Το Μικροβίωμα του Μωρού

Γονεϊκότητα, Υγεία
2024-02-29
Διάρκεια: 17' Λεπτά

Guest: Δέσποινα Τσακίρη

Ανακαλύψτε τη σημασία του μικροβιώματος στην καλή υγεία του βρέφους, από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτου ζωής.

εντερικό μικροβίωμα βρέφους

Ακούστε το podcast

Τι θα συζητήσουμε

Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο όρος μικροβίωμα, όχι μόνο ήταν ένας όρος άγνωστος στον κόσμο αλλά απασχολούσε κατ’ ελάχιστο την Επιστημονική Κοινότητα και Έρευνα. Σήμερα ο όρος μικροβίωμα ή βακτηριακή χλωρίδα είναι αντικείμενο πολλών μελετών που στο σύνολό τους, έρχονται ν’ αναδείξουν την τεράστια συμβολή που έχει στο σύνολο της υγείας (σωματικής και ψυχικής) από το πρώτο δευτερόλεπτο ζωής του μωρού αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της ζωής του ως ενήλικας.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη σύνθεση του μικροβιώματος αρκεί ν’ αναφέρουμε πως τα μικρόβια που κατοικοεδρεύουν στο έντερο είναι υπερδιπλάσια σε αριθμό από τον αριθμό των κυττάρων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα (100 τρις έναντι 40 τρις).

Το μικροβίωμα που η Επιστημονική Κοινότητα το έχει χαρακτηρίσει ως δεύτερο εγκέφαλο, είναι υπεύθυνο για αναρίθμητες λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, με την διάσπαση άπεπτων τροφών, τη παραγωγή των βιταμινών Κ και B, το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος να είναι μόνο μερικές.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι πως η ανάπτυξη του μικροβιώματος ξεκινάει από το πρώτο δευτερόλεπτο ζωής του μωρού ανάλογα από τον τρόπο γέννησης (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή) και συνεχίζεται εξαρτώμενη από τη διατροφή του βρέφους (μητρικό γάλα ή φόρμουλα γάλακτος)

Στο σημερινό επεισόδιο της LearnHealth με καλεσμένη την Ανεξάρτητη Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην Περιγεννητική Περίοδο κα Τσακίρη Δέσποινα, θα συζητήσουμε για το μικροβίωμα του βρέφους, τους τρόπους να βελτιώσουμε τη σύνθεσή του καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την βακτηριακή ισορροπία γνωστή και ως δυσβίωση (σχέση καλών και επιβλαβών βακτηρίων).

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα σας καλωσορίσουμε σε ένα ακόμα podcast της LearnHealth. Καλεσμένη σήμερα μαζί μας είναι η κυρία Δέσποινα Τσακίρη με την ειδικότητα της μαίας και θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε ένα θέμα, το μικροβίωμα του μωρού.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλησπέρα κα Τσακίρη.

Δέσποινα Τσακίρη:

Καλησπέρα!

Εισαγωγή

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Λοιπόν πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για εσάς για να σας γνωρίσω στο κοινό.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ωραία λοιπόν, εγώ είμαι μαία, δουλεύω ανεξάρτητα. Είμαι διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, είναι μια ειδικότητα σχετική με το θηλασμό και έχω κάνει και μια εξειδίκευση πάνω στην περιγεννητική ψυχική υγεία της μαμάς και του μωρού, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Κάνω τοκετούς, βοηθάω οικογένειες να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι της γονεϊκότητας. Ήρθα εδώ να σας γνωρίσω και να μιλήσουμε για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Τι είναι το μικροβίωμα

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία! Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε για αρχή επειδή μιλήσαμε, θα μιλήσουμε για το μικροβίωμα του μωρού. Να δώσουμε λίγο μια πληροφορία στον κόσμο ο οποίος δεν γνωρίζει τι είναι το μικροβίωμα. Οπότε ας ξεκινήσουμε με τη πρώτη ερώτηση, τι είναι το μικροβίωμα;

Δέσποινα Τσακίρη:

Καταρχήν το μικροβίωμα είναι κάτι που το έχουμε όλοι, άντρες, γυναίκες, μωρά και μάλιστα και όλα τα ζωάκια. Δηλαδή για όλους τους οργανισμούς. Είναι το σύνολο των μικροβίων ξένων προς εμάς, αλλά κατά κάποιο τρόπο συζούν μαζί μας που έχουμε στο σώμα μας.

Πχ έχουμε μικροβίωμα στο έντερο. Αυτό πολλοί άνθρωποι μπορεί να το ξέρουν γιατί αρχίζει και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επιδρά ακόμα και στην ψυχική μας υγεία. Έχουμε μικροβίωμα στο στόμα μας. Οι γυναίκες έχουν μικροβίωμα στον κόλπο.

Ας πούμε τα παλιά τα χρόνια, εγώ θυμάμαι που πολλοί γυναικολόγοι λέγανε να κάνουν οι γυναίκες πλύσεις με betadine και μετά βέβαια ανακαλύψαμε ότι αυτό είναι καταστροφικό για το μικροβίωμα του κόλπου και για το θυροειδή και για πολλά άλλα πράγματα.

Και η συζήτηση στον επόμενο αιώνα θα αφορά πολύ στο μικροβίωμα, γιατί λένε ότι είναι η βάση για το πώς αντιμετωπίζουμε γενικότερα τα μικρόβια. Θα είναι η άμυνα του οργανισμού μας. Οπότε όπως όλοι έχουμε μικροβίωμα, έχουν και τα μωρά μικροβίωμα.

Το αποκτούν μάλιστα είναι η σωστή έκφραση. Και ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε για το πώς το αποκτούν και γιατί είναι σημαντικό να το αποκτήσουν και να μην τους λείψει, γιατί αυτό αφορά και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πως αναπτύσσεται το μικροβίωμα στο νεογέννητο

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ωραία λοιπόν, οπότε αυτομάτως μου δώσατε πάσα για την πρώτη ερώτηση. Να την κάνω λοιπόν και εγώ επίσημα. Πώς αποκτά λοιπόν το νεογέννητο το μικροβίωμα του;

Δέσποινα Τσακίρη:

Λοιπόν, μέχρι πριν, ας πούμε πενήντα χρόνια, ας το πω έτσι. Πριν τα 70s είχαμε πολύ υψηλά ποσοστά φυσιολογικών τοκετών. Ακόμα δεν υπήρχαν οργανωμένες δομές, μαιευτήρια κλπ, tουλάχιστον στη Μεσόγειο. Oι περισσότερες γυναίκες γεννούσαν φυσιολογικά.

Στο φυσιολογικό λοιπόν τοκετό το παιδί βγαίνοντας μέσα από την κολπική οδό αποκτά το μικροβίωμα της μαμάς του, του κόλπου. Καθώς βγαίνει σε αυτή τη διαδικασία του τοκετού που είναι αργή και γι αυτόν τον λόγο αυτές τις 10 15 ώρες που κάνει να βγει, καταπίνει καλά μικρόβια από τη χλωρίδα του κόλπου της μαμάς.

Αυτά πάνε και αποικίζουν και τους πνεύμονες του μωρού και το έντερο του μωρού είναι η πρώτη του ανοσία. Είναι το πρώτο όπλο που έχει ενάντια στον κόσμο στον οποίο πάει να βγει, γιατί μέσα στη μήτρα είναι σε ένα αποστειρωμένο τελείως περιβάλλον.

Άρα η πρώτη οδός είναι η κολπική! Η δεύτερη μέθοδος που έχει ορίσει η φύση είναι με την επαφή δέρμα με δέρμα. Δηλαδή όταν ένα μωράκι γεννιέται, το έχουμε δει κιόλας πια να γίνεται κατά κόρον, ευτυχώς, γιατί παλιά δε γινόταν. Το ακουμπάμε στον κόρφο της μαμάς, οπότε εκεί παίρνει τα πρώτα μικρόβια από το δέρμα της μαμάς.

Και ο τρίτος τρόπος είναι μέσα από το γάλα, μέσα από τον θηλασμό, όπου εκεί γίνεται και μια πάρα πολύ καλή αποίκηση του εντέρου, του βλεννογόνου του εντέρου με τα μικρόβια που περιέχει το πρωτόγαλα στην αρχή και στη συνέχεια το ώριμο γάλα και το παιδί αποκτάει γαστρεντερική προστασία για όλη του τη ζωή. Δηλαδή είναι απίστευτο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρώτη…

Καισαρική τομή και μικροβίωμα

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα σας διακόψω λίγο εδώ γιατί αυτό που πάτε να αναλύσετε τώρα είναι ένα ερώτημα που θέλω να κάνω έτσι κι αλλιώς. Οπότε αν το πάρουμε σαν ερώτηση αργότερα θα δημιουργηθούν κάποιες απορίες και μετά να φτάσουμε εκεί γιατί νομίζω είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι.

Πάμε λοιπόν τώρα.

Απ’ ότι κατάλαβα μας κάνετε μια εισαγωγή για το πώς αποκτάται το μικροβίωμα και ένα από τα βασικά κομμάτια είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Πάμε λοιπόν στην περίπτωση που δεν υπάρχει φυσιολογικός τοκετός και είναι καισαρική. Εκεί τι πρόβλημα υπάρχει στην αποίκηση του μικροβιώματος σε ένα μωρό.

Δέσποινα Τσακίρη:

Πολύ ωραία ερώτηση!

Δέσποινα Τσακίρη:

Λοιπόν! Στο εξωτερικό υπάρχει μια τεχνική που λέγεται seeding εκ του seed που είναι ο σπόρος. Αν μια μαμά για κάποιο λόγο θέλει να κάνει καισαρική, θέλει, πρέπει να κάνει καισαρική. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία της.

Έχει μια καρδιακή πάθηση και κάνει προγραμματισμένη καισαρική, κατά τη διάρκεια της καισαρικής βάζουν κάποιες γάζες στον κόλπο και μετά αυτές τις γάζες τις εναποθέτουν επάνω σε προσωπάκι του μωρού, ώστε να μη στερηθεί το παιδί τα μικρόβια της κολπικής οδού εξαιτίας του γεγονότος ότι γεννήθηκε με καισαρική. Γιατί τόσο μεγάλη σημασία δίνεται στο μικροβίωμα του κόλπου!

Όταν λοιπόν ένα παιδί γεννιέται με καισαρική, καταρχήν χάνει τα μικρόβια της κολπικής οδού. Πρώτον. Δεύτερον, επειδή καισαρική γίνεται σε ένα χειρουργείο που οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν γρήγορα, δηλαδή γεννιέται το μωρό πρέπει να του κάνουμε ανάνηψη.

Πρέπει ίσως να μπει σε μια θερμοκοιτίδα. Δεν υπάρχει χρόνος για την επαφή δέρμα με δέρμα. Τα τελευταία χρόνια το βάζουμε λίγο πάνω στο στήθος της μαμάς. Έτσι ακόμα και στο χειρουργείο δηλαδή και με την προϋπόθεση ότι έχεις δική σου μαία.

Αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση για το πόσο οι γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν μαία έχουν πλεονεκτήματα στη γέννηση των παιδιών σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν ήδη.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Μέχρι τώρα μου έχουν γεννηθεί ερωτήματα τα οποία είναι διάφορα podcast και επεισόδια που έχουμε στην πορεία να κάνουμε, οπότε κρατάω σημειώσεις εγώ… συνεχίστε!

Δέσποινα Τσακίρη:

Οπότε αν έχεις δική σου μαία, μπορεί να σου βάλει το παιδί πάνω στο χειρουργείο την ώρα του χειρουργείου πάνω στο στήθος για να πάρει αυτή την πρώτη επαφή, να νιώσει αυτή την πρώτη επαφή αλλά και πάλι με πολύ μικρή διάρκεια.

Δηλαδή θα το αφήσεις πάνω στη γυναίκα για 2,3,4 λεπτά. Μετά το παιδί πρέπει να πάει στην ανάνηψη, στη θερμοκοιτίδα σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό που το παιδί μπορεί να μείνει και 40 και 50 λεπτά και μια ώρα γιατί κάνει και τον πρώτο θηλασμό. Άρα έχουμε το δεύτερο παράγοντα αλλά σε πολύ μικρότερη χρονική διάρκεια. Και το τρίτο είναι ο θηλασμός.

Γιατί πολλοί λένε εντάξει γέννησα με καισαρική αλλά θα θηλάσω. Έλα μου ντε που η καισαρική δημιουργεί προβλήματα και στην έναρξη του θηλασμού. Γιατί πολλές φορές η μαμά πονάει πάρα πολύ, βγαίνει από το χειρουργείο, δεν μπορεί καν να σηκωθεί, δεν μπορεί να κοιμηθεί, δεν μπορεί να πιάσει στο παιδί.

Τα φάρμακα της επισκληρίδιου σε ένα βαθμό επηρεάζουν και τη μαμά ως προς την έναρξη της γαλακτοφορίας και το μωρό που ίσως δεν έχει αντανακλαστικά ακόμα σε πλήρη έκπτυξη λόγω της νάρκωσης, οπότε καθυστερεί η διαδικασία. Μπορεί να πάρει δηλαδή και μια μέρα να έχουμε χάσει μια μέρα. Θα μου πεις αυτό τώρα είναι πολύ σημαντικό.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Αυτό θα ρωτούσα!

Δέσποινα Τσακίρη:

Είναι, γιατί τη δεύτερη μέρα το στομαχάκι του παιδιού έχει διπλασιαστεί, δηλαδή έχει μεγαλύτερες θερμιδικές ανάγκες, ενώ το σώμα της μαμάς και το στήθος αντίστοιχα, τη δεύτερη μέρα μόλις που ξεκινάει να παράγει γάλα, οπότε είναι σαν να έχουμε μείνει λίγο πίσω και πάει όλο στραβά. Αυτό, αν αναλογιστούμε και το ποσοστό καισαρικών που έχουμε στη χώρα μας, καταλαβαίνετε πόσες πολλές μαμάδες και παιδιά επηρεάζει.

Θηλασμός και μικροβίωμα

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πάμε λοιπόν τώρα στα οφέλη που αναφέραμε προηγουμένως και ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί από ότι κατάλαβα η καισαρική είναι και το θέμα του θηλασμού. Όπως αναφέρετε, οπότε πείτε μας λίγο. Τα οφέλη του θηλασμού στην περίπτωση που έχουμε φυσιολογικό τοκετό είναι αν γίνει φυσιολογικά από κάποια στιγμή και μετά.

Δέσποινα Τσακίρη:

Για μένα είτε η μαμά γεννήσει φυσιολογικά είτε γεννήσει με καισαρική, δηλαδή ακόμα και στην περίπτωση που γεννήσει με καισαρική και έχει μια δυσκολία στην έναρξη της γαλακτοφορίας γιατί αυτό δε σημαίνει ότι δε θα θηλάσει. Φυσικά να το καταλάβω.

Απλά εκεί χρειάζεται να ακολουθήσεις κάποιο πρωτόκολλο. Υπάρχουν πρωτόκολλα για το τι γίνεται στην περίπτωση καισαρικής. Σε εκείνη την περίπτωση λοιπόν χρειάζεται μια μέρα να την καθοδηγήσει πως θα κάνεις σωστά την έναρξη γαλακτοφορίας για να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο. Τα οφέλη είναι πολλά και είναι και μακροχρόνια.

Αυτό μας ενδιαφέρει βασικά.

Τα μωρά όταν γεννιούνται, έτσι λίγο για να το περιγράψω κάπως με μια εικόνα, εγώ λέω φανταστείτε το εντεράκι τους σαν μια έρημο. Πως βλέπουμε κάποιες εικόνες του Far West που είναι σκασμένο το έδαφος και έχει ρωγμές.

Κάπως έτσι είναι o εντερικός βλεννογόνος, ο ανώριμος όταν γεννιέται το μωρό. Εκεί λοιπόν ό, τι μπει σε τροφή και τα αντίστοιχα μικρόβια που θα έχει αυτή η τροφή και «φυτευτεί» σε εισαγωγικά, θα φυτευτεί για πάντα.

Γιατί μετά από κάποιες μέρες κλείνουν αυτές οι ρωγμές, αναπτύσσεται ο εντερικός βλεννογόνος και στην ιδανική περίπτωση που έχουμε μεταφέρει στο παιδί μας τα καλά μικρόβια μέσω του θηλασμού, αυτά εγκλωβίζονται και έχουμε κάνει μια σωστή σπορά, να το πω έτσι. Οπότε τα οφέλη είναι για όλη του τη ζωή.

Όσον αφορά το γαστρεντερικό σύστημα, θα έχει αποικίστει με ειδικούς πολυσακχαρίτες, ειδικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, προβιοτικά και πρεβιοτικά, τα οποία είναι πολύτιμα και όλοι ξέρουμε πλέον ότι μας χρειάζονται και στην ενήλικη ζωή με τόσες αντιβιώσεις που παίρνουμε κλπ.

Και γενικά φροντίζουμε με αυτό τον τρόπο να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά το καλό μικροβίωμα δηλαδή, είναι κάτι που αφορά όλες τις γενιές από την αρχή της ανθρωπότητας.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Και στη προετοιμασία που κάναμε για να κάνουμε σήμερα τη συζήτησή μας δεν γνώριζα ότι μεταφέρεται από το μικροβίωμα της μητέρας, οπότε είναι ουσιαστικά αυτό που είπατε τώρα το κατάλαβα ακόμα καλύτερα. Νομίζω και πολλοί από τους ακροατές μας, το από γενιά σε γενιά.

Δέσποινα Τσακίρη:

Εγώ το λέω λίγο πως κρατάμε από το προζύμι που έχουμε για το προηγούμενο ψωμί, για το επόμενο. Είναι πραγματικά ζωντανοί μικροοργανισμοί. Φανταστείτε πόσα χρόνια εξέλιξης έχουν περάσει για να φτάσουν σε αυτό το σημείο να κάνουν καλό στον οργανισμό των μωρών.

Δηλαδή η ίδια η φύση μέσω της εξελικτικής διαδικασίας διάλεξε τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς για να ενισχύσει την άμυνα των μωρών κι εμείς τους το στερούμε αυτό άθελά μας, μέσω των διάφορων ιατρικών μηχανισμών που χρησιμοποιούμε, οι οποίοι βέβαια είναι απαραίτητοι. Δηλαδή αν μια μαμά πρέπει να κάνει καισαρική, δεν το συζητάμε.

Σώζει ζωές σε καισαρική. Αλλά ίσως θα έπρεπε να δώσουμε σημασία και σε αυτά τα πράγματα που είναι πιο μακροπρόθεσμα. Φανταστείτε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μια μαμά παραδείγματος χάρη είναι κρυωμένη, έχει γρίπη και θηλάζει, το μωρό επειδή θηλάζει και το σάλιο του έρχεται σε επαφή με το γάλα της μαμάς, μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελος της μαμάς.

Δηλαδή μπορεί το μωρό να βοηθήσει τη μαμά και αντίστοιχα η μαμά να βοηθήσει το μωρό που περνά μια ίωση, παραδείγματος χάρη. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το έμβρυο μέσα στη μήτρα της μητέρας του, αν υποψιαστεί ότι η μαμά έχει ένα καρδιολογικό πρόβλημα, στέλνει βλαστοκύτταρα μέσω του πλακούντα για να διορθώσουν τη ζημιά στον καρδιακό μυ της μαμάς, ώστε να επιβιώσει μαμά και να επιβιώσει και το έμβρυο δηλαδή είναι μια δυάδα αλληλεπιδράσεων.

Εμείς τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε το μέγεθος και το πόσο πολύτιμη είναι αυτή η σχέση.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Δεν μπορώ να κρύψω τον εντυπωσιασμό μου, η αλήθεια είναι.

Κολικοί και αλλεργίες

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ότι δεν γνώριζα σχεδόν τίποτε από αυτά που μόλις αναφέρατε. Θα ξανά αναφέρω ότι μου γεννήθηκαν ερωτήσεις και δεν κρατάω ακριβώς σημειώσεις γιατί δεν μπορώ τώρα η αλήθεια είναι, αλλά θα της κρατάω στο μυαλό μου για να πάμε σε κάποια αλλά σε κάποια επεισόδια που έχουμε νομίζω να καλύψουμε αρκετές θεματολογίες και θα έχουμε τη χαρά να σας έχουμε μαζί μας.

Πάμε λοιπόν τώρα σε μία ερώτηση. Όλοι όσοι είμαστε γονείς, έχουμε περάσει τον φόβο, είτε το έχουμε ζήσει στην πραγματικότητα των κολικών. Έτσι, οι κολικοί, που είναι ένα μεγάλο θέμα που αφορά το κλάμα, που δεν ξέρεις από τι είναι, που είναι πολύ έντονο, που ξυπνά τη νύχτα, που αλλάζεις γάλατα, που ψάχνεις να βρεις τρόπους…

Σε αυτό το κομμάτι των κολικών τι ρόλο παίζει λοιπόν το μικροβίωμα και αν παίζει και θηλασμός; Ναι, ναι, ο θηλασμός.

Δέσποινα Τσακίρη:

Είναι τεράστιο κομμάτι και των δικών μου επισκέψεων στο σπίτι. Να πω καταρχήν ότι αν κάποιος μπει και googlάρει «Ποιες είναι οι πιο αλλεργιογόνες τροφές;» Όχι τα μωρά, γενικά. Θα βγει στην αρχή πρώτη τροφή τα γαλακτοκομικά.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:: Να σας αφήσω να το αναφέρετε, προφανώς!

Δέσποινα Τσακίρη:

Και ειδικά τα αγελαδινά γαλακτοκομικά, δηλαδή η καζεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Δεύτερη είναι τα οστρακοειδή και τα μαλάκια και τρίτη οι ξηροί καρποί. Κάπως έτσι νομίζω πάει, αλλά η πρώτη είναι τα γαλακτοκομικά. Να πω επίσης ότι η καζεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, δηλαδή η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος, χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε πάρα πολλά πράγματα.

Αν πάρουμε ένα συσκευασμένο τρόφιμο πχ ένα κουτί μπισκότα, ένα κουτί δημητριακά και κοιτάξουμε πίσω και δούμε «ορός γάλακτος – γαλακτωματοποιητής» ή καζεΐνη, κατευθείαν ξέρουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει συμπυκνωμένη σαν συντηρητικό μία πρωτεΐνη η οποία είναι πρώτη σε αλλεργίες.

Όταν λοιπόν μία μαμά καταναλώνει τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό αλλεργιογόνων στη διατροφή της, τη δική της, ακόμα και να θηλάζει και να μη δίνει φόρμουλα για ξένο γάλα στο μωρό της, μπορεί το παιδί να εμφανίσει κολικούς ή αλλεργία, ακριβώς λόγω του ότι η μαμά καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τέτοιων τροφίμων.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Με καλύψατε αρκετά στην απάντησή σας.

Δέσποινα Τσακίρη:

Να πω και κάτι άλλο, συγγνώμη το ξέχασα, συγγνώμη. Να πω επίσης ότι όταν εμείς αρρωσταίνουμε και πρέπει να πάρουμε αντιβίωση αντιβίωση γιατί έχουμε μια ουρολοίμωξη, οι γυναίκες ειδικά, ο γιατρός λέει θα πάρεις αντιβίωση αλλά θα πάρεις και προβιοτικά γιατί ακριβώς η αντιβίωση θα σκοτώσει ναι μεν τα κακά μικρόβια, θα σκοτώσει και τα καλά μικρόβια, οπότε παίρνουμε προβιοτικά για να προφυλάξουμε τη χλωρίδα μας είτε του εντέρου είτε του ουροποιητικού συστήματος.

Όταν λοιπόν μια μαμά έχει κάνει καισαρική έχει πάρει πάρα πολύ αντιβίωση οπότε και να θηλάσει έχει περάσει αυτή η αντιβίωση και στο μωρό. Δεν το βλάπτει αλλά καταλαβαίνετε πως η αντιβίωση επηρεάζει τη χλωρίδα και της μαμάς και του μωρού.

Οπότε μια μαμά είναι πολύ σημαντικό να θηλάσει ακριβώς για να δώσει προβιοτικά στο μωρό μέσα από το γάλα της ή αν δίνει φόρμουλα μπορεί να πάρει και προβιοτικά έξτρα και να δώσει στο μωράκι για να το προστατέψει από τους κολικούς.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Μάλιστα. Λοιπόν, κάπου εδώ καλύψαμε το σημερινό μας θέμα. Σε μια συζήτηση που έχουμε κάνει έχουμε στα σχέδια μας, αν δεν κάνω λάθος το να κάνουμε ένα σεμινάριο ή ένα workshop στο κομμάτι του θηλασμού.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ναι!

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Γιατί εδώ κάνω μια πολύ μικρή αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα για το μικροβίωμα. Το θέμα του θηλασμού είναι ένα τεράστιο θέμα, οπότε σίγουρα θα τα ξαναπούμε σε ένα ακόμα επεισόδιο podcast της LearnHealth αλλά θα έρθει και ένα σεμινάριο σαν πρώτη σκέψη το κομμάτι του θηλασμού και από κει και πέρα στο κομμάτι της δικιάς της ειδικότητας.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την σημερινή σας εμφάνιση εδώ.

Δέσποινα Τσακίρη:

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ενημερώσω το κοινό για κάποια θέματα που εγώ τα θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Και να προβληματίσετε επίσης με την καλή έννοια. Το λέω λοιπόν.

Καλή συνέχεια. Ευχαριστώ πολύ!

Δέσποινα Τσακίρη:

Ευχαριστώ κι εγώ!

Μοιράσου το podcast
Δέσποινα Τσακίρη - Ανεξάρτητη Μαία

Δέσποινα Τσακίρη

Ανεξάρτητη Μαία - Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η Δέσποινα Τσακίρη είναι Ανεξάρτητη Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην Περιγεννητική Περίοδο (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Έχει εξειδικευθεί και πιστοποιηθεί ως Birthlight Prenatal Yoga Instructor, και KGHypnobirthing Instructor, στο King‘s College του Λονδίνου.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα