Μύθοι & Αλήθειες για τη Διατροφή: Τι Πραγματικά Ισχύει;

Διατροφή
2025-01-29
Διάρκεια: 22 Λεπτά

Guest: Χριστίνα Καρτσωνάκη

Guest: Μαρία Καλατζή

Αναλύουμε τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους με τις διατροφολόγους Χριστίνα Καρτσωνάκη και Μαρία Καλατζή. Ανακαλύψτε την επιστημονική αλήθεια πίσω από δημοφιλείς παρανοήσεις για το νερό, τους υδατάνθρακες, την άσκηση και άλλα καυτά διατροφικά ζητήματα.

Ακούστε το pocast

Τι θα συζητήσουμε

Η διατροφή αποτελεί ίσως το πιο παρεξηγημένο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στην εποχή των social media και της υπερπληροφόρησης, οι διατροφικοί μύθοι πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δημιουργώντας σύγχυση και παραπληροφόρηση. Από το «μαγικό» νερό με λεμόνι μέχρι την πλήρη αποφυγή υδατανθράκων, οι διατροφικές παρανοήσεις έχουν διεισδύσει βαθιά στην κουλτούρα μας.

Η αλήθεια όμως είναι πως η επιστήμη της διατροφής είναι πολύ πιο σύνθετη από απλουστευτικούς κανόνες και γρήγορες λύσεις. Το κλειδί βρίσκεται στην εξατομίκευση και την ισορροπία. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, με διαφορετικές ανάγκες, μεταβολισμό και τρόπο ζωής. Αυτό που λειτουργεί για έναν άνθρωπο δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματικό για κάποιον άλλο.

Το θερμιδικό ισοζύγιο παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης βάρους, αλλά η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Ακόμη και τα «υγιεινά» τρόφιμα χρειάζονται μέτρο, ενώ η άσκηση, αν και σημαντική, δεν μπορεί από μόνη της να αντισταθμίσει μια ανισόρροπη διατροφή.

Η σύγχρονη έρευνα καταρρίπτει συνεχώς παρωχημένες αντιλήψεις: ο υδατάνθρακας δεν είναι ο εχθρός, το πρωινό μπορεί να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του καθενός, και οι «μαγικές» τροφές που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους απλά δεν υπάρχουν.

Στο σημερινό επεισόδιο της LearnHealth, υποδεχόμαστε τη Χριστίνα Καρτσωνάκη και τη Μαρία Καλατζή, για μια εις βάθος συζήτηση που αποδομεί τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους. Με επιστημονική τεκμηρίωση και πρακτικά παραδείγματα, ρίχνουμε φως στην αλήθεια πίσω από τις δημοφιλείς παρανοήσεις και προσφέρουμε ρεαλιστικές κατευθύνσεις για μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήλθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth, τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας. Στην LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε έναν από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project manager της LearnHealth και σας καλωσορίζω σε ένα ακόμα επεισόδιο με την κα Καρτσωνάκη και την κα Καλαντζή, όπου σήμερα θα αποδομήσουμε μύθους και αλήθειες γύρω από τη διατροφή.

Εισαγωγή

Καλησπέρα Χριστίνα!

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Καλησπέρα!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα Μαρία.

Μαρία Καλατζή: Καλησπέρα κι από μένα.

Χιουμοριστικός διάλογος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα ξεκινήσουμε κι αυτό το επεισόδιο με τη Μαρία και τη Χριστίνα όπως και στα προηγούμενα, με έναν υποτιθέμενο χιουμοριστικό διάλογο. Πάμε να ακούσουμε το διάλογο και θα επανέλθουμε στη συζήτησή μας αμέσως μετά.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Λοιπόν γιατρέ, βρήκα κάτι μυστικά που θα με κάνουν να αδυνατίσω χωρίς κόπο.

Μαρία Καλατζή:

Αλήθεια Χριστίνα μου, για πες να μάθω κι εγώ.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Ναι, ναι, ναι, ναι. Κόλπο πρώτο Αν φάω μια σοκολάτα και μετά πιω νερό με λεμόνι, οι θερμίδες εξαφανίζονται.

Μαρία Καλατζή:

Πολύ βολικός ο τρόπος που σκέφτεσαι, αλλά δυστυχώς το λεμόνι με το νερό δεν είναι σβηστεί. Θερμίδων.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Μμμμμμμ. Καλά εντάξει, Άκου κάτι άλλο όμως. Κόλπο δεύτερο Αν φάω μια μερίδα τηγανητές πατάτες και μετά κάνω και 10 κάμψεις, άντε να βάλω και 10 κοιλιακούς. Δεν μετράει. Είναι σαν να μην έφαγα. Κάτι σαν το διατροφικό πάσο.

Μαρία Καλατζή:

Μμμμμ. Εσύ Χριστίνα μου θα θέλαμε να ήταν τα πράγματα, αλλά οι τηγανιτές πατάτες και οι κάμψεις δεν έχουν ακριβώς τις ισοδύναμες θερμίδες.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Εντάξει, πιάσε τότε ένα άλλο κόλπο. Αν πίνεις καφέ με γάλα, δεν χρειάζεται να φας πρωινό. Το γάλα έχει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Αυτά τα ξέρω σωστά. Άρα είμαι έτοιμη για τη μέρα.

Μαρία Καλατζή:

Ο καφές μπορεί να σε ξυπνάει, αλλά από πλευράς θρεπτικών συστατικών ίσως χρειάζεσαι λίγο παραπάνω ενέργεια για το πρωινό σου.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Ουφ! Ούτε αυτό πιάνει. Μα τα έχω ακούσει στο tiktok εγώ αυτά. Καλά θα σου πω και ένα άλλο κόλπο που δεν θα μπορείς να αντικρούσεις αν ένα φαγητό είναι υγιεινό. Εγώ το έχω μαγειρέψει. Μπορώ να τρώω όσο θέλω έτσι;

Μαρία Καλατζή:

Σαφώς και είναι καλό να τρως υγιεινές τροφές, αλλά και πάλι χρειάζεται μέτρο. Είναι λίγο παγίδα. Ακόμα και οι καλές θερμίδες μετράνε πολύ.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Κατάλαβα. Κάτι μου λέει πως ήρθε η ώρα να κόψω τα κόλπα και να ακούσω τους πραγματικούς κανόνες.

Μαρία Καλατζή:

Ώρα λοιπόν να αρχίσουμε.

Νερό και αδυνάτισμα

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τη σημερινή μας συζήτηση. Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη διατροφή. Το διάλογο που άκουσα προηγουμένως. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα πω ότι ταυτίστηκα ακριβώς, αλλά έχω ακούσει διάφορα τέτοια τεχνάσματα.

Πάμε λοιπόν να δούμε στην πράξη, να συζητήσουμε για πράγματα τα οποία ακούγονται συχνά. Θα ξεκινήσω με το πρώτο μου ερώτημα. Μαρία, ήθελα να σε ρωτήσω το εξής τελικά το νερό αδυνατίζει.

Μαρία Καλατζή:

Εντάξει τώρα αυτή είναι μια ερώτηση λίγο χιουμοριστική θα έλεγα. Γιατί εμείς οι διαιτολόγοι μπορεί εντάξει μεταξύ σοβαρού και αστείου να λέμε πιες λίγο νερό για να το ξεχάσεις, να φουσκώσεις και να συνεχίσεις την προσπάθειά σου λοιπόν. Όμως η κατανάλωση νερού από μόνη της δεν οδηγεί φυσικά και σε απώλεια βάρους, αλλά τι γίνεται;

Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και αυξάνει τον μεταβολισμό ελαφρώς. Με το νερό μπορούμε να αντικαταστήσουμε άλλα ποτά που μπορεί να έχουν μέσα ζάχαρη ή να έχουν θερμίδες και έτσι έχουμε όφελος. Μην ξεχνάμε ότι το 90% των κυττάρων μας είναι νερό. Είναι απαραίτητο στην καθημερινότητά μας και αναπόσπαστο κομμάτι.

Ημερήσια κατανάλωση νερού

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε πολλά προγράμματα διατροφής οι διατροφολόγοι συνιστούν μια συγκεκριμένη κατανάλωση νερού ημερησίως. Αυτό για ποιο λόγο συμβαίνει;

Μαρία Καλατζή:

Σε αυτό φαντάζομαι ότι πολλοί συνάδελφοι λίγο διαφωνούμε. Με ποια έννοια; Ότι όντως υπάρχει μια ιδανική μερίδα ποσότητα, αλλά δεν ισχύουν όλα για όλους. Δηλαδή κάποιος που δεν πίνει νερό δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να πιει ξαφνικά 10 με 12 ποτήρια νερό;

Είναι ανέφικτος; Οπότε αν κάποιος ας πούμε πίνει 2 ποτήρια νερό, ο στόχος μας είναι να πιει 4, μετά τα 4, να τα κάνει 6 και ούτω καθεξής. Οπότε αναλόγως αυτών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, προσαρμοζόμαστε.

Νερό με λεμόνι

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Όπως συχνά αναφέρουμε, όχι μόνο στα podcasts μας αλλά και στα σεμινάρια μας σε πάρα πολλά θέματα. Και στην διατροφή λοιπόν, όπως και στην άσκηση που είναι κάτι που το γνωρίζω προσωπικά, η εξατομίκευση είναι αναγκαία.

Πολύ σωστά. Πάμε λοιπόν να ρωτήσω τη Χριστίνα στο διάλογο που έγινε στο χιουμοριστικό. Υπήρχε νομίζω και μέσα κρύφτηκε και ένας ακόμα μύθος. Πες μου λίγο τι συμβαίνει με το νερό και το λεμόνι.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Νερό και λεμόνι. Μεγάλη ιστορία. Έχουν ακουστεί πολλά τόσο ως προς το κομμάτι της αποτοξίνωσης. Ότι αποτοξίνωση όσο και στο κομμάτι του ότι και οι θερμίδες. Για να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Το νερό όπως είπαμε πολύ ωραία, αυξάνει τον ελάχιστο μεταβολισμό, δημιουργεί κορεσμό. Ωστόσο, το λεμόνι που είναι όξινο αν το πιούμε και νηστικοί το πρωί, μπορεί να δημιουργήσει θέματα στο στομάχι στο επίπεδο όσο μιλάμε για το γαστρικό επίπεδο. Τώρα από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.

Όταν μιλάμε λοιπόν για αποτοξίνωση, την αποτοξίνωση δεν την κάνει το λεμόνι ή δεν την κάνει ο υδατάνθρακας που συνήθως κόβουν τον υδατάνθρακα για να αποτοξινωθούν, αλλά το ίδιο μας το σώμα μέσα από τα νεφρά, το ήπαρ και το έντερο.

Αποτοξίνωση τον οργανισμό, οπότε το νερό είναι υπεραρκετό για να βοηθήσουμε το σώμα να μπει σε αυτή την διαδικασία. Το λεμόνι που περιέχεται τώρα σε αυτό το ρόφημα είναι τόση μικρή η ποσότητα που το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι άντε να προσφέρει λίγη βιταμίνη.

Και πάλι όμως είναι πολύ μικρή ποσότητα. Αυτό που προτείνω πάντως στους διαιτολόγους είναι το εξής ότι αν θέλουν να πιούν κάτι, ας πίνουν σκέτο νερό. Μόλις ξυπνάνε 500ml. Νερό έχει βρεθεί από έρευνες μάλιστα και στην Γερμανία σε νομιμοβαρής ανθρώπους και στο Ισραήλ που διάβαζα το πρωί.

Σε παχύσαρκους έχει βρεθεί ότι άτομα που κατανάλωσαν 500ml με το που ξύπνησαν είχαν για την επόμενη ώρα αύξηση του μεταβολισμού του μεταβολικού τους ρυθμού. Οπότε αν θέλει κάποιος να ενισχύσει το σώμα του, το νερό και μόνο του αρκεί.

Μαρία Καλατζή:

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε η Χριστίνα και σε αυτό που ανέφερα εγώ πριν. Για όσους τελικά δεν μπορούν να δεν καταφέρουν να πιουν πολύ νερό, η συμβουλή μου είναι Με το που θα ξυπνήσουν λοιπόν να πιουν δύο ποτήρια νερό και θα έχουν τα οφέλη που ανέφερε η Χριστίνα πριν και θα έχουν ξεμπερδέψει μέσα στην ημέρα με 2 2 ποτήρια νερό. Επιπλέον.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Είπαμε ότι οι συστάσεις με το νερό πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένες, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του ατόμου και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, συχνά εμείς οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούμε σαν μέσο όρο 25 με 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Για να δούμε πόσο νερό χρειάζεται ένα άτομο. Για παράδειγμα, αν ζυγίζει ένα άτομο 70 κιλά και το πολλαπλασιάσουμε με τα 30, προκύπτουν 2 λίτρα και 100ml υγρά την ημέρα. Δηλαδή οι συστάσεις αυτό που λένε 2 3 λίτρα.

Γάλα και καφές

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ας περάσουμε λοιπόν τώρα σ ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Τον καφέ, μας λέει η Χριστίνα. Τι ισχύει για τον καφέ και το γάλα;

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Λοιπόν, είναι κάτι που με ρωτάνε συχνά στο γραφείο τι γίνεται με το καφέ και το γάλα. Αν τελικά πίνοντας γάλα με τον καφέ απορροφάται ασβέστιο ή όχι και αν τελικά παίρνουν θερμίδες ή όχι. Πάμε να δούμε το πρώτο κομμάτι. Ο καφές έχει οξαλικό οξέα τα οποία κάνουν σύμπλοκο με το ασβέστιο του γάλακτος, άρα καθιστούν το ασβέστιο μία απορρόφησιμο από το σώμα.

μα. Άρα όποιος πίνει γάλα στον καφέ του απλά και μόνο για να πάρει ασβέστιο είναι κάτι που δεν γίνεται. Από κει και πέρα μετά ο καφές λόγω του γάλακτος που έχει την καζεΐνη, αρχίζει να δημιουργεί σε πολλούς στομαχικά προβλήματα ή φούσκωμα πρήξιμο. Γι αυτό πολλές φορές όταν πίνουμε καφέ και βάζουμε μέσα γάλα, νιώθουμε την κοιλιά μας να πρήζεται.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, καλό είναι να προτιμήσουμε κάποιο γάλα χωρίς λακτόζη ή τα φυτικά γάλατα τα οποία έχουν βγει στο εμπόριο. Μην ξεχνάτε παιδιά όμως ότι και το γάλα έχει θερμίδες ανάλογα με το είδος του γάλακτος, είτε με χαμηλά λιπαρά είτε αφρόγαλα στο καπουτσίνο. Μπορεί ένας καφές να αποδίδει μέχρι και 160 θερμίδες, δηλαδή όσο ένα ενδιάμεσο σνακ.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε Συνέχεια. Μαρία, θέλω να μας πεις κατά πόσο τελικά είναι απαραίτητο το πρωινό.

Μαρία Καλατζή:

Λοιπόν πολύ μεγάλη κουβέντα. Το πρωινό είναι μεγάλη κουβέντα γιατί πολλοί δεν τρώνε πρωινό, οπότε και εδώ μιλάμε για Εξατομίκευση. Η αλήθεια είναι πως οι έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό γεύμα ρυθμίζει τα επίπεδα του ζαχάρου, δηλαδή τα διατηρεί σταθερά. Δεν έχουμε αυξομειώσεις ώστε να έχουμε συνέχεια μικρές πείνες ή λιγούρες.

Αλλά ακριβώς επειδή πολύς κόσμος δεν προτιμάει το πρωινό του, εμείς προσαρμοζόμαστε. Και θέλω να διευκρινίσω και ίσως νιώσουν πολλοί μια ανακούφιση ότι το πρωινό δεν είναι απαραίτητα αυτό που πρέπει να φάμε βιαστικά και γρήγορα πρωί πρωί, πριν φύγουμε από το σπίτι μας. Πρωινό μπορεί να είναι και στις 8 και στις 9 και στις 10. Θεωρητικά εγώ θα πω και 11. Οπότε ξυπνήστε.

Κάντε τις συνήθειές σας όπως όπως έχετε μάθει και αργότερα στον χώρο που θα βρίσκεστε στον χώρο εργασίας σας. Ο καθένας, οπουδήποτε έχει τις δουλειές του, μπορεί να έχει μαζί του ένα ένα πρωινό. ένα, θέλω τώρα να αναφέρω συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να το καταναλώσει μέσα στην υπόλοιπη ή το υπόλοιπο πρωινό του, οπότε και εκεί όφελος είναι και αυτό. Πρωινό είναι.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Να προσθέσω και κάτι ακόμα γιατί μου δίνετε πάσα; Γενικά με το κομμάτι όσον αφορά το πρωινό έχουμε ακούσει πολύ και για την διαλειμματική διατροφή που πολλοί αποκλείουν το πρωινό και ξεκινάνε να τρώνε από το μεσημέρι και μετά. Θέλω να πω πάλι ότι όλα είναι εξατομικευμένα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει ο λόγος που κάνουμε κάτι ή ο λόγος που χρειαζόμαστε κάτι.

Πχ ένας διαβητικός δεν μπορεί να ξεκινήσει τη μέρα του χωρίς να φάει ένα σωστό πρωινό. Ένα άτομο το οποίο ξυπνάει μετά τις 12 δεν έχει μάθει ποτέ να τρώει πρωινό ή δουλεύει. Η νύχτα κοιμάται μέρα. Προφανώς και οι ρυθμοί αλλάζουν. Άρα εκεί θέλει άλλη προσέγγιση.

Μαρία Καλατζή:

Ναι, ναι, πολύ σωστά. Χριστίνα καλά έκανες και το ανέφερες γιατί υπάρχουν και πάρα πολύ κόσμος που δουλεύει σε βάρδιες και νυχτερινές και απογευματινές, οπότε και εκεί καταλήγουμε στην εξατομίκευση.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα περάσω τώρα στην Χριστίνα και στον επόμενο μύθο. Από την στιγμή που τρώω κάτι υγιεινό μπορώ να τρώω όσο θέλω. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Θα ήθελες και θα θέλαμε Πολύς κόσμος, πιστέψτε με. Δεν σημαίνει όταν βάζουμε την ταμπέλα υγιεινό ότι μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε στον οργανισμό, ό, τι δώσουμε παραπάνω από τις ενεργειακές του ανάγκες, είτε είναι πρωτεΐνη, είτε είναι υδατάνθρακας, είτε λίπος.

Αν ο οργανισμός δεν το αξιοποιήσει, μετατρέπεται σε λίπος στις λιποαποθήκες για να το φυλάσσει για να έχουμε ενέργεια σε άλλες συνθήκες. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κανείς δεν αδυνάτισε από ένα μήλο που λέω εγώ. Κανείς δεν πάχυνε με ένα σοκολατάκι.

Μπορεί οτιδήποτε τρόφιμο στην κατάλληλη ποσότητα. Εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις, αλλά ακόμα και τα πολύ πολύ επεξεργασμένα που έχουμε αναφέρει σε άλλο podcast και αυτό σε πολύ μικρή ποσότητα δεν θα μας βλάψουν τόσο. Θέλω να πω δηλαδή ότι σε όλα παίζει ρόλο η μερίδα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα περάσω αμέσως λοιπόν σε ένα ακόμα μύθο. Το να καταναλώσω ένα γεύμα με υψηλές θερμίδες, αν το καταναλώσω το πρωί, δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο σωματικό βάρος. Ισχύει;

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Να σχολιάσω κάτι πριν απαντήσεις Μαρία. Είναι αυτό που λέω πολύ συχνά και γελάω. Οι θερμίδες είναι αυτά τα μικρά πλασματάκια που κατά τη διάρκεια της μέρας μάλλον μεγαλώνουν, γιατί κάπου εκεί θα έχουν στηριχθεί όσοι έβγαλαν έναν τέτοιο μύθο.

Μαρία Καλατζή:

Πραγματικά πολύ μεγάλος μύθος. Και θα πω αυτό που έχω ξαναπεί σε προηγούμενο podcast, ότι στην κορυφή της πυραμίδας παιδιά είναι το θερμιδικό ισοζύγιο. Είτε είναι πρωί, είτε είναι βράδυ, είτε είναι μεταμεσονύχτια, μετράει.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα συνδυάσω εδώ και ένα άλλο, το οποίο μπορεί να μην είναι μύθος, όμως μου ακούγεται πιο λογικό. Εμένα δηλαδή θα την κάνω την ερώτηση όμως αν θέλω να καταναλώσω πάλι κάτι το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες.

Ένα σοκολατάκι για παράδειγμα. Ισχύει το ότι αν το πάρω πριν την προπόνηση μου, ενώ όχι πριν τη προπόνηση; Φυσικά το τελευταίο μισάωρο. Αν το πάρω λοιπόν πριν, πριν κάνω άσκηση, πριν καταναλώσω αρκετές θερμίδες, είναι καλύτερο από το να το καταναλώσω κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Όποιο όποιο διάστημα της ημέρας καταναλώσει μία τροφή, οι θερμίδες είναι οι ίδιες που αποδίδει το τρόφιμο. Τώρα από εκεί και πέρα είναι η χρήση. Αλλάζει η ανάγκη. Τι θέλω να πω; Ότι πριν την. Πριν την προπόνηση το να φας ένα σοκολατάκι το οποίο προσφέρει γρήγορη ενέργεια και αντιοξειδωτικά ώστε να μπορέσεις να βγάλεις την προπόνηση, είναι ένας τρόπος για να πάρεις ενέργεια χωρίς να χρειαστεί να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα. Αν όμως το σοκολατάκι το φας μετά, δεν είναι ότι αλλάζουν οι θερμίδες.

Οι θερμίδες παραμένουν οι ίδιες, δυστυχώς. Θα ήταν πολύ ωραίο να. Όσο περνάει η μέρα οι μερίδες να μειώνονται εκεί. Μετά έχει να κάνει αν το χρειάζεσαι για σοκολατάκι, το οποίο μετά το γεύμα σου και μετά την προπόνηση δεν θα σου καλύψει. Ανάγκη του οργανισμού αλλά θα σου καλύψει ψυχολογική ανάγκη. Και αυτή την ανάγκη πρέπει να την καλύψουμε με μικρό και έξυπνο τρόπο.

Σε αυτή τη φάση μου δίνεται πάσα συγγνώμη γιατί όλοι με ρωτάνε για τα γλυκά και τα γλυκά και τώρα που λέμε μύθους και αλήθειες, είναι ευκαιρία να πούμε λίγο και εναλλακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με τις γλυκές γεύσεις με το σοκολατάκι. Γιατί αντί για ένα σοκολατάκι θα μπορούσες άνετα να καταναλώσεις ένα χουρμά πριν την προπόνηση και να έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Μαρία συμφωνείς;

Μαρία Καλατζή:

Συμφωνώ απόλυτα αλλά εγώ ήθελα λίγο να πω για το σοκολατάκι μετά που μπορεί συνειδητά υποσυνείδητα πολλοί να λένε ότι αφού έκανα γυμναστική δικαιούμαι να φάω ένα σοκολατάκι έχω. Δεν ξέρω πως το βλέπουν, ότι έχουν κάψει πολλές θερμίδες, ότι και ένα σοκολατάκι δεν θα τις καλύψει.

Έχω να πω ένα να το βροντοφωνάξω ότι ο κόσμος υποτιμάει πάντα τις θερμίδες που παίρνει από το φαγητό και υπερεκτιμά πάντα τις θερμίδες που καίει από τη γυμναστική. Είναι κανόνας αυτό και καλό είναι λίγο αυτό να το αποδομήσουμε.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Μου δίνεις πάσα τώρα για άλλο θέμα. Αυτό που. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι η άσκηση λειτουργεί συμπληρωματικά με τη διατροφή. Το 70% είναι διατροφή για το αποτέλεσμα που θέλουμε, Το 30% είναι άσκηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά η άσκηση βοηθάει για να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο.

Και θα μου πει κάποιος όλο το ισοζύγιο λέτε; Η άσκηση δεν σε βοηθάει να καις θερμίδες. Αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, οπότε βοηθάει να δημιουργηθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό που βοηθάει πολύ άσκηση είναι στη συντήρηση μετά. Δηλαδή για να μην ξαναπάρουμε το χαμένο βάρος.

Μαρία Καλατζή:

Με την άσκηση λοιπόν, υπάρχει. Εγώ ζητώ από τους εντεταλμένους μου να μην να μην βλέπουν την άσκηση αδυνατιστικά γιατί γίνεται μετά. Γίνεται κάτι αναγκαστικά και θα τους κουράσει. Η άσκηση αυξάνει τον μεταβολισμό και διατηρεί τη μυϊκή μας μάζα.

Και αν έχουμε και ένα ισορροπημένο διατροφολόγο μας βοηθάει να έχουμε και κάποιο αρνητικό ισοζύγιο μέσα στην προσπάθεια μας. Αλλά έχει τόσα πολλά οφέλη άλλα να μας προσφέρει η γυμναστική. Η άσκηση που είναι κρίμα να το συνδέουμε μόνο με το αδυνάτισμα.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Και όταν λέμε άσκηση, εδώ πρέπει λίγο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη διαφορετικά είδη άσκησης προσφέρουν διαφορετικά πράγματα στον οργανισμό. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αν κάποιος θέλει αύξηση της μυϊκής μάζας, σίγουρα μια προπόνηση με βάρη είναι πιο ιδανική και θα τον οδηγήσει πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα που θέλει από ό, τι μια αεροβική.

Πάντα προτείνω το εξής ότι θεωρώ ότι η μίξη αερόβιας και αναερόβιας άσκησης βοηθάει περισσότερο στο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Όταν λέμε αερόβια εννοούμε τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα.

Όταν λέμε αναερόβια εννοούμε αντιστάσεις σε ότι έχει να κάνει με το βάρος του σώματος γενικότερα. Επειδή ακούω διάφορα που μου λένε ότι κάνω βάρη μόνο ή κάνω μόνο πιλάτες ή μόνο τρέξιμο, ένας συνδυασμός από όλα είναι αυτό που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Βέβαια από το καθόλου άσκηση, ακόμα και το περπάτημα στο τετράγωνο γύρω από τη γειτονιά είναι εξαιρετική επιλογή.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πάμε σε μια επόμενη ερώτηση για να δούμε αν είναι αλήθεια ή μύθος. Η μαύρη σοκολάτα δεν παχαίνει.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Η αλήθεια είναι ότι και η μαύρη σοκολάτα έχει θερμίδες απλά επειδή έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά που προσφέρουν στο σώμα ευεξία και έχει λιγότερη ζάχαρη. Οπότε ενώ θερμιδική γιατί το βούτυρο που έχει είναι το ίδιο με τις άλλες σοκολάτες, έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία, άρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά. Όχι ότι δεν παχαίνει.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ λοιπόν θα έχω δύο ερωτήσεις. Πρώτον, αν ο υδατάνθρακας παχαίνει και αν ο υδατάνθρακας το βράδυ παχαίνει.

Μαρία Καλατζή:

Λοιπόν, ο υδατάνθρακας παχαίνει όταν υπάρχει περίσσεια. Είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό το οποίο σε ένα ισορροπημένο διατροφολόγο έχει συγκεκριμένα ποσοστά που πρέπει αναλόγως τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το περιστατικό. Βγαίνει σε συγκεκριμένα ποσοστά που πρέπει να τα μοιράσουμε μέσα στην ημέρα.

Δεν παχαίνει το βράδυ σε περίσσεια θα παχαίνει και το πρωί. Γιατί μιλάμε πάλι για το αν θα υπάρχει σε περίσσεια υδατάνθρακα υπάρχει θερμιδικό πλεόνασμα όποτε υπάρχει αύξηση ή πιθανή αύξηση βάρους. Είναι και αυτός λοιπόν ένας διατροφικός μύθος; Πρέπει τον υδατάνθρακα να τον απενοχοποιήσουμε.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Στην ουσία αυτό που έχει ξεκινήσει με τον υδατάνθρακα και όλος αυτός ο μύθος έχει να κάνει και κατά τη δεκαετία του 70 80 που άρχισαν αυτές οι δίαιτες, οι πρωτεϊνικές Atkins, Dukan κτλ κτλ που ο κόσμος παρατηρούσε ότι σε σχέση με μια πιο ισορροπημένη διατροφή στην αρχή έχανε πιο γρήγορα. Αυτό βέβαια δεν συνέβαινε γιατί φταίει υδατάνθρακας.

Αυτό συνέβαινε γιατί ο υδατάνθρακας αποθηκεύεται με 3 μόρια νερού, οπότε φεύγοντας υδατάνθρακας αρχικά το σώμα άρχισε να ξεπερνιέται, όμως αυτό γίνεται για λίγες βδομάδες. Μετά το σώμα προσαρμόζεται γιατί υπάρχει πάντα και η ομοιόσταση, η προσπάθεια του οργανισμού να προσαρμοστεί σε κάθε συνθήκη.

Οπότε είχε σαν αποτέλεσμα όταν τα άτομα προσπαθούσαν να φάνε ένα πιάτο υδατάνθρακα μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής να ξαναπαίρνουν το βάρος. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα του υδατάνθρακα και η ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τώρα αν θέλουμε να πούμε αν ο επεξεργασμένος υδατάνθρακας παχαίνει, εκεί είναι άλλη συζήτηση.

Γιατί ο σύνθετος υδατάνθρακας με τις φυτικές ίνες προκαλεί κορεσμό, κρατάει το σάκχαρο σταθερό, ενώ ο επεξεργασμένος υδατάνθρακας αποθηκεύεται σαν λίπος τις περισσότερες φορές αν χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Άρα αυτό που λέμε σε όλο το podcast είναι ότι αυτό που μετράει είναι το θερμιδικό ισοζύγιο. Παιδιά προσοχή στην ποσότητα και στην ποιότητα.

Κλείνοντας

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε και στο τέλος του σημερινού μας επεισοδίου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το επόμενο επεισόδιο.

Χριστίνα Καρτσωνάκη:

Εμείς ευχαριστούμε πολύ. Να αναφέρουμε ότι το επόμενο επεισόδιο έχει να κάνει πολύ με τις δικαιολογίες που λέμε και θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Μαρία Καλατζή:

Καλή συνέχεια και από εμένα.

Μοιράσου το podcast
Χριστίνα Καρτσωνάκη - Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Χριστίνα Καρτσωνάκη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc

Η Καρτσωνάκη Χριστίνα είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του University of Hertfordshire με εξειδίκευση στη ψυχολογία της διατροφής. Διατηρεί το δικό της κέντρο διατροφής και ευεξίας Body Heal & Balance.

Δείτε όλο το βιογραφικό
Μαρία Καλατζή - Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Μαρία Καλατζή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Μαρία Καλατζή, διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διατροφής και ψυχολογίας, προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με την ανθρώπινη προσέγγιση.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε επίσης