχο κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης, όταν τα εκάστοτε φύλα προσπαθούν να ολοκληρώσουν. Όταν δεν έχουμε δυνατούς μύες του πυελικού εδάφους, τότε δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτή τη διαδικασία. Αυτό αφορά κυρίως τους άντρες.

Εάν δηλαδή ένας άντρας έχει αδύναμους τους μύες του πυελικού εδάφους, τότε δεν μπορεί να ελέγχει τον τρόπο, τη διάρκεια και το πότε θα εκσπερματώσει. Λοιπόν, επίσης θέλω να μιλήσουμε λίγο για την αστάθεια. Όταν δεν έχουμε δυνατούς μύες του πυελικού εδάφους, τότε προκαλείται μια αστάθεια γενικότερα στην πύελο.

Αυτή είναι η περιοχή της λεκάνης μας. Αυτό δημιουργεί ανισορροπίες, δημιουργεί μη καλή, μη ελεγχόμενη κίνηση και διάφορες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και δυσκολία στον έλεγχο του κορμού, δηλαδή στον έλεγχο του πυρήνα μας.

Τι μπορεί να προκαλέσει την αδυναμία των μυών

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε τι μπορεί να προκαλέσει την αδυναμία των μυών αυτών.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Έχουμε να αναφερθούμε σε πάρα πολλά όσον αφορά τη συγκεκριμένη ερώτηση. Ας ξεκινήσουμε λίγο με την χρόνια δυσκοιλιότητα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σ αυτό το σημείο θα σας διακόψω. Είναι κάτι που το σημειώνουμε πολλές φορές στην LeanrHealth στα podcasts ότι εδώ κάνουμε ένα επεισόδιο, Συζητάμε για ένα θέμα το οποίο προφανώς χρίζει τεράστιας ανάλυσης.

Εδώ ερχόμαστε να κάνουμε μια γνωριμία, το κοινό να ακούσει, οι ακροατές να ακούσουν, να μάθουν τι είναι το πυελικό έδαφος, συγκεκριμένη περίπτωση και να ανατρέξουν ίσως σε ένα webinar που μπορεί να έχουμε στην LearnHealth ή να ευαισθητοποιηθούν και να δούνε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχουν οι ίδιοι και να το ψάξουν περαιτέρω.

Οπότε σίγουρα πρέπει να γνωρίζει και το κοινό και ακροατές ότι κάνουμε. Δεν κάνω μια εκτενή ανάλυση λόγω του περιορισμένου χρόνου και της μη ύπαρξης εικόνας. Έτσι;

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί αδυναμία στους μύες του πυελικού εδάφους. Πώς όμως γίνεται αυτό; Όταν λοιπόν κάποιος υποφέρει για πολλά χρόνια από δυσκοιλιότητα, αυτό σημαίνει ότι επειδή οδηγεί τον οργανισμό του συνεχώς στο να σφίγγεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα τόσο σε ημερήσιο όσο και σε μηνιαίο ρυθμό.

Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται μεγάλη συσσωρευμένη ενδοκοιλιακή πίεση με αποτέλεσμα την πρόπτωση των σπλάχνων προς τα κάτω και αυτό κατουσίαν δημιουργεί και προκαλεί μια χαλάρωση στους μύες του πυελικού εδάφους.

Ένα άλλο φαινόμενο που προκαλεί αδυναμία σε αυτή την ομάδα μυών είναι το φαινόμενο Valsalva. Το φαινόμενο λοιπόν Valsalva έχει να κάνει με την διαδικασία στην αναπνευστική μας λειτουργία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις άσκησης. Φερ ειπείν όταν εγώ κάνω προπόνηση και σηκώνω έντονα βάρη και μεγάλα φορτία.

Αν κατά τη διάρκεια της εισπνοής κρατήσω την αναπνοή μου, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα συσσωρευμένη ενδοκοιλιακή πίεση. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στην ενδοκοιλιακή πίεση, αυτόματα αυτό σημαίνει ότι έχουμε και αδυναμία στους μύες του πυελικού εδάφους. Δηλαδή όταν το κάνουμε χωρίς μέτρο, σιγά σιγά οι μύες αυτοί έρχονται σε μια διάταση με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν.

Η κακή στάση του σώματος επίσης προκαλεί αδυναμία στους μύες. Όμως θα μιλήσουμε παρακάτω για την κακή στάση του σώματος και θα αναλύσουμε ενδελεχώς. Η έλλειψη της άσκησης προκαλεί αδυναμία στους μύες, καθώς δεν μαθαίνουμε τους μύες, δεν τους δίνουμε ερεθίσματα ώστε να συσπώνται.

Όσον αφορά την συσσωρευμένη ενδοκοιλιακή πίεση, αυτή αυξάνεται πολλές φορές και με διάφορες αλλεργίες. Προκαλείται έντονος βήχας, φτάρνισμα, οπότε στην ουσία όταν έχουμε έντονες αλλεργίες θα πρέπει να ρυθμίζουμε ακόμα και αυτές με φαρμακευτική αγωγή, αλλιώς θα μας επηρεάσει, ειδικά αν ήδη έχουμε μια προδιάθεση να αποκτήσουμε πρόβλημα. Επίσης πολύ σημαντική είναι η λειτουργία του διαφράγματος και ο σωστός τρόπος αναπνοής.

Δυστυχώς στις μέρες μας δεν αναπνέουμε σωστά. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε το διάφραγμα με σωστό τρόπο. Το διάφραγμα τι είναι; Είναι ένας μυς. Αν και αυτόν δεν τον γυμνάσουμε και δεν τον χρησιμοποιήσουμε σωστά, αυτόματα θα χαλαρώσουν οι μύες του πυελικού εδάφους λόγω κακής χρήσης του.

Η στάση του σώματος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Αναφέρατε προηγουμένως για τη στάση του σώματος. Ήταν και η επόμενη ερώτηση που θα έκανα οπότε. Μου καλύψατε την ερώτηση, αλλά είπατε θα την αναλύσετε περισσότερο. Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Στη σημερινή εποχή, καθώς όλοι μας δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες, αυτό δυστυχώς επηρεάζει τη στάση του σώματός μας.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Όχι όλοι μας. Ξέρω πολλούς που δουλεύουν πολλές ώρες μιλώντας για εμάς τους δύο που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, θα συμφωνήσω, οπότε πάμε παρακάτω. Για τον περισσότερο κόσμο όμως, ναι, ισχύει αυτό.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Ναι, η πλειονότητα σωστά! Όταν λοιπόν εμείς δεν μαθαίνουμε το σώμα μας σε μια σωστή στάση, αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματός μας από κορμό μέχρι άνω και κάτω άκρα.

Όταν για παράδειγμα κάποιος έχει πλειοδοτική στάση, επειδή οι μύες του κορμού βρίσκονται σε χαλάρωση, σε διάταση που σημαίνει ότι είναι χαλαροί. Αυτό επηρεάζει την κλίση της πυέλου, δηλαδή μπορεί να βρίσκεται σε πρόσθια κλίση που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάζονται οι μύες του πυελικού εδάφους και να είναι χαλαροί. Λόγω του ότι δεν έχουμε μάθει να ενεργοποιούμε τους μύες της κοιλιακής χώρας με τον ίδιο τρόπο.

Λοιπόν, επηρεάζει και η και η φοροδοτική στάση. Πώς επηρεάζει όμως η διαφορά; Ποια είναι; Ότι στην ΕΕ η φοροδοτική στάση; Επειδή στην ουσία οι ώμοι κλίνουν προς τα μπροστά, έχουμε δηλαδή μια πρόσθια κλίση στους ώμους, ο πνευμονικό αερισμός μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του διαφράγματος πάλι δεν είναι σωστή.

Δεν αποβάλλονται οι τοξίνες σωστά και αυτό επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τους μύες του πυελικού εδάφους και η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει, καθώς έχουμε μια υγιής ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου, όπως και η ανίσωση τελεία, γιατί πολλές φορές μπορεί να έχουμε σκολίωση λόγω άνισος κοιλίας. Όλα αυτά λοιπόν επηρεάζουν την κλίση και τη θέση της πυέλου με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και την ενδυνάμωση των μυών αυτών.

Το φαινομένο ανάλογα την ηλικία

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Υπάρχουν ηλικιακές κατηγορίες όπου αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Λοιπόν, αυτή είναι μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση. Όπως αναφερθήκαμε πριν, όταν ενεργοποιούνται οι μύες του πυελικού εδάφους συσπώνται με τη συμβολή των μυϊκών ινών τύπου 2, δηλαδή με τις ταχείας συστολής μυϊκές ίνες, οι οποίες προκαλούν τη σύσπαση των σφιγκτήρων.

Όταν λοιπόν μεγαλώνουμε, με το πέρασμα του χρόνου, οι μυϊκές ίνες αυτές μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει την τάση να μην μπορεί να έχει τη μερικότητα που είχε σε πιο μικρή ηλικία.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ένας ηλικιωμένος θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για την ενδυνάμωση των μυών αυτών από έναν άλλον που είναι πιο μικρής ηλικίας. Όταν λοιπόν οι μυϊκές ίνες τύπου 2 μειώνονται ή δεν έχουν τη λειτουργία που είχαν οι μύες του πυελικού εδάφους, είναι πολύ πιο δύσκολο να ενδυναμωθούν και αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των μυών αυτών.

Πυελικό έδαφος και τοκετός

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Η χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους επηρεάζονται από τη γέννα και τον τοκετό.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Σίγουρα η γέννα επηρεάζει. Πώς όμως γίνεται αυτό; Αρχικά να μιλήσουμε για τους συνδέσμους της πυέλου της γυναίκας. Η πυέλου της γυναίκας από τη φύση της έχει πιο χαλαρούς συνδέσμους καθώς και προετοιμάζεται για την επερχόμενη γέννα.

Όταν λοιπόν γίνεται η γέννα, ας μιλήσουμε πρώτα για τον φυσιολογικό τοκετό. Επειδή γίνονται έντονες συσπάσεις, αυτό σημαίνει ότι 0 μυς συνεχώς συσπάται και διαστέλλεται. Γίνεται λοιπόν μία μία παλμική κίνηση συνεχόμενη. Αυτό προκαλεί αύξηση αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Το μωρό πιέζει τα όργανα. Το μωρό δηλαδή δημιουργεί μια προς τα κάτω κίνηση των σπλάχνων από μόνο του. Κατά τη διαδικασία λοιπόν της γέννας που η γυναίκα σφίγγεται και καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να βγάλει το μωρό, επηρεάζονται οι μύες του πυελικού εδάφους, χαλαρώνουν.

Παρόλα αυτά και χωρίς να γίνει η γέννα ούτως ή άλλως χαλαρώνουν λόγω του μεγέθους που καταλαμβάνει το μωρό μέσα στο χώρο της κοιλιάς. Αν μιλήσουμε για καισαρική, ναι μεν δεν έχουμε αυτή την αυτές τις έντονες συσπάσεις κατά τη διάρκεια της γέννας, και πάλι όμως επειδή υπάρχει μια παρέμβαση χαλαρώνουν οι μύες της κοιλιακής χώρας με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην έχει έλεγχο του πυρήνα.

Έχω δει κι εγώ πάρα πολλές φορές και δια ζώσης με δικές μου ασκούμενες, οι οποίες μετά τη γέννα είτε είναι καισαρική είτε είναι φυσιολογικός τοκετός, επηρεάζεται τόσο η διαδικασία των μυών του πυελικού εδάφους, που αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από έντονο αίσθημα ακράτειας, από έντονο αίσθημα ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τους κοιλιακούς τους.

Πολλές μάλιστα παραπονιούνται ότι αισθάνονται ότι όσο και να σφίγγουν την κοιλιά τους, δεν μπορούν να τη νιώσουν ενεργοποιημένη. Είτε λοιπόν μιλάμε για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική, ούτως ή άλλως οι μύες γύρω από την κοιλιακή χώρα και την πύελο χαλαρώνουν.

Τρόποι αντιμετώπισης

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σαν τελευταία ερώτησή μου. Αναγνωστοπούλου. Έχει τους τρόπους αντιμετώπισης; Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Πριν αναλύσω τους τρόπους αντιμετώπισης, θέλω να μιλήσω για την πρόληψη. Η πρόληψη είναι ο νούμερο 1 τρόπος αντιμετώπισης κάθε προβλήματος. Εδώ λοιπόν θέλω να αναφέρω ότι δυστυχώς στην Ελλάδα η άσκηση δεν συνταγογραφείται στο εξωτερικό. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού η άσκηση συνταγογραφείται. Τι σημαίνει αυτό; Όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα υγείας, φερ ειπείν ακράτεια, πάει στο γιατρό και του το λέει ο γιατρός.

Λοιπόν, του λέει, θα σου συνταγογραφήσει 2 μήνες άσκηση η οποία θα είναι εξατομικευμένη όσον αφορά το δικό σου πρόβλημα. Μετά λοιπόν από 2 μήνες έρχεσαι για επανεξέταση, το βλέπουμε και εκ νέου αποφασίζουμε για την επόμενη λύση. Εδώ λοιπόν στην Ελλάδα, παρόλο που γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει να συνταγογραφείται, η άσκηση ακόμα δεν έχει φτάσει. Δεν έχει επιτευχθεί αυτό. Επομένως, η πρόληψη τι σημαίνει; Η πρόληψη είναι η άσκηση.

Η άσκηση, δηλαδή η ενεργοποίηση των εν τω βάθει μυών του κορμού και του πυελικού εδάφους. Δεν είναι μόνο η απλή άσκηση, γιατί η άσκηση μπορεί να γίνεται μεν, αλλά μπορεί να γίνεται λανθασμένα. Η άσκηση λοιπόν πρέπει να γίνεται και σωστά για να βοηθήσει. Δεν μπορούμε απλά να ασκούμαστε χωρίς να έχουμε κάποιον σκοπό.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε σαν στόχο να ενεργοποιούμε τους εν τω βάθει μύες του κορμού και της λεκάνης της πυέλου. Αυτό πως γίνεται; Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι άσκησης, όπως είναι η μέθοδος πιλάτες. Όσον αφορά λοιπόν την μέθοδο πιλάτες έχει να κάνει με τον απόλυτο έλεγχο.

Τι σημαίνει απόλυτος έλεγχος; Δεν συσπάται ένας μυς μόνο για να γίνει μυϊκή συστολή, αλλά συσπάται και συνδυάζεται αυτό με σωστή αναπνοή, συγκέντρωση, σωστό έλεγχο κίνησης, σωστό εύρος κίνησης και γενικότερα μια σωστή τεχνική άσκησης. Αν λοιπόν εγώ πάω και κάνω ασκήσεις πυελικού εδάφους χωρίς να δώσω έμφαση σε ένα από αυτά που είπα, τότε τις κάνω λάθος.

Θα πρέπει να γίνεται σωστός συνδυασμός πολλών πραγμάτων όσον αφορά τις ασκήσεις και είναι κάποιες ασκήσεις τις οποίες δεν πρέπει να τις κάνουμε ακολουθώντας μόνο ένα κινητικό πρότυπο, αλλά είναι συνδυασμός συνδυασμός δηλαδή συσπάσεις των σφιγκτήρων, συνδυασμός αναπνοής, συνδυασμός ελέγχου κίνησης και ταχύτητας του εύρους κίνησης. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στη σημερινή μας συζήτηση αναφέρομαι πάνω σε αυτά τα προβλήματα και την επίλυσή τους υπό το πρίσμα της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής.

Κλείνοντας

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Οπότε αντιλαμβανόμαστε αυτό που λέτε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης, απλά δεν αφορούν τη συζήτηση και το δικό σας ακαδημαϊκό κομμάτι. Σωστά;

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Σωστά!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Πριν κλείσουμε τη σημερινή μας συνάντηση, η κυρία Αναγνωστοπούλου, θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια στους ακροατές μας όσον αφορά τη σημερινή μας συζήτηση. Τι θα ήταν αυτό που θα προτείνατε ουσιαστικά είτε για τον τρόπο αντιμετώπισης είτε για να προλάβουν ένα τέτοιο φαινόμενο;

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Για εμένα είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι η άσκηση δεν είναι μια λύση. Η άσκηση είναι πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ένα πρόβλημα να φανεί, αλλά πρέπει μέσω της άσκησης να μπορέσουμε να το αποφύγουμε.

Το τι πούμε λοιπόν είναι ότι κάνω άσκηση για εμένα, για τον εαυτό μου, για να έχω μια καλή ποιότητα ζωής και για να προλάβω κάποιες άσχημες καταστάσεις. Επίσης, η συνέπεια είναι το πιο βασικό κομμάτι της άσκησης.

Δηλαδή αν εγώ κάνω μία προσπάθεια η οποία τη μία εβδομάδα γίνεται δύο φορές, την άλλη εβδομάδα πέντε και την άλλη μία, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Επομένως, η συνέπεια και η άσκηση είναι αποτελούν μαζί τον ακρογωνιαίο λίθο για να μπορέσουμε να αποφύγουμε κάθε είδος επιβάρυνσης.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλός απόγευμα.

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου:

Καλό απόγευμα.

Μοιράσου το podcast
Ελευθερία Αναγνωστοπούλου - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Ελευθερία Αναγνωστοπούλου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Η Ελευθερία Αναγνωστοπούλου είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, εκπαιδεύτρια προετοιμασίας στην Αστυνομική Σχολή και ΣΕΦΑΑ, pilates και yoga instructor.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα