10 Μύθοι για τη Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Γονεϊκότητα, Διατροφή
2024-07-15
Διάρκεια: 20' Λεπτά

Guest: Ελευθερία Παπαχρήστου

Καταρρίπτοντας τους 10 δημοφιλέστερους μύθους γύρω από τη διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

έγκυος που τρώει μία σαλάτα καθισμένη στον καναπέ

Ακούστε το podcast

Τι θα συζητήσουμε

Η σωστή διατροφή κατά την κύηση συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και στη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας. Αποτελεί όμως ένα συχνό άγχος για τις μέλλουσες μητέρες, οι οποίες πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπες με πολλές πληροφορίες και πολλές διαφορετικές οδηγίες/συμβουλές για τη διατροφή τους κατά την περίοδο της κύησης.

Στο σημερινό Podcast με καλεσμένη την Διαιτολόγο – Διατροφολόγου κα Ελευθερία Παπαχρήστου, θα συζητήσουμε 10 πολύ γνωστούς μύθους γύρω από τη διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth, τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας.

Στη LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε έναν από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project μάνατζερ της LearnHealth και Σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο όπου θα έχουμε μαζί μας καλεσμένη την κυρία Ελευθερία Παπαχρήστου με την ειδικότητα της διατροφολόγου διαιτολόγου, για να συζητήσουμε για τους δέκα μύθους στη διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εισαγωγή

Καλησπέρα κύρια Παπαχρήστου.

Ελευθερία Παπαχρήστου: Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε αυτό το podcast!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πριν ξεκινήσουμε να πούμε στο κοινό ότι είναι το πρώτο podcast που κάνουμε, αλλά θα είναι μια σειρά που θα ακολουθήσει όσον αφορά τη διατροφή και μύθους.

Πείτε μας δυο λόγια γι αυτό πριν ξεκινήσουμε.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, αυτό ναι, πράγματι θα είναι το πρώτο podcast. Θα κάνουμε άλλα τρία τόσο για τη διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού, κατά την περίοδο της βρεφικής ηλικίας και της πρώτης παιδικής ηλικίας. Επομένως, θα καλύψουμε μια περίοδο από την εγκυμοσύνη μέχρι και το δεύτερο χρόνο ζωής του παιδιού σας.

Μια περίοδο την οποία εγώ προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντική για την μετέπειτα ανάπτυξη των διατροφικών συνηθειών του παιδιού σας, οπότε θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποιους συχνούς συνηθισμένους μύθους που ακούμε κατά την περίοδο αυτή.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν το επεισόδιο, θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για εσάς, για να σας γνωρίσει το κοινό.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, όπως είπατε, ονομάζομαι Ελευθερία Παπαχρήστου, είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκόπειο Πανεπιστημίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσα και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Κλινική Διατροφή και έτσι ο τομέας ενδιαφέροντός μου είναι η διατροφή στην εγκυμοσύνη, Διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού και η διατροφή στην βρεφική και παιδική ηλικία.

Θεωρώ πολύ σημαντικές αυτές τις περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου και θεωρώ πως η διατροφή σε αυτές τις στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει και έχει σημαντική σημασία για τη μετέπειτα ζωή. Επομένως. Χαίρομαι πάρα πολύ που κάνουμε μαζί αυτά τα podcast και θα μπορέσουμε έτσι να συζητήσουμε διάφορα πράγματα γι αυτές τις περιόδους.

Ποσότητα γευμάτων

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα ξεκινήσω λοιπόν με τον πρώτο μύθο που ακούμε συνήθως για τις εγκυμονούσες και αυτός είναι ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ναι, αυτός ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος. Η πιο συνηθισμένη φράση που ακούει μια έγκυος και μπορεί να χρησιμοποιεί κιόλας, ίσως και ως μια μικρή δικαιολογία. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει πως μια έγκυος πρέπει να τρώει για δύο.

Δεν τρώει για δύο. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν χρειάζεται καμία αύξηση θερμίδων για την έγκυο, δεν έχει μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες ή η αύξηση θερμίδων πρέπει να γίνεται από το δεύτερο και κατά το τρίτο τρίμηνο που παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση και του εμβρύου.

Έτσι, κατά το δεύτερο τρίμηνο συστήνεται η έγκυος να προσλαμβάνει περίπου 300 θερμίδες, περισσότερες από ότι συνήθως περισσότερες από τις συνηθισμένες ανάγκες της και κατά το τρίτο τρίμηνο συστήνεται να προσλαμβάνει περίπου 450 θερμίδες παραπάνω.

Τώρα, αυτές οι τριακόσιες 450 θερμίδες πώς μεταφράζονται σε φαγητό; 300 θερμίδες; Για να καταλάβετε λίγο πιο εύκολα, θα μπορούσε να είναι ένα τοστ με τυρί ή ένα γιαούρτι 2% με ένα φρούτο και δύο τρεις κουταλιές της σούπας βρώμη. Και 450 θερμίδες θα μπορούσε να είναι δύο φέτες ψωμί, ένα κομμάτι τυρί, ένα αυγό και μισό αβοκάντο, για παράδειγμα.

Επομένως, δεν είναι πραγματικά παρά πολύ περισσότερο φαγητό. Καταλαβαίνουμε πως έγκυος δεν τρώει για δύο, απλώς αυξάνει λίγο την ποσότητα που τρώει και ο στόχος είναι να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες φυσικά κάνοντας τρία γεύματα, τρία κύρια γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τουλάχιστον δύο σνακ ανάλογα με την όρεξή της, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που υπάρχουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Καφές και εγκυμοσύνη

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία! Θα περάσουμε λοιπόν στον επόμενο. Στον δεύτερο μύθο μας ότι ο καφές απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Αυτός είναι ένας μύθος που θεωρώ ότι απασχολεί πολλές μαμάδες. Γιατί ο καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια αρκετού κόσμου. Γνωρίζουμε πως η καφεΐνη μπορεί να περάσει από τον πλακούντα στο έμβρυο και γι αυτό συστήνεται μια μέτρια κατανάλωση καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συστήνεται δηλαδή μια προσεκτική κατανάλωση καφέ.

Αυτό τι σημαίνει; Περίπου 200 mlg καφεΐνης την ημέρα θεωρείται μια ασφαλής ποσότητα και αυτό μεταφράζεται σε ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Απλώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα ροφήματα στα τρόφιμα που αποτελούν πηγές καφεΐνης, όπως για παράδειγμα το τσάϊ, το κακάο, άρα και σοκολάτα.

Τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα διάφορα ενεργειακά ποτά, τα οποία αν μια μαμά καταναλώνει θα πρέπει να τα συνυπολογίζει σε αυτή την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης. Οπότε χρειάζεται λίγο προσοχή, αλλά όχι, ο καφές γενικότερα δεν απαγορεύεται.

Ψάρια και θαλασσινά

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία μας καλύψατε και στον δεύτερο μύθο. Θα ήθελα τώρα να προχωρήσουμε στον επόμενο. Ο οποίος μύθος αυτός έχει να κάνει με τα θαλασσινά και τα ψάρια. Ακούγεται συχνά ότι δεν επιτρέπονται σε αυτή την περίοδο τα ψάρια και τα θαλασσινά. Εσείς τι λέτε;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, τα ψάρια και τα θαλασσινά φυσικά και επιτρέπονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μάλιστα συστήνεται η κατανάλωση δύο με τριών μερίδων την εβδομάδα ψαριών και θαλασσινών από την έγκυο. Σκεφτείτε ότι αυτά τα τρόφιμα αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, ωμέγα 3 λιπαρών οξέων βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά την περίοδο της κύησης.

Πρέπει όμως η έγκυος να δείχνει προσοχή σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Πρώτον, πρέπει να αποφεύγει πλήρως τα ωμά ψάρια και θαλασσινά, γιατί υπάρχει κίνδυνος. Επομένως, πρέπει τα ψάρια και τα θαλασσινά να καταναλώνονται πολύ καλά μαγειρεμένα. Και δεύτερον, πρέπει να δείχνει μια προσοχή στο είδος ψαριού που θα επιλέξει.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ μεγάλα ψάρια, όπως για παράδειγμα ο ξιφίας, τα καρχαρία, κάποια είδη τόνου διότι είναι υψηλά σε βαρέα μέταλλα, όπως για παράδειγμα ο υδράργυρος και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Καλό είναι λοιπόν να προτιμάτε φρέσκα μικρά ψάρια, όπως για παράδειγμα η σαρδέλα, ο γαύρος, τα οποία είναι και μια οικονομική λύση συνήθως και θα της δώσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Παραγγέλνοντας φαγητό

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Στον επόμενο μύθο κύρια Παπαχρήστου, αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο θέμα γιατί οι ρυθμοί της ζωής είναι τέτοιοι. Και θα μιλήσω για το φαγητό απέξω. Πολλές φορές είναι αναγκαίο το να συμβεί αυτό και ένας από τους μύθους που ακούμε είναι ότι δεν πρέπει μια έγκυος να τρώει απ’ έξω. Για πείτε μας γι αυτό.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ναι, ναι. Κοιτάξτε, συμφωνώ απόλυτα με τους ρυθμούς και επίσης να πούμε ότι και το φαγητό έξω για εμάς σε αυτή τη χώρα είναι έτσι και μερικές φορές μια απόλαυση και μια συνήθεια και καλοκαιρινή πολλές φορές. Δεν απαγορεύεται μια έγκυος να φάει έξω, πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτική σε αυτά που καταναλώνει για την αποφυγή του κινδύνου κάποιων πρωτογενών λοιμώξεων κυρίως.

Βασικές λοιπόν συμβουλές είναι να καταναλώνει οτιδήποτε φάει απ’ έξω πολύ καλά μαγειρεμένο. Να ζητάει το φαγητό της, Να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο. Να αποφεύγει φρούτα, λαχανικά ή σαλάτα ή φρούτοσαλάτες που δεν ξέρει πόσο καλά είναι πλυμένα και να προσέχει να μην καταναλώνει γεύματα που περιέχουν τρόφιμα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα ωμά αυγά που θα μπορούσε να είναι σε κάποιο γλυκό, σε κάποια μους. Καλό είναι να ρωτάει τι περιέχει.

Ή ωμό κρέας, ωμά ψάρια και θαλασσινά που αναφέραμε και προηγουμένως ότι πρέπει να αποφεύγονται. Θα πρέπει να αποφεύγει μη παστεριωμένο γαλακτοκομικά, αλλαντικά, πατέ, φύτρες, οπότε καλό είναι να ρωτάει πως μαγειρεύεται το φαγητό της, να γνωρίζει τι περιέχει και να κάνει τις ασφαλέστερες επιλογές όταν τρώει έξω.

Αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Κάναμε κα Παπαχρήστου προηγουμένως μια αναφορά για τον καφέ και όπως πολύ καλά αναφέρατε είναι μια συνήθεια που και στη χώρα μας είναι πολύ διαδεδομένη. Πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε τη μέρα τους με έναν καφέ, είτε πραγματικά το έχουν ανάγκη είτε και ψυχολογικά.

Είναι συνυφασμένη η καλημέρα τους με έναν καφέ. Συνεχίσαμε με το φαγητό απ’ έξω που επίσης πολύ σωστά αναφέρατε ότι στη χώρα μας ένας κλασικός τρόπος διασκέδασης το να βγούμε έξω να φάμε, να συνδυάσουμε όλα αυτά και το αλκοόλ. Εκεί λοιπόν θα ήθελα να φτάσω στον πέμπτο μύθο, ο οποίος λέει ότι μια εγκυμονούσα μπορεί να πιεί ένα ποτήρι αλκοόλ.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, εδώ οι οδηγίες είναι πιο αυστηρές θα έλεγα. Ξέρουμε πως το αλκοόλ περνάει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Οι οδηγίες που υπάρχουν είναι πως δεν υπάρχει καμία γνωστή ποσότητα που να θεωρείται ασφαλής ποσότητα αλκοόλ ή κανένα είδος ποτού αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλές ή ασφαλέστερο από κάποιο άλλο για κατανάλωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άρα για ασφάλεια. Οι οδηγίες που υπάρχουν είναι η πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπότε αυτό είναι το ασφαλέστερο που μπορεί να κάνει μια έγκυος μαμά.

Συμπληρώματα διατροφής

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ωραία! Όποτε πίνουμε καφέ, είτε απ’ έξω απ’ το σπίτι, τρώμε έξω, δεν πίνουμε αλκοόλ. Οκ. Το τίμιο ακούγεται τίμιο ακούγεται. Η αλήθεια είναι. Πάμε λοιπόν τώρα στον επόμενο μύθο. Στον 6ο. Αν τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για την εγκυμοσύνη, ο μύθος λέει ότι είναι απαραίτητα. Εσείς τι λέτε.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν; Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι πάντα απαραίτητα για όλες τις εγκύους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, εκτός ίσως από το φυλλικό οξύ, το οποίο συστήνεται ως συμπλήρωμα ιδιαίτερα κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες κύησης και πολλές φορές και πριν τη σύλληψη, αν πρόκειται για προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, διότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Επομένως, είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τώρα, το βασικό και το απαραίτητο είναι η εξατομίκευση για κάθε έγκυο σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έλλειψη ή ανεπαρκής πρόσληψη από τη δίαιτα. Είναι πιθανό μια γυναίκα κατά την περίοδο της κύησης να χρειαστεί συμπλήρωμα διατροφής, αλλά αν η διατροφή είναι πλήρης, τότε ίσως δεν υπάρχει λόγος να λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Και ας μην ξεχνάμε ότι τα συμπληρώματα κάνουν αυτό που λέει η λέξη, συμπληρώνουν τη διατροφή. Δεν πρέπει να υποκαθιστούν τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή, επομένως καλό είναι να προσπαθεί πρώτα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια έλλειψη, να προσπαθεί πρώτα να καλύψει όλες τις ανάγκες της από τη διατροφή και αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε να της χορηγείται και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού της, του διαιτολόγου της και όχι να παίρνει η έγκυος κάτι από μόνη της.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε αυτό το σημείο και Παπαχρήστου θα ήθελα να μας πείτε το αμέλησα στην αρχή. Όσον αφορά το σεμινάριο που υπάρχει πάνω στο site. Το δικό σας σεμινάριο για τις χίλιες μέρες διατροφής του παιδιού, το οποίο συνδυάζεται αρκετά και με το workshop που θα κάνουμε. Πείτε μας δυο λόγια γι αυτό.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ναι βέβαια, είναι ένα σεμινάριο. Αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Καλύπτει από την εγκυμοσύνη έως και το δεύτερο χρόνο ζωής του παιδιού. Θα βρείτε κάποια πράγματα από αυτά που λέμε και στα podcast μας θα βρείτε και πολλές περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή τόσο της μαμάς όταν είναι έγκυος, της μαμάς που θηλάζει και μετέπειτα του βρέφους και του νηπίου. Οπότε είναι μια δουλειά που έκανα με πολύ χαρά για να βοηθήσω τις μαμάδες να έχουν συγκεντρωμένη την πληροφορία αυτή την απαιτητική περίοδο της ζωής τους.

Vegan και Vegetarian

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Οπότε παροτρύνουμε τον κόσμο να το ακούσει. Στην πλατφόρμα μας μπορεί να το βρει στα σεμινάρια. Πάμε λίγο τώρα στον επόμενο μύθο. Τα τελευταία χρόνια πάρα πολύς κόσμος κατευθύνεται στην vegan και στη vegetarian διατροφή, είτε για λόγους υγείας είτε για οικολογικούς λόγους. Για οποιοδήποτε λόγο λοιπόν, αρκετός κόσμος έχει αυτή την κλήση. Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, αρχικά να πούμε ότι είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιλέξει αν θέλει να είναι vegan ή να ακολουθεί μια συμβατική διατροφή. Και σίγουρα μια καλά σχεδιασμένη vegan δεν είναι διατροφή πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και με ποικιλία τροφίμων που εξασφαλίζει ότι παρέχονται όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί να ακολουθηθεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης με την κατάλληλη επίβλεψη, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία της μητέρας και η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Απλώς ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των αναγκών της μητέρας σε σίδηρο.

Βιταμίνη Β12, βιταμίνη, ασβέστιο και ιώδιο, που είναι τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί συχνά να υπάρχει κάποια έλλειψη σε βιταμίνη εταιρεία διατροφές. Καλό είναι μια μαμά που είναι vegan δεν είναι και σκοπεύει να μείνει έγκυος ή είναι ήδη έγκυος, να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία υγείας, να αξιολογηθεί η διατροφή της, να το συζητήσει με το γιατρό της, το διαιτολόγο της και να της προταθούν αν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ή αν η διατροφή δεν είναι πλήρης. Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Συνηθίζεται κα Παπαχρήστου στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες να παίρνουν βάρος. Βασικά δεν συνηθίζεται. Είναι δεδομένο.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Είναι δεδομένο σωστά.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ναι, ναι, συνηθίζεται. Εννοούσα να παίρνουν παραπάνω βάρος από αυτό που οι γιατροί θεωρούν ιδανικό. Πάμε λοιπόν στην περίπτωση που μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη πριν την εγκυμοσύνη. Ένας από τους μύθους είναι ότι αν αυτό συμβαίνει ότι πρέπει να χάσει βάρος.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε συστήνεται καθόλου. Αυτό που συστήνεται και είναι σίγουρα ασφαλές είναι οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους να πραγματοποιείται πριν την εγκυμοσύνη. Έτσι, αν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη, παχύσαρκη και έχει στα πλάνα της να μείνει έγκυος, όποια προσπάθεια απώλειας βάρους θέλει να κάνει, καλό είναι να το κάνει πριν μείνει έγκυος.

Τώρα, εφόσον είναι έγκυος και είναι υπέρβαρη παχύσαρκη, αυτό που αλλάζει είναι το πόσο βάρος συστήνεται να πάρει κατά τη διάρκεια της κύησης. Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος συστήνεται να πάρει κάποια κιλά. Μια γυναίκα υπέρβαρη, παχύσαρκη, συστήνεται να πάρει κάποια λιγότερα κιλά και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει ο γιατρός της, ανάλογα και με το ιστορικό της.

Επομένως, δεν είναι καλό μια γυναίκα να προσπαθεί να χάσει βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε είναι υπέρβαρη είτε είναι παχύσαρκη.

Τροφικές αλλεργίες

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ένας ακόμα μύθος είναι ότι μια έγκυος, αν αποφύγει συγκεκριμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει εμφάνιση τροφικής αλλεργίας το παιδί της.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Αυτό συνήθως αφορά τα γνωστά, τα πιο συχνά αλλεργιογόνα. Κάποιες μητέρες πιστεύουν ότι αν αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα και παράδειγμα ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αποτρέψουν την εμφάνιση μιας αντίστοιχης τροφικές αλλεργία στο παιδί τους.

Κάτι τέτοιο όμως, δηλαδή η αποφυγή αυτών των τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν συστήνεται. Αντιθέτως, για την πρόληψη της εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στο παιδί, συστήνεται η μητέρα να μην αποκλείει τρόφιμα από τη διατροφή της και να έχει μια δίαιτα με μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Φυσικά, εξαίρεση αποτελεί εξαίρεση αποτελούν οι μαμάδες που μπορεί να έχουν οι ίδιες κάποια τροφική αλλεργία. Εννοείται πως αν έχουν κάποια τροφική αλλεργία, αυτό το τρόφιμο που είναι υπεύθυνο για την αλλεργία τους θα συνεχίσουν να το αποκλείουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Προφανώς είναι θέμα της δικής τους ασφάλειας και θα το αποκλείουν φυσικά.

Λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Κλείνοντας λοιπόν και φτάνοντας στο τελευταίο μύθο, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μπορεί να ανοίξουμε μέτωπο απέναντι στις μέλλουσες γιαγιάδες. Ευτυχώς που η δικιά μου μητέρα δεν ακούει τα podcasts μου απ’ ότι ξέρω.

Γιατί θα είχε θέση, θα είχε, θα είχε άποψη σε αυτό. Παρόλα αυτά εμείς πρέπει να το κάνουμε, να το συζητήσουμε. Οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζονται από το φύλο του μωρού. Φυσικά, νομίζω ότι επιστημονικά πρέπει να είναι αποδεδειγμένο. Σε πολλές βιβλιογραφίες. Παρόλα αυτά θα ήθελα να ακούσω και την άποψη σας.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, αυτός είναι ο αγαπημένος μου μύθος. Γενικά ειδικά παλιότερα που δεν υπήρχανε τα υπερηχογραφήματα για να βλέπουν οι γονείς το φύλο του μωρού, οι άνθρωποι προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να προβλέψουν το φύλο του μωρού, σχήμα κοιλιάς και διάφορα κόλπα.

Υπάρχει λοιπόν η αντίληψη πως αν μια έγκυος έχει λιγούρα για αλμυρά τρόφιμα ή τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, τότε περιμένει αγοράκι, ενώ αν έχει λιγούρα για γλυκά, τρόφιμα ή τρόφιμα με γεύση εσπεριδοειδών, χυμό πορτοκάλι, τότε περιμένει κορίτσι. Εντάξει, οι μελέτες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο βέβαια, οπότε αυτό είναι.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εσείς είστε σίγουρη; Το έχετε ψάξει έτσι;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

ο έχω ψάξει. Πάτε να χωρίσετε τις γιαγιάδες; Ίσως, αλλά. Ναι, ναι, το υπερηχογράφημα θα δείξει το φύλο του μωρού σίγουρα. Τα υπόλοιπα ίσως είναι ένας ωραίος τρόπος να κοιτάμε αν ισχύουν η όχι για διασκέδαση της εγκύου, των γονιών, των φίλων, των συγγενών ας πούμε. Αλλά ναι, το υπερηχογράφημα είναι ο τρόπος να δει ένα ζευγάρι το φύλο του μωρού του.

Επίλογος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Κάπου εδώ λοιπόν φτάσαμε στο τέλος του σημερινού μας podcast. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και θα δώσουμε ραντεβού για το επόμενο.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ! Πράγματι θα δώσουμε ραντεβού για την επόμενη συζήτηση που θα είναι οι μύθοι για τη διατροφή στην περίοδο του θηλασμού.

Καλό απόγευμα!

Μοιράσου το podcast
Ελευθερία Παπαχρήστου διατροφόλογος - κλινική διαιτολόγος

Ελευθερία Παπαχρήστου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ελευθερία Παπαχρήστου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στη βρεφική, νηπιακή και παιδική διατροφή.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα