Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) και η Δύναμη των Λέξεων

Αυτοβελτίωση
2024-05-02
Διάρκεια: 29' Λεπτά

Guest: Vivian Magalia

Guest: Δώρα Κακαΐτσα

Ανακαλύψτε τη δύναμη του NLP καθώς και πώς οι λέξεις επηρεάζουν τη ζωή μας και πώς να τις αξιοποιήσετε για προσωπική ανάπτυξη.

γραφομηχανή που γράφει words have power αναφορά στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό NLP

Ακούστε το podcast

Τι θα συζητήσουμε

Η Δύναμη των Λέξεων!

Η Νευροεπιστήμη ανακάλυψε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να τις σκεφτόμαστε, επειδή έτσι μας μάθανε, επιδρούν στα γονίδια μας, σε αυτά που συνδέονται με τη φυσική και συναισθηματική μας κατάσταση. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε επιδρούν στο σώμα μας, στη στάση μας, στη σωματική μας υγεία και στα συναισθήματά μας, δηλαδή στην καθημερινή μας διάθεση.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς καθρεφτίζει τη σκέψη και την συμπεριφορά σου. Το πώς μιλάς στην καθημερινότητα σου, ποιες λέξεις χρησιμοποιείς αλλά και πώς τις χρησιμοποιείς, φέρνει το αποτέλεσμα που έχεις. Κάθε μέρα για να επικοινωνήσουμε χρησιμοποιούμε λέξεις.

Οι λέξεις αυτές εκφράζουν:

  • Τον εσωτερικό μας κόσμο!
  • Την στάση μας απέναντι στη ζωή!
  • Τις πεποιθήσεις μας!
  • Την εικόνα μας!
  • Τις σχέσεις μας με τους άλλους!

Στο σημερινό επεισόδιο της LearnHealth με καλεσμένες την τις κ.κ. Βίβιαν Μαγαλιά και Δώρα Κακαΐτσα να αναλύσουμε τι δύναμη που κρύβουν οι λέξεις σε επίπεδο επικοινωνίας τόσο με τον εξωτερικό όσο και εσωτερικό μας κόσμο, και πως διαμορφώνουν αυτό που είμαστε καθώς και αυτό που στοχεύουμε να γίνουμε.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth, τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας. Στην LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση.

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε ένα από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project manager της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο όπου θα έχω μαζί μας την κυρία Μαγαλιά Βίβιαν με την ειδικότητα της θεραπεύτριας και την κυρία Κακαΐτσα Δώρα με την ειδικότητα της ψυχολόγου, όπου το σημερινό μας επεισόδιο έχει τίτλο «NLP και η Δύναμη των Λέξεων».

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα κυρία Μαγαλιά!

Βίβιαν Μαγαλιά:

Καλησπέρα κε Φιλιππόπουλε! Πως είστε;

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα κυρία Κακαίτσα. Μια χαρά, μια χαρά! Ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω το ίδιο και για σας.

Δώρα Κακαΐτσα:

Καλησπέρα και από μένα!

Τι είναι ο NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός);

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα κα Κακαίτσα. Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν όπως κάθε φορά με τον ορισμό, έτσι ώστε οι ακροατές μας να καταλάβουν εξαρχής το θέμα της συζήτησής μας. Θα απευθύνω τον λόγο στην κυρία Μαγαλιά με την ερώτηση, τι είναι o NLP; Τι είναι ουσιαστικά ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός;

Βίβιαν Μαγαλιά:

Ήθελα λοιπόν το σημερινό επεισόδιο να το ξεκινήσουμε με μια πάρα πάρα πολύ ωραία ιστορία. Κάποτε στην Ινδία, πριν από πολλά χρόνια, υπήρχε ένας χρυσός ναός στην καρδιά μιας αδιαπέραστης ζούγκλας. Ο ναός ήταν πανέμορφος όσο και πολύτιμος, χτισμένος με χρυσούς τοίχους που άστραφταν στο φως του ήλιου και το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με χιλιάδες κρυστάλλινους καθρέφτες.

Μια μέρα ένας σκύλος έχασε το δρόμο του μέσα στη ζούγκλα και βρέθηκε μπροστά στο ναό. Θαμπώθηκε από την ομορφιά του και αμέσως θεώρησε ότι του ανήκει. Όταν μπήκε στο εσωτερικό του ναού με τους χιλιάδες καθρέφτες, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με χιλιάδες σκύλους που τον κοίταζαν με την ίδια, με την ίδια αγριάδα που τους κοίταζε κι εκείνος.

Και επειδή φοβήθηκε μήπως οι άλλοι σκύλοι του κλέψουν το χρυσάφι του ναού, έδειξε τα δόντια του και βάλθηκε να γαβγίζει θυμωμένος. Τότε άρχισαν να του γαβγίζουν και οι άλλοι σκύλοι με την ίδια αγριάδα και την ίδια οργή. Αυτό τον εξόργισε τόσο πολύ που όρμησε με όση δύναμη είχε πάνω σε έναν από τους άλλους σκύλους, έπεσε πάνω στους κρυστάλλινους καθρέφτες και έσπασε το λαιμό του.

Πολλά χρόνια αργότερα, ένας άλλος σκύλος βρέθηκε μπροστά στο ναό, όταν μπήκε μέσα στην αίθουσα με τους κρυστάλλινους καθρέφτες, βρέθηκε κι εκείνος αντιμέτωπος με χιλιάδες σκύλους. Ενθουσιάστηκε που βρήκε τόσους πολλούς φίλους σε μια τόσο απόμακρη γωνιά και άρχισε να κουνά χαρούμενα την ουρά του. Οι άλλοι σκύλοι του ανταπέδωσαν το χαιρετισμό με τον ίδιο τρόπο.

Κουνούσαν κι αυτοί χαρούμενοι την ουρά τους. Ο σκύλος έπαιξε, έπαιξε και του άρεσε τόσο πολύ ώστε κάπου κάπου πήγαινε στο ναό να βλέπει τους φίλους του και να παίζει μαζί τους. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος ορισμός από αυτή την ιστορία που να περιγράφει το NLP. Γιατί ουσιαστικά ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι πως βιώνουμε τον κόσμο μέσω των αισθήσεων μας.

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι η μελέτη της υποκειμενικής εμπειρίας, είναι η δική μου πραγματικότητα, Είναι τι αντιλαμβάνομαι, τι σκέφτομαι και τι κάνω.

Είναι η τέχνη και η επιστήμη για να αποκτήσει κάποιος αυτά που θέλει, αυτά που επιθυμεί. Γιατί κάνω αυτό που κάνω; Πως κάνω αυτό που κάνω και τι χρειάζεται να κάνω για να κάνω αυτό που θέλω να κάνω; Ο NLP είναι μια σειρά από τεχνικές αυτοβελτίωσης με σκοπό να διευρύνουν τις ικανότητες επικοινωνίας ενός ατόμου και την προσωπική του ανάπτυξη.

Θα ήθελα λοιπόν να σας πω και κάποια ιστορικά πώς ξεκίνησε ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός. Ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ και ο Τζον Γκρίντερ, γλωσσολόγος καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αναρωτήθηκαν κάτι που πιστεύω ότι αναρωτιόμαστε κάθε μέρα όλοι οι άνθρωποι.

Γιατί κάποιοι διαπρέπουν και γνωρίζουν την επιτυχία σε κάποιον τομέα της ζωής τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Το ερώτημα αυτό ήταν και η απαρχή της δημιουργίας αυτού του αναμφισβήτητα τόσο γνωστικού εργαλείου του ανθρώπινου μυαλού, το NLP. Αποφάσισαν να μελετήσουν κάποιους επιστήμονες που εκείνη την εποχή πραγματικά διέπρεπαν στον επαγγελματικό τους στίβο.

Τον Μίλτον Έρικσον, ενός παγκοσμίου ακτινοβολίας ψυχίατρο με εξειδίκευση στην υπνοθεραπεία ή τον παππού της υπνοθεραπείας, τον ψυχοθεραπευτή Fritz Perls, πατέρα της Gestalttherapie και τη Virginia Satir, που είναι αυτή η οποία έκανε τη συστημική θεραπεία, οικογενειακή θεραπεύτρια ψυχολόγο.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είχαν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και οι δύο, ο Τζον Γκρίντερ και ο Μπάτλερ τι κάνανε; Αντέγραψαν τις στρατηγικές το πώς αυτοί οι άνθρωποι φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το NLP.

Ξεκίνησε ως μια καταγραφή των επιτυχημένων μεθόδων ψυχοθεραπείας, γιατί εμπεριέχει ένα κομμάτι της ψυχολογίας κι εξελίχθηκε στο πεδίο της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής ανάπτυξης. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι ένα μεταμορφωτικό πρόγραμμα που μέσα από αυτό μπορείς να παράγεις τα αποτελέσματα και να δημιουργήσεις πραγματικά τη ζωή που εσύ επιθυμείς να βιώσεις.

Με τι ασχολείται ο NLP;

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ευχαριστώ πολύ κυρία Μαγαλιά! Έχω, έχω διαβάσει και έχω ακούσει αρκετές φορές τον όρο NLP και τον ορισμό του και με τι ασχολείται. Νομίζω ότι η καλύτερη προσέγγιση που έχω ακούσει ποτέ και τίποτα να μην ήξερα θα με είχατε καλύψει απόλυτα. Μέσα σε αυτό λοιπόν η επόμενη ερώτησή μου σχετίζεται με τον ορισμό ουσιαστικά και θα δώσω το λόγο στην κυρία Κακαίτσα να μας πει με τι ασχολείται το NLP?

Δώρα Κακαΐτσα:

Είναι αυτό που πάρα πολλές φορές αναρωτιόμαστε και που είπε η Βίβιαν πριν πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πετυχημένοι σε σχέση με κάποιους άλλους. Οπότε αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι ασχολείται με το πώς οι επιτυχημένοι άνθρωποι σε διαφορετικούς τομείς φέρνουν ασυνήθιστα αποτελέσματα και το πώς η αποτελεσματική σκέψη και τα πρότυπα συμπεριφοράς μπορούν να αντιγραφούν.

Ουσιαστικά μας υποδεικνύει έναν καλύτερο τρόπο σκέψης που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε περισσότερο. Είναι ένας τρόπος ανακάλυψης και εξέλιξης της προσωπικής ιδιοφυΐας που έχουμε. Ένας τρόπος για να μπορέσουμε να εκδηλώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό αλλά και να προκαλέσουμε το ίδιο και στους άλλους.

Συγγνώμη, να προσκαλέσουμε το ίδιο και στους άλλους. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια πρακτική ικανότητα που δημιουργεί τα αποτελέσματα που πραγματικά θέλουμε μέσα στον κόσμο. Είναι η μελέτη του παράγοντα που ουσιαστικά κρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην υπεροχή και τη μετριότητα.

Το NLP συνδυάζει θεωρίες, μοντέλα, τεχνικές και εργαλεία τα οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, προσιτά και κατανοητά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα, ατομικά δηλαδή σε ομάδες, σε οργανισμούς. Μπορούν να εφαρμοστούν στον επαγγελματικό τομέα και στα προσωπικά πλαίσια για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, την υποστήριξη της ευημερίας και τη δημιουργία αλλαγών.

Τα μοντέλα, οι τεχνικές και οι στρατηγικές που έχουν εξελιχθεί μέσα από την αριστεία της μοντελοποίησης θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς η διαδικασία σκέψης και συμπεριφορά μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τα αποτελέσματα που παίρνουμε.

Η μοντελοποίηση της αριστείας σε κάθε τομέα μας δίνει τη δυνατότητα να επιφέρουμε θετική αλλαγή στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Ο NLP μας ενδυναμώνει, μας επιτρέπει και μας διδάσκει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το μαγικό αυτό εργαλείο που λέγεται ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ (νευρο) επεξεργάζεται τις λέξεις που χρησιμοποιούμε (γλωσσικός) και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει το παρελθόν;

Ναι, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Και το μέλλον είναι αυτό που λέγεται προγραμματισμός. Μας δίνει στρατηγικές για να παρατηρούμε την ανθρώπινη συμπεριφορά και να μαθαίνουμε από αυτή.

Τι σημαίνει το ακρωνύμιο NLP;

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ευχαριστώ πολύ κα Κακαΐτσα. Μέσα από τη συνεργασία μας και από τα podcasts και από τα webinars και το workshop το οποίο δουλεύουμε, γνωρίζω πολύ καλά τον τρόπο που συνεργάζεστε. Μάλλον γνωρίζω πολύ καλά, το πόσο καλά συνεργάζεστε οι δυο σας και αυτό βγαίνει και στις συνεντεύξεις στα podcast που κάνουμε.

Γι αυτό λοιπόν θα δώσω την πάσα στην κυρία Μαγαλιά, κα Μαγαλιά η κα Κακαΐτσα προηγουμένως αναφέρθηκε στα γράμματα του NLP και μας είπε ότι αναφέρονται στο νευρο, στο γλωσσικό και στον προγραμματισμό. Θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε περισσότερα πράγματα.

Βίβιαν Μαγαλιά:

Το “Ν” στο NLP σημαίνει “νευρο”, όπως είπε και η Δώρα και είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας. Αναφέρεται στο νευρικό μας σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται τα μηνύματα και τις εμπειρίες από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των πέντε αισθήσεων μας της όρασης, της ακοής, της αφής, της γεύσης και της όσφρησης.

Η αντίληψη, η σκέψη, το συναίσθημα και η συμπεριφορά μας εξαρτώνται από το νευρικό μας σύστημα που το επεξεργάζεται, κάνει συνδέσεις και έτσι δημιουργεί την εμπειρία που για το κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Είναι δηλαδή το πώς σκεφτόμαστε. Νευρο είναι ουσιαστικά το πώς βιώνουμε τον κόσμο μέσα από μέσα από τις αισθήσεις μας.

Το L είναι το γλωσσικός, είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη γλώσσα και πώς ο τρόπος αυτός επηρεάζει εμάς και τους γύρω μας. Είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε νόημα στις εμπειρίες μας. Ο όρος γλωσσικός καλύπτει την ψηφιακή, δηλαδή την προφορική γλώσσα και τις λέξεις, αλλά και την αναλογική, δηλαδή τη γλώσσα του σώματος με τις κινήσεις και τις εκφράσεις μας. Επικοινωνούμε με δύο τρόπους.

Επικοινωνούμε εσωτερικά με τον εαυτό μας, κάνουμε συνέχεια εσωτερικό διάλογο, δηλαδή το τι ταΐζουμε τον εγκέφαλο μας και έτσι δημιουργούμε την εσωτερική μας πραγματικότητα. Είναι το πώς κάνουμε ό, τι κάνουμε. Και ο εσωτερικός διάλογος είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει και μας δίνει ταυτότητα και επικοινωνούμε και εξωτερικά με τους άλλους ανθρώπους μέσω των εμπειριών μας, τόσο λεκτικά όσο και με τη γλώσσα των κινήσεων και των εκφράσεων.

Μη λεκτική επικοινωνία με τη φυσιολογία μας. Ο προγραμματισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τις πληροφορίες, τις ιδέες, τις ενέργειές μας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν θεμιτά και αθέμιτα αποτελέσματα. Αναφέρεται στα προγράμματα του νου που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των προηγούμενων στοιχείων, της αντίληψης και των λέξεων που χρησιμοποιούμε και που ασυνείδητα επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας, δηλαδή στον μοναδικό τρόπο που συνδυάζονται όλα αυτά και δημιουργούν μια συμπεριφορά.

Είναι σαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Και από μικροί είμαστε προγραμματισμένοι στο πώς βλέπουμε τον κόσμο, τον τρόπο σκέψης μας και τη συμπεριφορά μας. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ όταν κάνω εκπαίδευση και τα 4 Σ είναι η σκέψη. Τι μου δημιουργεί σκέψη, ένα συναίσθημα; Τι μου δημιουργεί αυτό το συναίσθημα; Ένα σύμπτωμα σωματικό. Και τι κάνω; Μια συμπεριφορά.

Όλο αυτό λοιπόν το δουλεύουμε μέσα από το NLP και με το Προγραμματισμό. Χρησιμοποιούμε στρατηγικές για να αποκτήσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε κι αυτό πολλές φορές γίνεται ασυνείδητα. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός μας βοηθάει να κατανοήσουμε αυτά τα πρότυπα, να τα αναδιοργανώσουμε και να τα προγραμματίσουμε έτσι ώστε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η σημασία και δύναμη των λέξεων

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Κυρία Κακαΐτσα, όπως είπαμε και στον τίτλο, σήμερα θα μιλήσουμε για την δύναμη των λέξεων. Οπότε από το αντιλαμβάνομαι θα συζητήσουμε περισσότερο και θα αναπτύξουμε το γλωσσικό κομμάτι, έτσι δεν είναι;

Δώρα Κακαΐτσα:

Σωστά! Αυτό που θα ήθελα να ξεκινήσω είναι με κάτι που έχω διαβάσει και μου άρεσε πάρα πολύ. Της Κικής Δημουλά που λέει ότι «Οι λέξεις φταίνε. Αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα ν αρχίσουν να συμβαίνουν». Οι λέξεις έχουν δύναμη και γι αυτό μιλάμε για τη δύναμη των λέξεων. Εξάλλου, δεν είναι κάτι που το λέω εγώ ή το λέει η Βίβιαν ή το λέμε μεταξύ μας.

Η νευροεπιστήμη ανακάλυψε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να τις σκεφτόμαστε επειδή έτσι μας μάθανε, επιδρούν στα γονίδιά μας, σε αυτά που συνδέονται με τη φυσική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε πραγματικά επιδρούν, στο σώμα μας, στη στάση μας, στη σωματική μας υγεία, στα συναισθήματά μας, δηλαδή στην καθημερινή μας διάθεση. Η γλώσσα μας αφηγείται κυριολεκτικά τη ζωή μας. Η γλώσσα που χρησιμοποιώ καθρεφτίζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μου. Το πώς μιλάω στην καθημερινότητά μου, το ποιες λέξεις χρησιμοποιώ, πώς τις χρησιμοποιώ.

Φέρνουμε το αποτέλεσμα που έχουμε. Κάθε μέρα για να επικοινωνήσουμε, τι χρησιμοποιούμε; Λέξεις. Οι λέξεις αυτές όμως κάτι εκφράζουν τον εσωτερικό μας κόσμο, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, τις πεποιθήσεις μας, την εικόνα μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους. Άρα η ατάκα που μου αρέσει επίσης να λέμε και που ακούγεται είναι πρόσεχε τι ταΐζεις τον εγκέφαλο σου.

Γιατί το τι ταΐζεις τον εγκέφαλο σου δημιουργεί τις εμπειρίες και τις καταστάσεις στο μυαλό σου. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι αντανάκλαση μας. Είναι όλα όσα σκεφτόμαστε και έχουν τη δύναμη να μας επηρεάζουν σε όλα όσα νιώθουμε.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Συνεχίζοντας με την επόμενη ερώτησή μου, θα κάνω το ίδιο που έκανα προηγουμένως. Επειδή συνεργάζεστε άψογα και αυτό βγαίνει και η μία συμπληρώνει την άλλη, θα φέρω το λόγο στην κυρία Μαγαλιά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Προηγουμένως ακούσαμε την κυρία Κακαίτσα ότι αυτά με τα οποία τρέφουμε τον εγκέφαλο μας δημιουργούν τις εμπειρίες μας. Τι ακριβώς εννοούμε με αυτό;

Βίβιαν Μαγαλιά:

Πραγματικά η ομάδα μας, εγώ και η Δώρα συμπληρώνουμε η μία την άλλη. Έχετε απόλυτο δίκιο. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ας δούμε τι είναι εμπειρία. Οι άνθρωποι παίρνουν πληροφορίες μέσα από τις αισθήσεις μας. Το αναφέραμε και πιο πάνω, δηλαδή μέσα από τα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά, το στόμα και μέσω της αφής. Στη συνέχεια αυτές οι πληροφορίες φιλτράρονται.

Φιλτράρονται από τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις μας, τις αποφάσεις, τις αναμνήσεις και τη γλώσσα που για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά. Η γλώσσα τώρα που χρησιμοποιούμε φιλτράρει τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και ως αποτέλεσμα του φιλτραρίσματος παράγει στη συνέχεια μία εσωτερική αναπαράσταση, γίνεται μία εικόνα. Πάντα μία λέξη γίνεται μία εικόνα.

Παρουσιάζουμε ξανά τις πληροφορίες που παίρνουμε μέσα από τις αισθήσεις μας στους εαυτούς μας, με τη μορφή κάποιου είδους εικόνας, ήχου, αισθήματος γεύσης ή μυρωδιάς. Αυτά τα ερεθίσματα τα αποδίδουμε χαρακτηριστικά με τις λέξεις. Λέξεις είναι ήχος που περικλείει την εμπειρία μας.

Οι λέξεις λοιπόν που χρησιμοποιούμε γίνονται η εμπειρία μας και η εμπειρία γίνεται λέξεις. Δηλαδή οι λέξεις που χρησιμοποιούνε δείχνουν πως εμείς έχουμε την πληροφορία στημένη στο μυαλό μας. Εσύ λοιπόν δομείς στη δική σου πραγματικότητα και η δική σου πραγματικότητα είναι διαφορετική από τη δική μου την πραγματικότητα. Αν λοιπόν δεν έχεις αυτό που θέλεις, είναι γιατί δεν το παρήγγειλα.

Κάθε μέρα για να επικοινωνήσουμε χρησιμοποιούμε λέξεις. Αυτές οι λέξεις τι κάνουν; Εκφράζουν τον εσωτερικό μας κόσμο. Εκφράζουν τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Εκφράζουν τις πεποιθήσεις μας, την εικόνα μας, αλλά και τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι η αντανάκλαση μας. Είναι όλα όσα σκεφτόμαστε. Και έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν όλα όσα νιώθουμε.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ενδιαφέρον! Αν κατάλαβα καλά λοιπόν, μάλλον θα κάνω την ερώτηση. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε και δε νομίζω ότι χρειάζεται να ρωτήσω. Θα πάρει το λόγο η κυρία Κακαίτσα, σωστά;

Δώρα Κακαΐτσα:

Έτσι ακριβώς. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε, Νιώθουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Αλλάζοντας τις λέξεις μπορούμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Αλλάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας αλλάζουμε και τη συμπεριφορά μας.

Οι λέξεις ούτως η άλλως μας κάνουν και να γελάμε αλλά και να κλαίμε. Από τη μία μας πληγώνουν, αλλά από την άλλη μας θεραπεύουν. Από τη μια μας απογοητεύουν, αλλά από την άλλη μας ενθαρρύνουν. Οι λέξεις δεν προκαλούν μόνο συναισθήματα, αλλά και πράξεις. Τα τέσσερα Σ κι αυτό είναι κάτι που θα το ξαναπούμε σε ενδεχόμενη επόμενη συνάντηση…

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα σας διακόψω εδώ και με συγχωρείτε. Όταν το ανέφερε προηγουμένως η κα Μαγαλιά, μου έκανε εντύπωση να είμαι ειλικρινής, δεν το είχα ξανακούσει και το ένα με πήγαινε στο άλλο. Από μόνο του ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να μείνουμε σε αυτό, ίσως όχι στο σημερινό επεισόδιο, μιας και έχουμε, έχουμε κάνει, έχουμε συγκεντρωθεί σε κάποιο άλλο θέμα, το λεκτικό. Παρόλα αυτά όμως έχετε απόλυτο δίκιο. Θα το σημειώσουμε και θα το αναφέρουμε κάποια στιγμή εκτενέστερα. Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Συνεχίστε παρακαλώ.

Δώρα Κακαΐτσα:

Όχι, όχι, μια χαρά είναι. Είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που όλοι θα το θυμόμαστε. Τα τέσσερα σίγμα. Ποια είναι αυτά; Σκέψη, συναίσθημα, σώμα, συμπεριφορά. Αυτοί που γνωρίζουν αυτό το μυστικό κινητοποιούν, ενθαρρύνουν και ενδυναμώνουν τον εαυτό τους με τις κατάλληλες λέξεις, ώστε να δραστηριοποιηθεί και να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί.

«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει», λέει ο λαός μας.

Μεγάλοι ηγέτες έχουν χρησιμοποιήσει τη δύναμη των λέξεων προκαλώντας συναισθήματα για να επιτύχουν απώτερους σκοπούς και διαμορφώνουν έτσι ολόκληρο το μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι οι λέξεις έγιναν συνθήματα.

Το «Όχι», «Μολών Λαβέ», «Εάλω η Πόλις», «Νενικήκαμεν», «Αλλαγή», «’Εχω ένα όραμα» κτλ. Ο σοφός ο λαός μας μέσα από τα ρητά, τις παροιμίες και τις μεταφορές του, όπου η σοφία ρέει, χρησιμοποιεί τις λέξεις και μας γεμίζει γνώση. «Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια». «Άβολος ο νους, διπλός ο κόπος”, «Ηθελέστα και παθέστα» κτλ.

Άρα είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. «Οι σκέψεις γίνονται λόγια, τα λόγια πράξεις, οι πράξεις συνήθειες, οι συνήθειες. χαρακτήρας και ο χαρακτήρας πεπρωμένο». Όπως είπε η Ίντιρα Γκάντι.

Δημιουργώντας το πεπρωμένο μας

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Κύριε Κακαΐτσα, στην προηγούμενη τοποθέτησή σας, αν κατάλαβα καλά, μας είπατε ότι μπορούμε εμείς ουσιαστικά να δημιουργήσουμε το πεπρωμένο μας. Και αν αυτό ισχύει, πώς μπορώ να το μάθω; Πώς μπορώ να το κάνω αυτό;

Δώρα Κακαΐτσα: Όσο παράξενο κι αν ακούγεται ή κάποιος τα λέει, αποκλείεται, ισχυεί. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε το πεπρωμένο μας. Και νομίζω Βίβιαν, θα συμφωνήσεις με αυτό. Και μπορούμε να πούμε και μικρά μυστικά. Πως μπορούμε αυτό να το μάθουμε;

Βίβιαν Μαγαλιά: Φυσικά Δώρα! Είσαι αυτό που εσύ έχεις επιλέξει να είσαι. Η αιτία της αποτυχίας του κάθε ανθρώπου είναι η εισαγωγή των αρνητικών μηνυμάτων στις σκέψεις και στα λόγια του. Είσαι αυτό που εσύ λες στον εαυτό σου.

Η επιτυχία… δε γεννιέσαι, επιτυχημένος γίνεσαι. Τι χτίζεις βήμα-βήμα μέσα στην πορεία της ζωής σου; Και εδώ θα ήθελα να προσκαλέσω όλους όσους μας ακούνε σε ένα σεμινάριο που κάνουμε με την κυρία Κακαΐτσα. Είναι βιωματικό σεμινάριο. Εγώ εργαστήρι του λέω. Όλα τα σεμινάρια μας είναι πραγματικά εργαστήρι που άλλαξε τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων.

Τι έκανε; Τους έμαθε να σκέφτονται διαφορετικά, και τι είπαμε; Ότι η σκέψη προκαλεί κι άλλα συναισθήματα, προκαλεί κι άλλες συμπεριφορές. Άλλαξαν λοιπόν τον τρόπο που σκέφτονται και αλλάξανε και τη ζωή τους. Το σεμινάριο είναι «Το NLP και η Λεκτική Αλχημεία Μετατρέποντας τις Λέξεις σε Μαγεία». Γιατί οι λέξεις έχουν μία εξαιρετική ικανότητα να διαμορφώνουν τον κόσμο μας.

Διαθέτουν τη δύναμη να εμπνέουν, να πείθουν και να μεταμορφώνουν. Στο δυναμικό μας σεμινάριο το NLP η Δύναμη των Λέξεων εμβαθύνουμε στο αντίκτυπο της γλώσσας στη ζωή, στις σχέσεις και στην επικοινωνία μας. Θα σας προσκαλέσω να έρθετε μαζί μας για πραγματικά ένα διαφωτιστικό ταξίδι όπου ανακαλύπτουμε τις αποχρώσεις της επικοινωνίας, την τέχνη της πειθούς και την επιρροή της γλώσσας σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Είτε λοιπόν είσαι ο άνθρωπος που θέλει να έχει τον έλεγχο της ζωής του, είτε είστε ένας έμπειρος επαγγελματίας που επιδιώκει να βελτιώσει τις ηγετικές του ικανότητες, είτε ένα άτομο που ενδιαφέρεται για την ψυχολογία πίσω από την αποτελεσματική επικοινωνία, αυτό το σεμινάριο προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις για όλους.

Η νευροεπιστήμη ανακάλυψε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να τις σκεφτόμαστε, όπως ανέφερε και πριν η κυρία Κακαΐτσα, επιδρούν στα γονίδιά μας και αυτά συνδέονται με τη φυσική και τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Άξιζε λοιπόν να το επαναλάβω ξανά, ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν επιδρούν στο σώμα μας, τη στάση μας στη σωματική μας υγεία και στα συναισθήματά μας, δηλαδή στην καθημερινή μας διάθεση. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των λέξεων.

Το σεμινάριο υπόσχεται να εμβαθύνει στο πώς η γλώσσα διαμορφώνει σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την εγγενή δύναμη των λέξεων για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Οι συμμετέχοντες δε θα μάθουν μόνο θεωρητικές έννοιες αλλά και πρακτικές εφαρμογές των τεχνικών που μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στην καθημερινή τους ζωή, είτε στην καριέρα τους, είτε στη σχέση τους, είτε στην προσωπική τους ανάπτυξη.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ξεκινώντας την ερώτησή μου, απευθύνα το λόγο στην κα Κακαΐτσα και όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε αυτό το podcast έδωσε το λόγο στην κυρία Μαγαλιά. Οπότε θα επανέλθω στη διαδικασία και θα ρωτήσω αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι εσείς σε όλα αυτά που προανέφερα. Η κυρία Μαγαλιά.

Δώρα Κακαΐτσα:

Ναι ευχαριστώ πολύ. Σαν δική μου τοποθέτηση θα έλεγα ότι οι λέξεις εκφράζουν τον εσωτερικό μας κόσμο, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, τις πεποιθήσεις μας, την εικόνα μας αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των λέξεων που επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε τις λέξεις προς όφελός μας.

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο θα μάθετε να αναγνωρίζετε και να παρατηρείτε την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να δημιουργείτε τις καταστάσεις και τις εμπειρίες της ζωής σας και να ορίζετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Να αξιολογείτε τις σημαντικές λειτουργίες αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες των λέξεων που χρησιμοποιείτε και να κατανοήσετε την επιρροή του. Να επιλέγετε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε και να τις χρησιμοποιείτε προς όφελός σας. Να απομυθοποιείται μέσα από τις λέξεις, τις εμπειρίες. Να κινητοποιηθείτε άμπρα-κατάμπρα θα λέγαμε, μέσα σε ένα πλέγμα λέξεων με θετικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ.

NLP Online Workshop

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ενημερώσω τους ακροατές μας ότι η αναφορά που γίνεται είναι για ένα σεμινάριο που περιμένουμε να είναι πάνω στην LearnHealth περίπου αρχές Σεπτέμβρη. Ένα βιωματικό σεμινάριο πάνω στην NLP και αυτό θα το ακολουθήσει και ένα πιο μεγάλο workshop πάλι στο NLP όσον αφορά…

Βασικά κα Βίβιαν πείτε μας λίγο για αυτά τα δύο που έρχονται να μην τα λέω εγώ μιας και τα γνωρίζετε καλύτερα, οπότε σας δίνω τον λόγο.

Βίβιαν Μαγαλιά:

Κύριε Φιλιππόπουλε, καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνετε και να αναλύσω το πρώτο κομμάτι. Θα ακολουθήσει ένα βιωματικό σεμινάριο που άλλαξε την ζωή πολλών ανθρώπων. Είναι το NLP η λεκτική αλχημεία.

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις λέξεις σε μαγεία; Αλλάζοντας λοιπόν τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλάζουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αλλάζουμε τη ζωή μας. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και καλούμε όλους να συμμετέχουν.

Είναι κάτι μοναδικό που ξεκινάει τώρα στην Ελλάδα. Το BASIC πρόγραμμα NLP coaching ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και πώς μπορούμε μέσα από αυτό να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές του. Είναι ένας νέος κύκλος που ξεκινάει με εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μέσα από αυτό το πρόγραμμα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει και να απελευθερώσει τις δυνατότητές του.

Μέσα από τις τεχνικές του NLP και του Coaching μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του, να γνωρίσει τα συναισθήματά του, να δημιουργήσει τις επιλογές του, να αναγνωρίσει τις πεποιθήσεις του, να αγαπήσει την εσωτερική εικόνα του εαυτού του, να αποκτήσει τον έλεγχο του νου του.

Μπορεί να βάλει στόχους και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, να κερδίσει με τις λέξεις και να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η εκπαίδευση στο NLP είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην εξασφάλιση της προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς, συμβούλους επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς, αθλητές.

Έχει μια πολύ μεγάλη γκάμα. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι ένα σύστημα καθημερινής ψυχολογίας το οποίο βασίζεται στην κοινή λογική και έχει βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μαθαίνει πώς να παρακολουθούμε και να προσαρμοζόμαστε στον τρόπο σκέψης μας, πώς μας βοηθάει στο πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις, να καλλιεργήσουμε χρήσιμες εσωτερικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας αλλά και για τον κόσμο.

Η τέχνη και η επιστήμη του NLP, μας βοηθάει να αποκτήσουμε όλα όσα θέλουμε. Στόχος μας; Στόχος του Κέντρου μας. Στόχος δικός μου και της κυρίας Κακαΐτσα είναι να κάνουμε το NLP προσβάσιμο και εφαρμόσιμο για όλους.

Κλείνοντας

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πριν κλείσουμε λοιπόν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και τις δύο για άλλη μια φορά για ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Πραγματικά καθηλωτικό! Νόμιζα ότι εγώ θα είμαι πάλι ένας από τους πρώτους που θα το ακούσουν με προσοχή ξανά. Πέρα από το επαγγελματικό μου τίτλο, είδα πράγματα μέσα, άκουσα πράγματα τα οποία και θα με κατευθύνουν και σε έρευνα είναι σίγουρο. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλό απόγευμα και στις δύο!

Δώρα Κακαΐτσα:

Καλό απόγευμα! Ευχαριστούμε πολύ!

Βίβιαν Μαγαλιά:

Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ.

Μοιράσου το podcast
Βίβιαν Μαγγαλιά - Θεραπεύτρια, NLP & Life Coach

Vivian Magalia

NLP & Life Coach - CBH Hypnotherapist

Η Vivian Magalia είναι NLP & Life Coach - CBH Hypnotherapist - Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και ιδρύτρια του Κέντρου Συμβουλευτικής, Προσωπικής Ανάπτυξης, Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπείας, NLP Σύγχρονης Ψυχοθεραπείας και Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Metamorphosis Center.

Δείτε όλο το βιογραφικό
Δώρα Κακαΐτσα - Ψυχολόγος

Δώρα Κακαΐτσα

Ψυχολόγος - Συνθετική Συμβουλευτική

Η Θεοδώρα Κακαΐτσα είναι Ψυχολόγος-Συνθετικής Συμβουλευτικής απόφοιτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά και εθελοντικά βοηθάει άτομα που χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα