Ο Ρόλος της Μαίας στη Σύγχρονη Ελλάδα

Γονεϊκότητα
2024-03-12
Διάρκεια: 34' Λεπτά

Guest: Δέσποινα Τσακίρη

Ανακαλύπτοντας τον κρίσιμο ρόλο της μαίας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, κατά την διάρκεια του τοκετού αλλά και τις πρώτες μέρες σύνδεσης του μωρού με την μητέρα.

μαία κρατάει αγκαλιά ένα νεογέννητο μωρό

Ακούστε το ηχητικό

Τι θα συζητήσουμε

Μία από τις πιο μαγικές – αν όχι η πιο μαγική – περίοδος που βιώνει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, δεν είναι άλλη από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κανένας και καμιά δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να νιώθεις να μεγαλώνει μέσα στο σώμα σου το παιδί σου, να ξέρεις πως νιώθει αυτό που νιώθεις, να λαχταράς να περάσει ο καιρός και να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Αυτό είναι κάτι που μόνο μια γυναίκα μπορεί να το βιώσει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εκτός όμως από την μαγεία που χαρακτηρίζει την περίοδο της εγκυμοσύνης, η εγκυμονούσα αισθάνεται άγχος και αγωνία τόσο για τη διαδικασία του τοκετού όσο και για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό της. Και τι και αν ο σύζυγος, συγγενείς και φίλοι είναι όλοι εκεί να τη βοηθήσουν, να την ηρεμήσουν, να τη συμβουλεύσουν (ήδη μητέρες), υπάρχει μία επιστήμονας που τη δεδομένη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερό της στήριγμα – η μαία!

Εκτός από τη συμβολή της κατά τον τοκετό, η μαία θα βοηθήσει τη νέα μητέρα να μυηθεί τη μητρότητα, να απαντήσει στις αμέτρητες απορίες που μπορεί να έχει, να την εκπαιδεύσει σε ζητήματα ασφάλειας του μωρού καθώς και θηλασμού και γενικά να την υποστηρίξει ολιστικά σε αυτή την μεταβατική περίοδο για εκείνη.

Στο σημερινό επεισόδιο της LearnHealth με καλεσμένη την Ανεξάρτητη Μαία κα Τσακίρη Δέσποινα, θ’ αναλύσουμε το ρόλο της μαίας στη σύγχρονη Ελλάδα, αναδεικνύοντας το ουσιαστικό της ρόλο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννα του μωρού.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας.

Στη LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε ένα από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project manager της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο όπου θα έχουμε μαζί μας την κυρία Τσακίρη Δέσποινα με την ειδικότητα της Μαίας και Διεθνώς Πιστοποιημένης Συμβούλου Γαλουχίας να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το ρόλο της μαίας στη σύγχρονη Ελλάδα.

Εισαγωγή

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα κυρία Τσακίρη.

Δέσποινα Τσακίρη:

Καλησπέρα, Καλώς σας βρήκα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα ήθελα σ αυτό το σημείο πριν ξεκινήσουμε να μας πείτε δυο λόγια για εσάς.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ονομάζομαι Τσακίρη Δέσποινα. Είμαι ανεξάρτητη μαία για τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και παράλληλα έχω κάνει μια εξειδίκευση στην περιγεννητική ψυχική υγεία καθώς και στο hypnobirthing και prenatal yoga.

Ποιο το αντικείμενο της μαίας

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Η σημερινή μας συζήτηση λοιπόν έχει να κάνει με τον ρόλο της μαίας στην σύγχρονη Ελλάδα, όπου προσωπική μου άποψη είναι ότι λίγο συγκεχυμένος ο ρόλος της, το συγχέουν πολλοί με το αν η μαία έχει ένα ανεξάρτητο επάγγελμα ή αν είναι η βοηθός του γυναικολόγου. Οπότε ξεκινώντας λοιπόν τις ερωτήσεις μου, θα ξεκινήσω με αυτό ακριβώς. Θα ήθελα να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε αν τελικά η μαία είναι βοηθός του γυναικολόγου.

Δέσποινα Τσακίρη:

Αυτή είναι μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση και είναι ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε στο κεφάλι των ανθρώπων. Η μαία είναι ένα μοναδικό, ανεξάρτητο, αυτοτελές επάγγελμα. Δεν είναι βοηθός του γυναικολόγου, έχει πολλά επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της χώρας μας υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαιών.

Να σας πω ότι η μαία έχει το επαγγελματικό δικαίωμα να κάνει μόνη της φυσιολογικούς τοκετούς και τοκετούς στο σπίτι, γι αυτό και υπάρχει τα τελευταία χρόνια άνοδος στο ποσοστό των γυναικών που γεννούν στο σπίτι με μαίες. Έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί πάρα πολλά φάρμακα σχετικά με την εγκυμοσύνη, προγεννητικές βιταμίνες κάνει παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, παρακολούθηση του νεογνού για τις πρώτες 28 μέρες μετά τον τοκετό και πάρα πολλά άλλα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον ρόλο της μαίας μέσα από τη συμμετοχή της στον τοκετό, στο μαιευτήριο κυρίως και ίσως και σε κάποια προγεννητικά μαθήματα που αφορούν την προετοιμασία γονέων ή και τον θηλασμό. Είναι πάρα πολύ ευρύ το πεδίο γνώσεων αλλά και προσφοράς γνώσεων που έχει η μαία και μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον τοκετό. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε σήμερα.

Ο ρόλος στις διάφορες φάσεις

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ με προλάβατε στην επόμενη ερώτησή μου που ουσιαστικά ήτανε αν η μαία μπορεί να μας βοηθήσει και πριν τη γέννηση του μωρού, δηλαδή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Δέσποινα Τσακίρη:

Λοιπόν, να πω καταρχήν ότι όλες οι έρευνες που έχουν γίνει και έχουν καταλήξει σε πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων μεγάλων οργανισμών, δείχνουν ότι η σχέση που αναπτύσσει μια μαία με το ζευγάρι που πρόκειται να φέρει στον κόσμο το μωρό είναι κομβικής σημασίας ακόμη και για την έκβαση του τοκετού.

Δηλαδή το αν μια γυναίκα θα καταλήξει τελικά να γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική τομή, έχει να κάνει με το κατά πόσον είχε μια μαία να την παρακολουθεί καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν είχε μια μαία να της κάνει μαθήματα προετοιμασίας γονέων και τοκετού και αν όχι μόνο είχε αυτή τη μαία, αλλά και το αν κατάφερε να εγκαταστήσει μαζί της μια σχέση εμπιστοσύνης.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από το πιο μικρό ζήτημα μέχρι το πιο μεγάλο. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι όταν έχεις μια καλή σχέση με τη μαία σου και η σχέση αυτή βασίζεται στην αποδοχή και στην εμπιστοσύνη, μπορεί να αποκαλύψεις πράγματα για την εγκυμοσύνη που ίσως σε διαφορετικό πλαίσιο να μην τα αποκάλυπτες.

Πχ το ότι καπνίζεις. Μια μαμά δηλαδή μπορεί να καπνίζει και να ντρέπεται να είναι και στιγματισμένη αυτή η κατάσταση από την κοινωνία, οπότε αν έχεις καλή σχέση με τη μαία σου θα της το αποκαλύψεις και θα σου δείξει τρόπους με τους οποίους μπορείς να φτάσεις στο να διακόψεις το κάπνισμα, μπορεί να αποκαλύψεις μια άλλη σου συνήθεια, υγιεινοδιαιτητική, η οποία να μην είναι πολύ safe, πολύ ασφαλής για την εγκυμοσύνη.

Και αν έχεις μια καλή σχέση με τη μαία σου, να της το αποκαλύψεις. Είναι δε σύνηθες ότι οι γυναίκες που απευθύνονται σε γυναικολόγους που συνεργάζονται με μαίες καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να τις παίρνουν τηλέφωνο αυτές τις μαίες και όχι τους γιατρούς γιατί πολλές φορές ντρέπονται να μιλήσουν σε κάποιον που είναι άντρας.

Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει τόσο πολύ με τις γυναίκες γυναικολόγους. Βλέπουμε λοιπόν ότι πολλές φορές είναι απαραίτητη και η προσωπική επαφή με μια γυναίκα που ξέρει πώς είναι το γυναικείο σώμα, πώς μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα υπό τον καταιγισμό των ορμονών που συμβαίνει πολλές φορές στο σώμα μας και μπορεί να νιώσει και πιο άνετα να μιλήσει μαζί της για θέματα υγιεινής, σεξουαλικότητας και προγραμματισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Μαίες και Μαιευτές

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ έχω μια απορία. Είναι καθαρά γυναικείο επάγγελμα η μαία;

Δέσποινα Τσακίρη:

Πολύ ωραία ερώτηση. Δεν υπάρχει ο σύλλογος μας που είναι σύλλογος Μαιών μαιευτών. Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί μαιευτές. Ίσως και αυτό να μην το γνωρίζει το κοινό, γιατί στην Ελλάδα η αλήθεια είναι πως το επάγγελμα είναι έτσι φύλοσυνδεόμενο θα έλεγα.

Δεν μπορεί κάποιος να διανοηθεί πως μπορεί να υπάρχει μεσίτης, επαγγελματίας υγείας. Υπάρχει όμως! Και στο εξωτερικό βέβαια είναι πολύ πιο διαδεδομένο. Στην Αμερική μάλιστα ονομάζονται male nurses , ακριβώς για να διαχωρίζονται από τις female nurses. Εδώ σωστός όρος είναι μαιευτής.

Ο ρόλος της σε επίπεδο ψυχολογικής υποστήριξης

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό που είπατε προηγουμένως. Η βοήθεια, η στήριξη της μαίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει να κάνει και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Πέρα από την προετοιμασία που μπορεί να είναι κάποιες ασκήσεις προφανώς αντιλαμβάνομαι. Έχει να κάνει με το ψυχολογικό κομμάτι. Αυτό ενδιαφέρει πολύ και τους άντρες που μας ακούνε, που περνάνε ουσιαστικά, ένα δύσκολο κομμάτι που περνάει ένας άντρας κατά τη διάρκεια της κύησης…

Δέσποινα Τσακίρη:

Ναι είναι η στήριξη!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Για πείτε μας λίγο κάτι για αυτό!

Δέσποινα Τσακίρη:

Λοιπόν, να πω καταρχήν ότι υπάρχουν πολλά πεδία. Υπάρχει καταρχήν η ιατρική σε εισαγωγικά παρακολούθηση της κύησης, δηλαδή το κομμάτι που έχει να κάνει πραγματικά με τη μέτρηση της πίεσης, με το να δώσουμε υγιεινό-διαιτητικές συμβουλές, να παρακολουθήσουμε το βάρος, να δώσουμε τις κατάλληλες προγεννητικές βιταμίνες.

Οι μαίες έχουμε μεζούρες ακόμα που μπορούμε να μετρήσουμε την κοιλιά μιας μαμάς. Αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος και να καταλάβουμε σε ποια εβδομάδα κύησης βρίσκεται. Έχουμε ειδικά μηχανήματα, που ακούμε, τους παλμούς του μωρού, οπότε συνήθως γίνεται παρακολούθηση της κύησης καθαρά ιατρικά με τη μαιευτική ομάδα που αποτελείται από τον μαιευτήρα και τη μαία.

Το δεύτερο κομμάτι είναι η προετοιμασία για τον τοκετό, όπου εκεί γίνονται τα περισσότερα μαθήματα κατ’ ιδίαν, σε ομάδες. Μπορεί να είναι μαθήματα ατομικά, μπορεί να είναι online και εκεί μιλάμε για πάρα πολλά πράγματα.

Για τις αναπνοές που χρειάζονται στον τοκετό, για τα στάδια του τοκετού, τα σημεία έναρξης τοκετού, πότε ξεκινάει τοκετός; πότε πάμε στο μαιευτήριο; είναι false alarm; μήπως πρέπει τελικά να μείνουμε σπίτι; Μήπως είναι καλό να έρθει μαία μας στο σπίτι να μας δει να δει αν έχουμε διαστολή; Και πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα να δούμε αν χρειάζεται να πάμε στο μαιευτήριο;

Έχουν σπάσει τα νερά; Έχουμε πολλές φορές μαζί μας ειδικά PHμέτρα που τα πατάμε πάνω στα υγρά της γυναίκας και βλέπουμε αν έχουν σπάσει τα νερά. Είναι απλώς τα υγρά της.

Μπορεί να ακούσουμε το μωρό για μια γρήγορη εκτίμηση προτού πάμε στο μαιευτήριο. Υπάρχουν μαθήματα που κάνουμε από πριν που έχουν να κάνουν με τον θηλασμό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνουμε μαθήματα προετοιμασίας για το θηλασμό και όχι μόνο για τον τοκετό.

Ειδικά στην περίπτωση που μια μαμά ξέρει ότι θα γεννήσει με καισαρική, υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα για την έναρξη γαλακτοφορίας μετά από καισαρική τομή. Όταν ένα ζευγάρι περιμένει διδυμάκια κι εκεί χρειάζεται πάρα πολύ προετοιμασία, γιατί τα διδυμάκια συνήθως γεννιούνται νωρίτερα, έχουν μικρότερο βάρος σωματικό, μπορεί να μπούνε στη θερμοκοιτίδα, μπορεί η γυναίκα να χρειαστεί να ξεκινήσει με θήλαστρο και να κάνει αντλήσεις.

Η μαία έρχεται εκεί και διδάσκει τη τα πάντα. Πότε βάζει το θήλαστρο, πώς προετοιμάζει τη γαλακτοφορία, παρόλο που το παιδί μπορεί να βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα, πως φυλάει το γάλα στο ψυγείο; πως το μεταφέρει στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών; Πώς το ψύχει; Πώς το αποψύχει με ασφάλεια; Τι αναλώσιμα θα χρησιμοποιήσει τη θήλαστρο που θα χρησιμοποιήσει; Πρέπει να το νοικιάσει; Πρέπει να το αγοράσει; Για όλα αυτά υπάρχουν πρωτόκολλα και οδηγίες, όχι.

Από την εμπειρία μας, είναι evidence based όλα αυτά και είναι κομμάτι της προετοιμασίας. Δηλαδή είναι κομμάτι της προετοιμασίας να ενημερώσουμε τους γονείς για τις επιλογές που έχουν, για το που θα βρουν υλικό το οποίο να είναι σωστό, να μην είναι κάτι που απλά βρήκαν στο διαδίκτυο ή από συμβουλές φίλων.

Υποστήριξη και εκπαίδευση για τον τοκετό

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ θα σας διακόψω. Θα ήθελα να ενημερώσουμε το κοινό, μιας και αναφερθήκατε σε αυτό, ότι ετοιμάζουμε μαζί ένα webinar στη LearnHealth που έχει να κάνει με το τι πρέπει να κάνει, πώς πρέπει να προετοιμάσει το ζευγάρι με τον ερχομό ενός παιδιού.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ναι, και ειδικά στο θέμα του θηλασμού, δηλαδή τι πρέπει να αγοράσουμε μετά για να έχουμε στο σπίτι μαζί μας. Πολλοί γονείς πάνε σε ένα κατάστημα και τους δίνουν μια λίστα και αγοράζουν χίλια δυο πράγματα τα οποία ίσως μετά να μην τους χρειάζονται, να μην είναι τα σωστά για τη δική τους περίπτωση την εξατομικευμένη.

Θα κάνουμε λοιπόν ένα δωρεάν webinar που έχει να κάνει με το τι χρειαζόμαστε για το σπίτι μετά από την έξοδο από το μαιευτήριο. Και εγώ θα πρότεινα να συμπεριλάβουμε και τη βαλίτσα του μαιευτηρίου γιατί χρειάζονται και κάποια πράγματα να τα έχουν μαζί τους.

Η έναρξη του θηλασμού γίνεται στο μαιευτήριο. Να το θυμόμαστε αυτό, οπότε κάποια πράγματα πχ το μαξιλάρι θηλασμού ίσως είναι καλό να το έχουν μαζί τους στο μαιευτήριο.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Μιλήσαμε λοιπόν προηγουμένως για την προετοιμασία και τη συμβολή της μαίας.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ναι, και.

Δέσποινα Τσακίρη:

Δεν μίλησα για ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι στην προετοιμασία όσον αφορά τον φυσιολογικό τοκετό. Να πούμε λοιπόν εδώ ότι μια γυναίκα που προετοιμάζεται για να γεννήσει φυσιολογικά είναι σαν ένα αθλητή που ετοιμάζεται για να πάει στον μαραθώνιο.

Δεν μπορεί ξαφνικά να τρέξει ένα μαραθώνιο και να περιμένουμε ότι θα κάνει καλό χρόνο. Θέλει προετοιμασία. Έτσι ακριβώς και το να γεννήσει μια γυναίκα φυσιολογικά, στις μέρες που ζούμε και με τον δυτικό τρόπο ζωής που ζούμε, τον καθιστικό, χρειάζεται προετοιμασία.

Προσωπικά επιμένω πάρα πολύ στις ασκήσεις προετοιμασίας του σώματος στην prenatal γιόγκα. Γι αυτό κιόλας και ασχολήθηκα με αυτό γιατί είδα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και τι μεγάλη σύνδεση έχει με τα αυξημένα ποσοστά φυσιολογικού τοκετού.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ κάπου σας δεσμεύω να κάνουμε ένα επόμενο podcast, όσον αφορά αυτό που αναφέρατε, γιατί δεν το γνωρίζει ο κόσμος, εγώ δεν το γνωρίζω προσωπικά.

Δέσποινα Τσακίρη:

Και workshop γιατί Θα χρειαστεί να δείξουμε κιόλας ασκήσεις, να δείξουμε αναπνοές. Υπάρχουν ασκήσεις για να προετοιμαστεί το περίνεο, για να μην κάνουμε περινοτομή, να μην έχουμε κάποια ρήξη περινέου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται αυτή η προετοιμασία και μάλιστα στο εξωτερικό.

Στην Αγγλία Royal Collegue of Midwest δίνει δωρεάν, το κατεβάζουν δωρεάν οι γυναίκες από το ίντερνετ, φυλλάδια που έχουν να κάνουν με την προστασία του περινέου στο φυσιολογικό τοκετό δίνουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί έχει και άμεση σύνδεση με τη σεξουαλική ζωή.

Επίσης, η προετοιμασία αφορά τη μαιευτική γιόγκα, δηλαδή ασκήσεις που πρέπει να κάνουμε για να ανοίξουν οι διαστάσεις της λεκάνης, για να μπορεί να κατέβει το μωρό, να εμπεδωθεί και να πάρει σωστή θέση. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να πετύχουμε το φυσιολογικό τοκετό. Όχι μόνο να γυρίσει το μωρό με το κεφάλι κάτω, αλλά να πάρει και μια καλή θέση.

Οπότε όλο αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας του σώματος του περινέου μέσω των ασκήσεων, όλα αυτά ανήκουν στο κομμάτι των επαγγελματικών δικαιωμάτων της μαίας.

Ο ρόλος της μαίας μετά τον τοκετό

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ωραία, οπότε θα επανέλθω σε ερώτησή μου. Ουσιαστικά λοιπόν η μαία πέρα από την προετοιμασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει κάποιο ρόλο και μετά τη γέννα, όταν η μαμά γυρίσει στο σπίτι;

Δέσποινα Τσακίρη:

Έχει και μετά αλλά ξεχάσαμε τη δική σας ερώτηση νομίζω στο ψυχολογικό κομμάτι, γιατί μου είπατε ότι συνήθως οι σύζυγοι είναι που περνάνε όλο αυτό τον κυκεώνα ορμονών.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα επέμενα όμως, επειδή το έχω ζήσει προσωπικά, νομίζω ότι όλοι μας το έχουμε ζήσει. Πέρα από την πλάκα, ένα κομμάτι το οποίο περνάνε οι σύζυγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης…

Δέσποινα Τσακίρη:

Ή οι σύντροφοι, οι.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ή οι σύντροφοι. Ναι, ναι, σωστά. Είναι το να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις διαταραχές της ψυχολογίας λόγω ορμονών και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Δεν θα το ξέχναγα έτσι κι αλλιώς θα ξαναγύρναγα απλά μιας και έδωσα πάσα γιατί συνδέεται καλύτερα στην κουβέντα που κάναμε για να καταλάβουν και οι ακροατές μας την ερώτηση που έκανα. Όσον αφορά δηλαδή όταν η οικογένεια όταν το ζευγάρι γυρίσει σπίτι με το μωρό, αν και εκεί συνεχίζει.

Δέσποινα Τσακίρη:

Υποστήριξη!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Την υποστήριξή της, ναι.

Δέσποινα Τσακίρη:

Και πριν και μετά, η μαία έχει ενεργό ρόλο, ειδικά στο κομμάτι της ψυχολογίας, να πούμε ότι είναι τόσο μεγάλο κομμάτι και τόσο σημαντικό που υπάρχει πια και μια μη κυβερνητική οργάνωση στην χώρα μας που επικεντρώνεται ακριβώς στο κομμάτι της ψυχολογίας.

Γιατί είδαμε ότι υπάρχουν αυξημένα ποσοστά επιλόχειου κατάθλιψης και στους μπαμπάδες. Δηλαδή έχει αρχίσει πλέον και με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη δεκαπενταετία με κρίση, με Covid, με πολέμους. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Έχει αρχίσει και επηρεάζει και τον κοινωνικό ιστό.

Οπότε πριν και μετά τον τοκετό, η μαία έχει ενεργό ρόλο στο να διαγνώσει μια τέτοια διαταραχή και να παραπέμψει στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας που μπορεί να είναι ένας ψυχολόγος, ένας ψυχίατρος, αλλά έχει ακόμα και συμβολή στο να διαφοροδιάγνωσει μια απλή κατάσταση, όπως είναι τα baby blues, μια ήπια ορμονική διαταραχή που συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες.

Απλά εκεί οι περισσότεροι άντρες ίσως να μην ξέρουν ότι αυτό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση από κάτι πιο σοβαρό. Οπότε εκεί ναι, μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην εκπαίδευση του ζευγαριού. Να καθίσουν όλοι μαζί να πει κοίταξε να δεις, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό δεν είναι. Όταν έχουμε αυτά τα σημάδια, πρέπει να προστρέξουμε και να αναζητήσουμε βοήθεια.

Αλλά όταν συμβαίνει αυτό και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού. Είναι θέμα αϋπνίας, είναι κάτι που συμβαίνει τις πρώτες μέρες κλπ. Να πω ότι υπάρχουν και ομάδες μπαμπάδων ακριβώς για όλα αυτά που ρωτήσατε, γιατί οι άντρες στις μέρες μας την τελευταία δεκαετία αρχίζουν και συμμετέχουν ενεργά, μπαίνουν μέσα στον τοκετό, βοηθούν στο φυσιολογικό τοκετό, βοηθούν στην περιποίηση του μωρού, του βρέφους.

Παίρνουμε άδεια, μας δίνει άδεια το κράτος και στους μπαμπάδες για να μείνουν σπίτι να φροντίσουν το μωρό τους, οπότε και αυτοί θέλουν να ξέρουν πως να ανταποκριθούν σωστά.

Παρουσία του συζύγου/συντρόφου στο δωμάτιο τοκετού

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ λοιπόν μου γεννήθηκε μια ερώτηση η οποία έχει να κάνει με την προσωπική σας άποψη όσον αφορά την παρουσία του άντρα την ώρα του τοκετού.

Δέσποινα Τσακίρη:

Εγώ προσωπικά θέλω να είναι οι άντρες. Βέβαια αυτό είναι επιλογή του ζευγαριού και κυρίως της γυναίκας. Γι αυτό υπάρχει και μια φόρμα συναίνεσης κατά την είσοδο στο μαιευτήριο που την υπογράφει και η μαμά και ο μπαμπάς για το αν θέλουν να βρίσκεται εκεί ο μπαμπάς και για νομικούς λόγους, μην μας λιποθυμήσει και κανάς μπαμπάς και τον τρέχουμε μετά.

Το ιδανικό είναι να έχει κάνει μαθήματα προετοιμασίας, δηλαδή η πρώτη επαφή που θα έχει πχ με μια εικόνα γέννας ή με το πώς σπάνε τα νερά να μην είναι εκείνη την ώρα στον τοκετό του δικού του παιδιού, να έχει κάνει κάποια μαθήματα που θα έχει δει βιντεάκια κλπ.

Εγώ λοιπόν προσωπικά θεωρώ τους άντρες πάρα πολύ σημαντικούς μέσα στην αίθουσα τοκετού. Θέλω να είναι εκεί, τους θεωρώ βοηθούς Α! Έχουμε κάνει τα μαθήματα προετοιμασίας μας ξέρουνε όταν τους δώσω οδηγίες τι να κάνουν. Δηλαδή λες τώρα Γιώργο, θυμάσαι που είπαμε ότι αυτό είναι το στάδιο που πονάει πολύ μέση κτλ.

Θα κάνουνε μασάζ με λαδάκι στη σύντροφό τους. Γιώργο βάζω το πιο κοινό όνομα στην Ελλάδα. Ξέρεις ότι εδώ τώρα είμαστε ανάμεσα στις ωδίνες. Στη φάση της παύσης θέλεις να βοηθήσεις τη γυναίκα σου να σηκωθεί, να πάει στο μπάνιο κτλ, να κάνει ένα ντους; Ξέρουνε τι συμβαίνει όταν έχουνε κάνει μαθήματα προετοιμασίας.

Είναι πιο ψύχραιμοι γιατί δεν γεννάνε οι ίδιοι. Μπορούν να είναι ο σταθερός βράχος πάνω στον οποίο η γυναίκα θα στηριχτεί και ψυχολογικά αλλά και πρακτικά. Δηλαδή εγώ τους διδάσκω στάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορούν κυριολεκτικά οι γυναίκες να κρεμαστούν από το λαιμό του άντρα τους και να κάνουν βαθύ κάθισμα.

Έχουμε στάσεις που βοηθάει ο άντρας τη γυναίκα να καθίσει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να κατέβει το μωρό μπορεί να τη στηρίζει στις αλλαγές θέσεων, μπορεί να τη βοηθήσει να μπει στην πισίνα γιατί πια έχουμε πισίνες στα μαιευτήρια.

Μπορεί ακόμα και την ώρα της εξώθησης που είναι το πιο καταπληκτικό πράγμα, μόλις γίνει η διαστολή, εγώ συνήθως μαζί με τον σύντροφο βοηθάμε τη γυναίκα να σπρώξει. Δεν έχει καμία σχέση αυτός ο αστικός μύθος που λένε θα δεις τη γυναίκα σου να γεννάει, δε θα τη θες μετά κλπ αυτά που ακούω. Καμία σχέση. Καμία.

Δηλαδή οι περισσότεροι άντρες βλέποντας τη γυναίκα τους να περνάει όλο αυτό το πράγμα με τον πόνο, με την προσπάθεια, με την επιμονή, τη θαυμάζουν. Τη βλέπουν σα θεά μετά.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Ο σύζυγος, ο σύντροφος, όταν βρίσκεται μέσα στη γέννα έχει οπτική επαφή. Γιατί νομίζω ότι αυτό είναι που σοκάρει περισσότερο. Έχει την επιλογή να μην έχει οπτική επαφή.

Δέσποινα Τσακίρη:

Έχουμε, όταν λειτουργεί.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Όταν λέω οπτική επαφή άμεσα με τη γέννα.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ναι.

Έχει ότι επιλογή διαλέξει το ζευγάρι. Υπάρχουν γυναίκες και άντρες που αφού συζητήσουν μεταξύ τους μου λένε ότι ξέρεις κάτι. Θέλουν να είναι εδώ γιατί το διάστημα της διαστολής που θα σηκώνομαι, θα περπατάω, θα είμαι στη μπάλα κλπ. Αλλά στην εξώθηση δε νιώθω άνετα αν είναι ο άντρας μου μέσα. Βέβαια πολλές φορές γιατί όλα αυτά δεν είναι γραμμένα σε πέτρα.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Αλλάζουν κατά τη διάρκεια.

Δέσποινα Τσακίρη: Προφανώς όταν οι άντρες μπαίνουν μέσα και βλέπουν όλη αυτή την ωραία διαδικασία και ότι δεν είναι όπως την είχανε στο κεφάλι τους που είναι κάτι που έχουν δει στην τηλεόραση που είναι πιο θεαματικό επίτηδες για λόγους θέασης. Βλέπουν ότι όλα είναι ήρεμα, έχουμε χαμηλό φωτισμό, έχουμε μουσική.

Η γυναίκα ακολουθεί τους ρυθμούς του σώματος και έρχεται πόνος, φεύγει, περπατάει, σηκώνεται, πηγαίνει στη ντουζιέρα, κάνει ένα ντους, κάθεται στη μπάλα, βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε, αλλάζει γνώμη και λέξεις. Κάτι μπορώ τελικά να μείνω και για την εξώθηση.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε αυτό βοηθάει. Συγνώμη, σε διακόπτω κιόλας. Το γεγονός ότι περνάει η ώρα, οπότε δεν είναι πολλές. Είναι πολλές οι ώρες και αρχίζει και εγκλιματίζεται. Όταν μπεις μέσα, έχεις στο μυαλό σου «πάω να δω μια γέννα». Όταν μπεις και περνάνε οι ώρες και εγκλιματίζεσαι με το χώρο, αυτό που λέτε, με τη μουσική, με το χώρο και σίγουρα γι αυτό αλλάζουνε.

Δέσποινα Τσακίρη:

Γι αυτό ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια πριν τη γέννα να πάνε ένα tour στο μαιευτήριο, να πάνε να δούνε τις αίθουσες, να δούνε τα δωμάτια που θα είναι μετά, γιατί εξοικειώνονται με το χώρο. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η μαία.

Πόσο καλό κλίμα εμπιστοσύνης θα δημιουργηθεί, πόσο άνετα θα νιώσει μαζί της και η μαμά και ο μπαμπάς, ακριβώς γιατί είναι μια σωματική εμπειρία. Τοκετός έτσι δηλαδή η γυναίκα μπορεί να είναι γυμνή, να θέλει να πετάξει τα ρούχα της γιατί ζεσταίνεται, να θέλει να μπει στη μπανιέρα, να βγει.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης, οριοθετημένη μεν αλλά και άνεσης δε. Εδώ λοιπόν να πω ότι πάρα πολλοί μπαμπάδες σε δικούς μου τοκετούς όχι απλά έχουν δει τη γέννα εφόσον έχει βγει το κεφάλι, με τις μαιευτικές ομάδες που δουλεύω εγώ συγκεκριμένα, μπορεί να έχουμε βοηθήσει τη μαμά και τον μπαμπά να βγάλουν μόνοι τους το μωρό.

Αυτό είναι φανταστική εμπειρία, καταπληκτική! Εμείς δηλαδή προσέχουμε, κάνουμε υποστήριξη του περινέου, βγαίνει το κεφάλι, κάνει την εξωτερική στροφή και μετά και εγώ και ο μαιευτήρας που συνεργάζομαι εκάστοτε τους ενθαρρύνουμε να πιάσουν το μωράκι τους που έχει ήδη γεννηθεί το μισό και να το φέρουν πάνω στο στήθος της μαμάς για να θηλάσει. Είναι καταπληκτική εμπειρία!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ναι, ακούγεται συγκλονιστικό. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή που το ακούω μου δημιουργούνται δύο συναισθήματα. Ένα! Εσείς με είδατε γιατί είμαστε κοντά. Γούρλωσαν τα μάτια μου, αγχώθηκα ήδη, κάτι που μόνο που το φαντάστηκα. Από την άλλη όμως, εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι θα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.

Δέσποινα Τσακίρη:

Είμαστε πάντα εκεί.

Εννοείται δεν είμαστε εκεί, προσέχουμε. Υπάρχει και το προσωπικό του μαιευτηρίου, αλλά να θυμίσω ότι ο τοκετός δεν είναι μια πάθηση. Δεν είμαστε άρρωστες, γεννάμε φυσιολογικά το παιδί μας. Εννοείται όταν υπάρχει κάποιος λόγος για να πάμε σε καισαρική τομή…

Εκεί βέβαια ο μπαμπάς δεν μπορεί να είναι μες στο χειρουργείο. Είναι ένας χώρος που υπάρχει περισσότερο, ας το πούμε. Η εικόνα δεν είναι συνηθισμένη, δεν είναι. Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τα χειρουργεία, αλλά στο φυσιολογικό τοκετό είναι νομίζω εγγεγραμμένο μέσα στο DNA μας ως ανθρώπινο είδος δεν είναι έτσι όπως το φανταζόμαστε, είναι κάτι φυσιολογικό, οπότε είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε το ζευγάρι.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή ένας γονιός που ήθελε να είναι μέσα αποφάσισε ότι τελικά παιδιά ζαλίζομαι ή δεν θέλω να με μέσα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απλά θα περάσει έξω από την πόρτα. Δεν είναι κάτι δηλαδή κανονισμένο και fixed και θα τον υποχρεώσουμε.

Τοκετός

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Μια ερώτηση που μου γεννήθηκε σε αυτά που είπατε προηγουμένως είναι η εξής: μπορεί μια μαία να αναλάβει εξολοκλήρου από μόνη της τον τοκετό;

Δέσποινα Τσακίρη:

Βεβαίως είναι επαγγελματικό της δικαίωμα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα γι αυτό στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η μαία μπορεί να εκτελέσει μόνη της φυσιολογικό τοκετό. Δεν μιλάμε για τοκετούς που είναι πιο περίπλοκοι και γι αυτό υπάρχουν και οι γεννήσεις στο σπίτι. Οι γεννήσεις που γίνονται στη χώρα μας στο σπίτι γίνονται συνήθως από μία ομάδα δύο ή τριών μαιών.

Γιατί εντάξει, χρειάζονται πολλά χέρια για τον τοκετό στο σπίτι. Εγώ προσωπικά δεν κάνω τοκετούς στο σπίτι. Έχω συμμετέχει σε τρεις και στο σπίτι σε άλλη πόλη, όχι στην Αθήνα. Υπάρχουν εξειδικευμένες μαιευτικές ομάδες που αναλαμβάνουν το και στο σπίτι, έχουν μαζί τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Μπορεί να έχουν πισίνες για τις μαμάδες, φουσκωτές, έχουν εργαλεία μαζί τους, έχουν φάρμακα μαζί τους που επιτρέπονται για τον τοκετό. Στο σπίτι δεν επιτρέπεται να χορηγούμε φάρμακα πρόκλησης σε τοκετό στο σπίτι. Δεν μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι vbac δηλαδή φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Υπάρχουν κάποιες οδηγίες από τον σύλλογο μαιών στον οποίο ανήκει κάθε μαία.

Εγώ ανήκω στο σύλλογο Μαιών Αθηνών. Υπάρχουν για το πότε μπορείς να κάνεις τοκετό στο σπίτι και πότε ο τοκετός που πρέπει να γίνει στο μαιευτήριο. Να πούμε ότι ακόμα και στον τοκετό στο σπίτι μπορεί να υπάρξει κάποια ανάγκη για μεταφορά στο μαιευτήριο.

Εκεί η μαιευτική ομάδα έχει καταρτίσει ένα plan B μεταφοράς στο μαιευτήριο και να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί και το τοκετός. Αλλά ναι, φυσικά έχουν αυτό το δικαίωμα. Στο εξωτερικό να ξέρετε πχ στην Ολλανδία το 40% των γεννήσεων γίνονται στο σπίτι υπάρχει ενσωματωμένο μέσα στο σύστημα Yγείας της Xώρας. Δεν γίνεται ιδιωτικά.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Μια πρακτική συμβουλή, ουσιαστικά η ερώτηση η δικιά μου είναι το αν μπορεί μια γυναίκα να προσλάβει τη δική της μαία.

Δέσποινα Τσακίρη:

Βέβαια είναι δικαίωμά της. Η γυναίκα έτσι όπως μπορεί να διαλέξει το δικό της γιατρό και όχι το γιατρό του μαιευτηρίου. Μιλάμε πάντα για τον ιδιωτικό τομέα, γιατί στην περίπτωση που μια γυναίκα επιλέξει να γεννήσει στο δημόσιο μαιευτήριο, θα είναι με το γιατρό που δουλεύει στο δημόσιο μαιευτήριο και τη μαία και τις μαίες που είναι στη βάρδια του μαιευτηρίου.

Στον ιδιωτικό τομέα η γυναίκα μπορεί να διαλέξει το δικό της μαιευτήρα, το δικό της μαιευτήριο και τη δική της μαία και να κάνει συνδυασμούς. Πολλές φορές ένας μαιευτήρας έχει τη δική του μαία που δουλεύει και στο ιατρείο του κλπ, οπότε η γυναίκα επιλέγει να πάει με τη μαία του μαιευτήρα.

Μπορεί όμως πάντα για δικούς της λόγους να διαλέξει μια μαία δική της προσωπική. Μπορεί επίσης να γεννήσει με το μαιευτήρα της και τη μαία που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο μαιευτήρα, αλλά μετά να έχει για το θηλασμό μια δική της μαία και στο μαιευτήριο και στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που γίνονται.

Υποστήριξη τις πρώτες μέρες στο σπίτι

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Όταν ένα ζευγάρι γυρίσει στο σπίτι. Ειδικά όταν είναι το πρώτο παιδί. Είναι αυτό που λέμε το κρατάμε στα χέρια μας και λέμε ωραία και τώρα; Και λες μήπως να το ξαναγυρίσουμε πίσω!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Και να πάρουμε συμβουλές; Οπότε εκεί νομίζω ότι η συμβολή της μαίας είναι πολύ σημαντική. Πείτε μας λίγο γι αυτό. Για το μετά, δηλαδή για το σπίτι.

Δέσποινα Τσακίρη:

Θα σας πω.

Και θα κάνω και μια σύνδεση με το μαιευτήριο. Πολλές γυναίκες όταν γεννούν, ειδικά το πρώτο παιδί μου λένε στο μαιευτήριο να κάνω rooming in, να έχω μαζί μου το παιδί στο δωμάτιο ή να το αφήνω στο βρεφoθάλαμο κλπ.

Λέω παιδιά. Το μαιευτήριο είναι η ας το πούμε πρόβα που θα κάνετε για το σπίτι. Δηλαδή είναι άλλο πράγμα να έχεις μαζί σου το μωρό στο ίδιο δωμάτιο που είσαι και εσύ στο μαιευτήριο. Κλαίει; θέλει άλλαγμα; Αρχίζεις λίγο και ασχολείσαι με το μωρό.

Βλέπεις τα cues, πότε πεινάει, πότε διψάει, πότε θέλει άλλαγμα. Και έχεις πάντα και τη βοήθεια των μαιών που είναι στη βάρδια. Αν όμως στο μαιευτήριο είσαι εσύ στο δωμάτιο και το μωρό είναι σε ένα άλλο δωμάτιο, πέρα από τις επιπτώσεις που έχει για το θηλασμό, δεν σου δίνεται και η ευκαιρία να το συνηθίσεις και μετά πας σπίτι.

Βρίσκεσαι ξαφνικά με ένα μωρό στην κατάσταση που μόλις περιγράψατε. Εκεί λοιπόν, πέρα από το rooming in, εννοείται ότι μπορεί να έρθει μέσα στο σπίτι να βοηθήσει το ζευγάρι με τα πρακτικά ζητήματα όπως το πλύσιμο, το μπανάκι, την αλλαγή της πάνας, την περιποίηση του αφαλού, να δείξουμε πώς το κρατάμε, πώς το βοηθούμε να ρευτεί.

Στην περίπτωση που μια μαμά κάνει μεικτή διατροφή και δίνει συμπλήρωμα, να δείξουμε πώς προετοιμάζουμε σωστά τη φόρμουλα. Ποιες είναι οι σωστές οδηγίες συντήρησης; Να πω εδώ ότι τη φόρμουλα τη δίνει μόνο παιδίατρος. Δεν μπορεί μια μαία να ασχοληθεί με το να δώσει φόρμουλα, αλλά μπορεί να δείξει πώς την παρασκευάζουμε και τη χορηγούμε.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Αυτό αν θυμάμαι καλά είναι κάτι που το αναλύουμε στο webinar και έχει να κάνει…

Δέσποινα Τσακίρη:

Με την ασφάλεια των βρεφών στον ύπνο γιατί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σίτιση, αν είναι με φόρμουλα, αν είναι μεικτή αν είναι μητρικός θηλασμός. Καλά στο μητρικό θηλασμό δεν το συζητάμε οι μαίες αλλά και η IBCLC επειδή είναι η δική μου εξειδίκευση και είναι ένα κομμάτι ο θηλασμός που το αγαπώ πάρα πολύ.

Ο θηλασμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και είναι για μένα κληρονομιά για τους απογόνους μας. Το αν μια γυναίκα καταφέρει να θηλάσει, που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σημαντικότατος παράγοντας σε αυτό είναι η υποστήριξη από τον σύντροφο αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας στους οποίους απευθύνεται. Το αν λοιπόν καταφέρνει να θηλάσει και το αν καταφέρνει να κάνει δώρο στο παιδί της ένα πολύ καλό μικροβίωμα για το έντερό του. Είναι ζήτημα εθνικής κληρονομιάς.

Θηλασμός και μικροβίωμα

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εγώ θα συνδέω συνέχεια τη συζήτησή μας με διάφορα, με άλλα webinars, και άλλα podcasts, γιατί αυτό που είπατε τώρα είναι ένα εξαιρετικό podcast με πολύ πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία. Είναι ένα άλλο podcast που έχουμε κάνει όσον αφορά…

Δέσποινα Τσακίρη:

Το μικροβίωμα του μωρού.

Είναι πολύ σημαντικό και στον αιώνα που διανύουμε θα πάψει σιγά σιγά η χρήση αντιβιοτικών και θα επικεντρωθούμε στο πώς ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω ενίσχυσης του μικροβιώματος. Είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο λοιπόν να συνεχίσω και να πω ότι η μαία παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι υποστηρικτική ως προς το θηλασμό αν δεν κάνει shaming στη μαμά που θέλει ή δεν θέλει να θηλάσει.

Να πω ότι δεν παίζει καθόλου ρόλο η προσωπική εμπειρία της κάθε μαίας, δηλαδή το αν εγώ είμαι μαία και γέννησα φυσιολογικά ή θήλασα δεν πρέπει να είναι κάτι που επηρεάζει τη σχέση μου με την πελάτισσά μου.

Δεν πρέπει να είμαι επικριτική, δεν πρέπει να την πλησιάζω με προκατάληψη, πρέπει να αφήσω τη μαμά να πάρει τη δική της απόφαση για το πώς θέλει να αναθρέψει το παιδί της, έχοντας όμως δώσει όλη την πληροφορία, δηλαδή να πω, αυτά είναι τα δεδομένα για τον θηλασμό, εκεί προστατεύει, αυτά είναι τα δεδομένα για τον άλλο εναλλακτικό τρόπο σίτισης, εκεί υπάρχουν προβλήματα και αφού η γυναίκα πάρει όλη την πληροφορία να κάνει ένα informed choice, ένα informed decision, να πάρει μία επιλογή και να επιλέξει μία λύση ύστερα από πληροφόρηση.

Αυτή είναι η δουλειά μας. Και να τη βοηθήσουμε βέβαια αυτό το στόχο που έχει αποφασίσει να πετύχει, να το πετύχει. Να της δώσουμε ένα πρόγραμμα. Πώς θα κάνει αντλήσεις, pώς θα καταλαβαίνει ότι το μωρό τρώει σωστά, πως θα καταλαβαίνει σε καθημερινή βάση πριν την επίσκεψη του παιδιάτρου ότι το θηλασμός πάει καλά, πως θα καταλάβει αν υπάρχει αρχόμενη μαστίτιδα; Πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Πολλές γυναίκες κόβουν το θηλασμό ακριβώς γιατί κάνουν μαστίτιδα, κάτι που είναι άμεσα αντιμετωπίσιμο μέσα σε ένα 24ωρο. Μια μαμά γυρνάει στη δουλειά μετά από δυο τρεις μήνες. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας. Πώς θα κάνει αντλήσεις, πώς θα φυλάει το γάλα της; Πώς θα τα συνδυάσει όλα αυτά;

Και βέβαια και πολύ μετά, στην εισαγωγή των στερεών τροφών έχουμε ενεργό ρόλο γιατί υπάρχει παράλληλα με το θηλασμό και στο τέλος του ταξιδιού με τη γυναίκα, τον αποθηλασμό. Να γίνει με έναν ωραίο τρόπο, να αποχαιρετίσουμε αυτό το μεγάλο κομμάτι χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ούτε για τη μαμά ούτε για το μωρό.

Επίλογος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Συνοψίζοντας και πριν φτάσουμε στο τέλος αυτού του επεισοδίου, τι θα θέλατε να μας πείτε για τον ρόλο της μαίας;

Δέσποινα Τσακίρη:

Να πω λοιπόν ότι οι μαίες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη μαιευτική. Ο ρόλος τους είναι υποβαθμισμένος στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αναδεικνύεται γιατί οι ίδιες οι γυναίκες καταλαβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού πόσο σημαντικό είναι να έχουν έναν επαγγελματία υγείας, έναν επιστήμονα με κατάρτιση, γνώση και δεξιότητες να τις βοηθήσει στο πιο δύσκολο πράγμα, που είναι να κάνεις το πρώτο σου παιδί.

Γιατί όταν κάνεις το δεύτερο έχεις και την εμπειρία του πρώτου. Είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που συνδέει το πριν με το μετά, χωρίς παιδιά, με παιδί. Και για μένα είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος. Γι αυτό και αγαπάω τόσο πολύ το επάγγελμά μου.

Γιατί συνεισφέρεις στη σωστή αρχή της οικογένειας, δηλαδή να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι της γονεϊκότητας με τον πιο αποτελεσματικό και δεν θα πω ευχάριστο, με τον πιο σωστό τρόπο. Γιατί στην αρχή δεν είναι ευχάριστο, έχει πολύ αϋπνία.

Δίνουμε πολύ αυτοπεποίθηση στις γυναίκες όταν τις στηρίζουμε και όταν τις μαθαίνουμε να είναι αυτόνομες, να πιστεύουν στη δύναμη του σώματός τους, να πιστεύουν στη δύναμη που έχουν, να φροντίσουν τα μωρά τους μόνες τους μαζί με τον άντρα τους, δημιουργώντας έτσι μια αυτόνομη οικογένεια. Πολύ σημαντικό.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας σίγουρα για ακόμα ένα επεισόδιο podcast! Ευχαριστώ πολύ! Καλό απόγευμα!

Δέσποινα Τσακίρη:

Ευχαριστώ που με ακούσατε!

Καλό απόγευμα!

Μοιράσου το podcast
Δέσποινα Τσακίρη - Ανεξάρτητη Μαία

Δέσποινα Τσακίρη

Ανεξάρτητη Μαία - Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η Δέσποινα Τσακίρη είναι Ανεξάρτητη Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην Περιγεννητική Περίοδο (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Έχει εξειδικευθεί και πιστοποιηθεί ως Birthlight Prenatal Yoga Instructor, και KGHypnobirthing Instructor, στο King‘s College του Λονδίνου.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα