Μεσογειακή Διατροφή: Βασικές Αρχές και Πρακτική Εφαρμογή
Διαδικτυακό σεμινάριο για την δημοφιλέστερη και με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία και ευεξία διατροφή παγκοσμίως.
Ειρήνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD
Περιγραφή Σεμιναρίου
Όλοι γνωρίζουμε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, αλλά και στη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Επίσης, γνωρίζουμε πως η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως. Γνωρίζουμε όμως πώς ακριβώς ορίζεται η Μεσογειακή Διατροφή και πώς μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη;
Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα γνωρίσουμε σε βάθος τη Μεσογειακή Διατροφή, τη Μεσογειακή Πυραμίδα και θα αναλύσουμε ποια είναι η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων που μας προτείνει η Μεσογειακή Πυραμίδα. Επίσης, θα κατανοήσουμε τις μερίδες πάνω στις οποίες βασίζεται η Μεσογειακή Πυραμίδα, ενώ θα δούμε λεπτομερώς βήμα-βήμα τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες σύμφωνα με τη Μεσογειακή Διατροφή έχουν προστατευτική ή επιβαρυντική δράση για την υγεία μας.
Σε Ποιον Απευθύνεται
- Άτομα που θέλουν να πληροφορηθούν για τη Μεσογειακή Διατροφή, ώστε να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.
- Άτομα που ακολουθούν Μεσογειακή Διατροφή και αμφιβάλλουν για το κατά πόσον την εφαρμόζουν σωστά.
- Άτομα που θέλουν να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας τους.
Τι θα Μάθω
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει:
- Τη Μεσογειακή Διατροφή και τον Μεσογειακό τρόπο ζωής γενικότερα.
- Είναι σε θέση να γνωρίζει τα βασικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής, καθώς και τις αποθήκες ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού .
- Πως ορίζεται η Μεσογειακή Διατροφή.
- Πόσο ωφέλιμη είναι αναφορικά με την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και οι νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες.
- Την Μεσογειακή Πυραμίδα («αποδόμηση» της Πυραμίδας) ώστε να κατανοήσει ώστε να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της Μεσογειακή Διατροφής, όπως η εποχικότητα, η ενυδάτωση, η συχνότητα κατανάλωσης ομάδων τροφίμων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση.
- Τέλος, θα δούμε παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής της Μεσογειακής Διατροφής για καθημερινές επιλογές τροφίμων.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
- Όρισμοί
- Ιστορική διαδρομή
- Διατροφικά πρότυπα
- Παχυσαρκία
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
- Οστεοπόρωση
- Καρκίνος
- Νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες
- Βασικές αρχές
- Ενυδάτωση
- Μερίδες
- Κατανάλωση σε κάθε κύριο γεύμα
- Καθημερινή κατανάλωση
- Εβδομαδιαία κατανάλωση
- Παράδειγμα καθημερινών επιλογών
- Αξιολογήστε το σεμινάριο
- Βεβαίωση παρακολούθησης
Εισηγητής
Ειρήνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD
Η Δρ. Ειρήνη Λιδωρίκη είναι κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Διατροφή. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την περιεγχειρητική αξιολόγηση δεικτών θρέψης σε ασθενείς με καρκίνους ανώτερου πεπτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου με την οποία και διατηρεί σχέση επιστημονικού συνεργάτη.