Οδηγίες για την Ασφάλεια του Βρέφους & Πρώτες Βοήθειες για Παιδιά 1-8 Ετών
Ασφαλείς πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε με ασφάλεια το βρεφάκι σας στο ξεκίνημα της ζωής του και Α' βοήθειες για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν καθημερινά, στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο, στην βόλτα ή στις διακοπές.
- Διάρκεια Σεμιναρίου2.5 Ώρες
- Ενότητες7
- Βίντεο34
- Τρόπος Διεξαγωγήςe-Learning
e-Learning
Δέσποινα Τσακίρη
Ανεξάρτητη Μαία
Δημήτρης Μαριόλης
Εκπαιδευτής Α' Βοηθειών
Περιγραφή Σεμιναρίου
Όλοι οι γονείς, νέοι και πιο έμπειροι, βιώνουν τον ερχομό του βρέφους από το μαιευτήριο στο σπίτι, ως ένα ιδιαίτερα αγχωτικό γεγονός. Ειδικότερα για όσους γίνονται γονείς για 1η φορά, ο ερχομός του μωρού μοιάζει σαν ένα τεράστιο βουνό που υψώνεται μπροστά τους απροσπέλαστο:
- «Πώς θα κρατάω το μωρό; Το κεφαλάκι του;»
- «Χρειάζεται να το βάλω να ρευτεί μετά το φαγητό; Κι αν πνιγεί;»
- «Αν πάθει κάτι το βράδυ κι εγώ δεν το ακούσω γιατί κοιμάμαι;»
- «Πόσο να το ντύνω; Μήπως κρυώνει;»
- «Θα έχω γάλα να θηλάσω; Κι αν χρειαστεί να δώσω formula; Τί μπουκάλια να πάρω; Τί πιπίλες;»
Κι ενώ όλα αυτά είναι εύλογες απορίες για τους νέους γονείς, για εμάς τους Επαγγελματίες Υγείας που ασχολούμαστε με την φροντίδα των νεογέννητων, είναι απλά μια αφορμή για να ανοίξουμε διάλογο για την Ασφάλεια των Βρεφών – έτσι όπως μας κατευθύνουν οι Διεθνείς Οδηγίες (Guidelines). Ο πρώτος χρόνος ζωής του βρέφους, είναι πολύ σημαντικός, για πολλούς λόγους.
Κι επειδή είναι τόσο σημαντικός, θεωρούμε χρέος μας να εκπαιδεύουμε τους γονείς για τις Ασφαλείς Πρακτικές που θα τους βοηθήσουν να φροντίσουν με ασφάλεια το βρεφάκι τους στο ξεκίνημα της ζωής του. Αυτό το σεμινάριο, είναι μια αναλυτική εκπαίδευση πάνω σε αυτές τις Ασφαλείς Πρακτικές. Περιγράφει σε βάθος τους παράγοντες που μπορεί να θέσουν την ασφάλεια του μωρού σας σε κίνδυνο, φέρνοντάς σας σε επαφή με τα Διεθνή Πρωτόκολλα τα οποία βασίζονται σε σύγχρονες, μεγάλης κλίμακας έρευνες.
Σας αναλύει δεδομένα που σίγουρα δε γνωρίζετε, όπως τη συσχέτιση της θερμοκρασίας του μωρού και του περιβάλλοντος ύπνου του με τον αυξημένο κίνδυνο για Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ), ή τη συσχέτιση της κατάθλιψης της εγκύου (αλλά και της νέας μητέρας), με το σύνδρομο αυτό. Πέρα από την ανάλυση των κινδύνων όμως, το σεμινάριο αυτό σας προσφέρει κάτι πολύ πιο σημαντικό: πρακτικές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.
Είναι απίστευτο το γεγονός πως ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ελέγξουμε πάρα πολλούς εξωγενείς, περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, για να μειώσουμε δραματικά τα ποσοστά του ΣΑΒΘ – αρκεί να έχουμε τη γνώση. Και αυτήν τη γνώση ακριβώς συνοψίσαμε, σε 15 επεξηγηματικά κεφάλαια, προσφέροντας ταυτόχρονα evidence-based βιβλιογραφία για περαιτέρω έρευνα από πλευράς σας.
Οι πρώτες βοήθειες για παιδιά ηλικίας 1-8 ετών αποτελούν μια κρίσιμη δεξιότητα που μπορεί να σώσει ζωές. Τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή σε ατυχήματα και δεν τα αντιμετωπίζουμε ως μικρογραφία ενός ενήλικα. Υπάρχουν κοινά σημεία στην αντιμετώπιση με έναν ενήλικα, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τις διαφορές που είναι σημαντικές. Τι κάνουμε αν το παιδί μας στραβοκαταπιεί με το φαγητό και βήχει;
Αν βυθιστεί στη θάλασσα και στη συνέχεια έχει συμπτώματα λοίμωξης; Γιατί είναι επικίνδυνη η ηλίαση ή η υποθερμία; Σε αυτό το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο, θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα. Θα εξετάσουμε πότε χρειάζεται να μεταβούμε άμεσα στο νοσοκομείο και πότε μια επικοινωνία με τον παιδίατρο μπορεί να δώσει λύση.
Επιπλέον, θα αναλύσουμε ποια υλικά και φάρμακα είναι καλό να έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας και τι θα πρέπει να συμπληρώσουμε όταν πάμε ένα ταξίδι. Με την κατανόηση και την εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών μας, προσφέροντάς τους τη φροντίδα που χρειάζονται όταν το χρειάζονται περισσότερο.
Σε Ποιον Απευθύνεται
- Γονείς που περιμένουν ή έχουν υποδεχθεί το βρεφάκι τους
- Γονείς με παιδιά ως 8 έτων
- Όσους ασχολούνται επαγγελματικά/ερασιτεχνικά με τη φύλαξη και φροντίδα βρεφών (συγγενείς, nannies, βρεφονηπιοκόμοι, μαίες, φοιτήτριες, κτλ)
- Eργαζόμενους σε δομές για παιδιά (νηπιαγωγείο, παιδότοπος, κατασκήνωση) εκπαιδευτικούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε εξωσχολικές δραστηριότητες (γυμναστική, χορό κλπ) για παιδιά.
Τι θα Μάθω
Με το πέρας του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πρακτικές οδηγίες για να μπορέσετε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους του σχετίζονται με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, δημιουργώντας ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό σας, από την έξοδο από το μαιευτήριο έως και τον πρώτο χρόνο ζωή του.
Σε σχέση με τις πρώτες βοήθειες σε παιδιά 1-8 ετών εκτός τους τρόπους αντιμετώπισης στις 20 πιο συνηθισμένες συνθήκες , θα μάθετε επίσης την νομοθεσία, πότε βοηθάω κάποιον, αν είστε καλυμμένος νομικά για την μετακίνηση ενός ασθενή ή τραυματία. Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες του πρώτου ανταποκριτή σε ένα ατύχημα είναι ο εντοπισμός του προβλήματος και η αναγνώριση του επείγοντος.
Οποιοσδήποτε θέλει να δώσει α βοήθειες πρέπει να έχει τα κατάλληλα υλικά ή να γνωρίζει πως να εκμεταλλευτεί ότι έχει διαθέσιμο.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
- Τί είναι το ΣΑΒΘ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου)?
- Πότε κορυφώνεται ο κίνδυνος για ΣΑΒΘ?
- Τί είναι το Μοντέλο Τριπλού Κινδύνου?
- Ποιοι είναι οι 14 παράγοντες κινδύνου για το ΣΑΒΘ?
- Προληπτικά Μέτρα: Κάπνισμα (ενεργητικό/παθητικό κάπνισμα, σωματίδια καύσης, κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, δοσοεξαρτώμενη έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, τρόποι διακοπής καπνίσματος στην εγκυμοσύνη)
- Προληπτικά Μέτρα: Θέση Ύπνου του βρέφους (ανατομία βρέφους, μωρά με ΓΟΠ, tummy-time, επιφάνειες και καλύμματα ύπνου, co-sleeping/co-bedding)
- Προληπτικά Μέτρα: Τρόπος Σίτισης Βρέφους (μητρικός θηλασμός ως μέσο πρόληψης, formula και ΣΑΒΘ, πιπίλα και προστασία από ΣΑΒΘ)
- Προληπτικά Μέτρα: Χρήση Monitors?
- Προληπτικά Μέτρα: Θερμοκρασία (θερμοκρασία βρέφους και δωματίου, υπερθέρμανση, ντύσιμο στον ύπνο, χρήση ρούχων και σκεπασμάτων, skin-to-skin)
- Συσχέτιση Κατάθλιψης & ΣΑΒΘ (κατάθλιψη στην κύηση, επιλόχειος κατάθλιψη, παράγοντες εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης, πώς συσχετίζεται η κατάθλιψη με το ΣΑΒΘ)
- Γενετικοί Παράγοντες Κινδύνου για ΣΑΒΘ (γενετικά μοτίβα προδιάθεσης, ανωμαλίες στο εγκεφαλικό στέλεχος, Σύστημα Σεροτονίνης, μηχανισμοί εγρήγορσης, η ευαλωτότητα ξεκινά στην κύηση)
- Πληθυσμιακοί Παράγοντες και ΣΑΒΘ
- Λοιποί παράγοντες
- Ποσοστά στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας
- Evidence-Based Βιβλιογραφία
- Απόφραξη αεραγωγού
- Πνιγμονή
- Καρδιακή ανακοπή
- Λιποθυμία, θέση ασφάλειας
- Ηλίαση
- Θερμοπληξία
- Υποθερμία
- Πνιγμός
- Κακώσεις
- Αιμορραγίες
- Εγκαύματα
- Αλλεργίες και αλλεργικό σοκ
- Πυρετός
- Αφυδάτωση
- Λαρυγγίτιδα
- Μηνιγγίτιδα
- Επιληψία
- Δηλητηρίαση
- Ηλεκτροπληξία
- Αξιολογήστε την εμπειρία σας
- Βεβαίωση Παρακολούθησης
Εισηγητής
Δέσποινα Τσακίρη
Ανεξάρτητη Μαία
Η Δέσποινα Τσακίρη είναι Ανεξάρτητη Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην Περιγεννητική Περίοδο (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Έχει εξειδικευθεί και πιστοποιηθεί ως Birthlight Prenatal Yoga Instructor, και KGHypnobirthing Instructor, στο King‘s College του Λονδίνου.
Δημήτρης Μαριόλης
Εκπαιδευτής Α' Βοηθειών
Ο Δημήτρης Μαριόλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής Α’ βοηθειών πιστοποιημένος από τον American Heart Association (AHA) & τον European Resuscitation Council (ERC). Επίσης έχει χρόνια εμπειρίας ως ναυαγοσώστης και εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής.