10 Μύθοι Γύρω από τη Βρεφική Διατροφή

Γονεϊκότητα, Διατροφή
2024-08-08
Διάρκεια: 18 Λεπτά

Guest: Ελευθερία Παπαχρήστου

Ανακαλύπτοντας τους 10 δημοφιλέστερους μύθους γύρω από την διατροφή και εισαγωγή των στερεών τροφών κατά την περίοδο της βρεφικής ηλικίας.

παιδάκι στη βρεφική ηλικία κλαίει κατά τη διάρκεια του γεύματος

Ακούστε το podcast

Τι θα συζητήσουμε

Η βρεφική διατροφή είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους νέους γονείς. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του βρέφους, οι διατροφικές επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία του μωρού, αλλά και τις μελλοντικές του διατροφικές συνήθειες.

Ωστόσο, η εισαγωγή στερεών τροφών και οι πρακτικές διατροφής συχνά περιβάλλονται από πληθώρα πληροφοριών, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Αυτή η πολυπλοκότητα οδηγεί στη δημιουργία διαφόρων μύθων και παρεξηγήσεων, που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και άγχος στους γονείς.

Σε αυτό το podcast με καλεσμένη τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κα Παπαχρήστου Ελευθερία θα εξετάσουμε τους 10 πιο κοινούς μύθους γύρω από τη βρεφική διατροφή, αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από αυτούς.

Από τον κατάλληλο χρόνο για την εισαγωγή στερεών τροφών έως την επιλογή των πρώτων τροφών, θα προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις που κυκλοφορούν. Θα αναλύσουμε επιστημονικά δεδομένα και σύγχρονες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, βοηθώντας τους γονείς να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους.

Απομαγνητοφώνηση

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Καλώς ήρθατε στα podcast επεισόδια της LearnHealth. Τον απόλυτο προορισμό γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, της ευεξίας, αυτοβελτίωσης και γονεϊκότητας. Στη LearnHealth πιστεύουμε πως η καλή υγεία, η ατομική ανάπτυξη, η βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, όλα ξεκινάνε από τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση.

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας καθώς και να ενημερωθείτε σωστά από το να συνδεθείτε με έναν επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε έναν από τους παραπάνω κλάδους.

Είμαι ο Διονύσης Φιλιππόπουλος, συνιδρυτής και project manager της LearnHealth και σας καλωσορίζω στο σημερινό επεισόδιο, όπου θα έχουμε μαζί μας για άλλη μια φορά την κυρία Ελευθερία Παπαχρήστου με την ειδικότητα της διατροφολόγου-διαιτολόγου. Και το σημερινό μας θέμα είναι οι δέκα μύθοι γύρω από τη βρεφική διατροφή.

Εισαγωγή

Καλησπέρα και Παπαχρήστου!

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Καλησπέρα και από εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ που είμαι εδώ για ένα ακόμα podcast.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Κύρια Παπαχρήστου πριν ξεκινήσουμε να βοηθήσουμε λίγο το κοινό. Για όσους δεν έχουν ακούσει πιθανόν τα προηγούμενα podcast, θα κάνουμε τέσσερα στη σειρά για τους μύθους στη διατροφή. Έχουμε κάνει ήδη για τη διατροφή στην κύηση, για τη διατροφή, στο θηλασμό και σήμερα θα μιλήσουμε για τη διατροφή στη βρεφική ηλικία. Καταρχάς εδώ πείτε μας λίγο ποιος θα είναι ο τίτλος του επόμενου podcast.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Θα είναι «Μύθοι γύρω από την διατροφή στην νηπιακή ηλικία». Το επόμενο ηλικιακό στάδιο από αυτά που συζητάμε.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία και όλα αυτά. Να έτσι να ενημερώσουμε και τον κόσμο ότι είναι στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου που έχουμε ήδη στην LearnHealth, δικού σας το οποίο είναι «Χίλιες μέρες διατροφή από την εγκυμοσύνη μέχρι το 2ο έτος ζωής του παιδιού». Σωστά;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Σωστά καλύπτει αυτό το ηλικιακό εύρος βρεφών και νηπίων, καθώς και τις περιόδους κύησης και θηλασμού για τις γυναίκες.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σε αυτό το σημείο, πριν ξεκινήσουμε μαζί με όλη την πληροφορία, θα ήθελα να μας πείτε για τα επόμενα σεμινάρια που ετοιμάζουμε στην LearnHealth. Ένα μικρό το οποίο θα είναι και δωρεάν για το κοινό. Πείτε μας λίγο γι αυτό.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Θα αφορά την επιλεκτική διατροφή. Δηλαδή παιδιά που δυσκολεύονται με το φαγητό. Είναι λίγο θα έλεγε κάποιος περίεργα. Αρνούνται να φάνε, απορρίπτουν πολλές τροφές, οπότε θα δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του; Ποιες είναι οι διάφορες στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βελτιωθεί η επιλεκτικότητα στη διατροφή των παιδιών. Αυτό θα είναι διαθέσιμο σε λίγο καιρό, πιστεύω.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Και το δεύτερο κατά σειρά μετά θα είναι ένα workshop το οποίο θα είναι βασισμένο πάνω στις χίλιες μέρες διατροφή. Απλά θα είναι μέσω zoom και θα είναι πιο εμπλουτισμένο και θα έχει περισσότερη διάδραση, έτσι δεν είναι;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ναι, σωστά, Έτσι θα είναι. Θα είναι live zoom, θα μπορεί να υπάρχει και συζήτηση με τους συμμετέχοντες και θα αλλάξει λίγο η μορφή του για να είναι λίγο, όπως είπατε, πιο διαδραστικό.

Μύθος 1: Η ιδανική μέθοδος εισαγωγής στερών τροφών

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ωραία.

Το πρώτο αναμένεται να είναι μέσα στο καλοκαίρι, πριν τελειώσει το καλοκαίρι, λογικά. Όσον αφορά την επιλεκτική σίτιση και το επόμενο από Οκτώβρη αν δεν κάνω λάθος θα είναι πάνω στην LearnHealth. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε λοιπόν κύριε Παπαχρήστου με τον πρώτο μας μύθο, ο οποίος λέει ότι υπάρχει ιδανική μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών και ότι πρέπει να διαλέξουμε μία από τις δύο. Για αρχή πείτε μας ποιες είναι αυτές οι δύο μέθοδοι και αν αυτό ισχύει;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, η μία, η παραδοσιακή μέθοδος σίτισης, είναι αυτή με το κουτάλι, η οποία περιλαμβάνει αρχικά την προσφορά στο μωρό, αλεσμένο τροφών, στη συνέχεια τροφών σε ψιλοκομμένη μορφή και έπειτα προοδευτικά τροφών σε κομμάτια τα οποία το μωρό τρώει με τα χέρια του.

Η άλλη μέθοδος ονομάζεται baby led weaning, η οποία περιλαμβάνει την προσφορά ολόκληρων κομματιών τροφής εξαρχής στο μωρό, τα οποία είναι παρασκευασμένα με κατάλληλες κοπές σε κατάλληλο σχήμα και σε κατάλληλη υφή ή καλά μαγειρεμένα, για να μπορεί το μωρό να τα φάει μόνο του με τα χέρια του.

Επομένως, υπάρχουν αυτές οι δύο θα έλεγα, μέθοδοι εισαγωγής στερεών τροφών και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια ιδανική μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών. Η κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Κάποιοι γονείς μπορεί να επιλέξουν την παραδοσιακή μέθοδο σίτισης με κουτάλι. Άλλοι γονείς μπορεί να επιλέξουν τη μέθοδο baby led weaning, ενώ άλλοι γονείς μπορεί να επιλέξουν ένα μεικτό τρόπο σίτισης. Στην πραγματικότητα, σημασία έχει οι γονείς να επιλέξουν τη μέθοδο που τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα. Και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μέθοδο εισαγωγής στερεών και να επιλέξουν ή ακόμα και συνδυασμό. Να σέβονται τα σημάδια πείνας και κορεσμού του μωρού τους.

Μύθος 2: Τα μωρά χρειάζονται δόντια για να μασήσουν

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία κα Παπαχρήστου Θα συνεχίσουμε με τον δεύτερο μύθο, ο οποίος είναι και πολύ έτσι, ακούγεται αρκετά συχνά ότι τα μωρά χρειάζονται δόντια για να μασήσουν.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Όντως ακούγεται πολύ συχνά. Είναι μια ερώτηση που βρίσκεται στο μυαλό πολλών ανθρώπων. Όχι, τα μωρά δεν χρειάζονται δόντια για να μασήσουν. Εξάλλου, όταν ξεκινάμε τις στερεές τροφές δεν έχουμε και πάρα πολλά δόντια.

Χρησιμοποιούν τα σκληρά τους ούλα για να λιώνουν τις τροφές, όταν αυτές φυσικά είναι αρκετά μαλακές, είτε είναι σε μορφή πουρέ είτε είναι μαγειρεμένες αρκετά καλά ώστε να λιώνουν για παράδειγμα, με ελαφριά πίεση ανάμεσα στα δάχτυλά μας, τότε είναι πολύ καλά καλό μαγειρεμένη η τροφή. Επομένως, όχι. Σίγουρα τα μωρά δεν χρειάζονται δόντια για να μασήσουν.

Μύθος 3: Η εισαγωγή στερεών τροφών έχει αντίκτυπο στον θηλασμό

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Επίσης, ακόμα ένας μύθος αναφέρει το εξής ότι όταν τα παιδιά ξεκινήσουν να τρώνε στερεά τρόφιμα, ότι θα μειωθεί ο θηλασμός ή τα γεύματα φόρμουλας.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Αυτό νομίζω είναι ίσως και μια ελπίδα που έχουν οι μαμάδες, ειδικά οι μαμάδες που μπορεί να θηλάζουν και να έχουν κουραστεί αρκετά με τους πολλούς και συχνούς θηλασμούς. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συμβεί αμέσως.

Τα περισσότερα μωρά όταν ξεκινούν να τρώνε στερεές τροφές είτε με κουτάλι είτε με τη μέθοδο του baby led weaning με κομμάτια, τρώνε μικρές ποσότητες και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί στην πραγματικότητα ξεκινούν να εξερευνούν το φαγητό. Μαθαίνουν γι αυτό.

Επομένως, δεν μπορούμε να περιμένουμε να φάνε πραγματικά μια μεγάλη ποσότητα. Είναι λοιπόν πιθανό τον πρώτο καιρό να μη μειωθεί η ποσότητα μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας για τα μωρά που δεν θηλάζουν και να χρειάζεται μετά από τη μικρή ποσότητα στερεών τροφών που έφαγε το μωρό η μαμά, είτε να θηλάσει είτε να προσφέρει γάλα.

Αυτό προοδευτικά θα αλλάξει όσο αυξάνεται και η ποσότητα στερεάς τροφής που καταναλώνει το μωρό. Επομένως προοδευτικά θα τρώει περισσότερη ποσότητα στερεών τροφών και θα μειώνεται αντίστοιχα είτε οι θηλασμοί είτε τα γεύματα φόρμουλας που κάνει το μωρό.

Μύθος 4: Πρέπει το μωρό να τρώει συγκεκριμένη ποσότητα

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Στον τέταρτο κατά σειρά μύθο. Θα έλεγα ότι ίσως να επικρατεί περισσότερο ένας διχασμός. Όσον αφορά λοιπόν την ποσότητα του φαγητού που πρέπει να τρώει το μωρό κάθε μέρα. Κάποιοι λένε ότι είναι συγκεκριμένη ποσότητα.

Από προσωπική εμπειρία πάντα είχα την απορία αν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα, διότι έχει τύχει αρκετές φορές να νιώθω την αίσθηση ότι δεν θέλει να σταματάει να τρώει. Οπότε εκεί υπήρχε η ερώτηση «Πόσο;» Γιατί ακολουθούμε απλά το ένστικτο του παιδιού που δεν δείχνει ότι έχει κορεστεί. Οπότε πάμε λίγο να δούμε αυτόν τον μύθο.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που πρέπει να τρώει το μωρό. Μιλάμε τώρα για βρέφη, έτσι πιο μικρά μωράκια κάθε μέρα. Δηλαδή δεν μετράμε γραμμάρια που έφαγε. Δεν περιμένουμε να φάει συγκεκριμένα γραμμάρια.

Είναι πολύ φυσιολογικό η όρεξή του μωρού να αλλάζει μέσα στην ημέρα, μέρα με τη μέρα. Και σκεφτείτε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε εμάς τους ενήλικες. Δεν έχουμε πάντα την ίδια όρεξη. Δεν τρώμε κάθε μέρα ακριβώς την ίδια ποσότητα φαγητού, ακριβώς τα ίδια γραμμάρια φαγητού. Καλό είναι λοιπόν οι γονείς να μην αγχώνονται αν κάποιες φορές το μωρό τους φάει λίγο λιγότερο.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένα μωρό θα φάει λίγο λιγότερο. Είτε είναι θέμα όρεξης, εκείνη τη μέρα, μπορεί να είναι λίγο άρρωστο, μπορεί να βγάζει κάποιο δόντι και να πονάει αντίστοιχα. Φυσικά κάποια άλλη μέρα μπορεί το μωρό να φάει περισσότερο.

Επομένως γενικώς τα βρέφη κάπως ρυθμίζουν την πείνα τους και τον κορεσμό τους και οι γονείς καλό είναι να εστιάζουν στο να προσφέρουν ποικιλία τροφίμων στο μωρό τους και ταυτόχρονα να εμπιστεύονται την όρεξη του μωρού τους.

Κάποιες μέρες είναι λίγο λιγότερο το φαγητό, κάποιες μέρες είναι λίγο περισσότερο και αυτή η διακύμανση είναι φυσιολογική, αρκεί μέσα σε μια εβδομάδα να είναι μια ικανοποιητική πρόσληψη φαγητού.

Πως ορίζουμε τη βρεφική και νηπιακή ηλικία

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Εδώ έχω να κάνω μια ερώτηση που θα βοηθήσει και το κοινό. Για όσους δεν το γνωρίζουν και σήμερα την κάνω στην αρχή. Πείτε μου λίγο που ορίζεται ποια ηλικία είναι αυτή που ορίζει ένα βρέφος με ένα νήπιο. Αν δεν κάνω λάθος, είναι το πρώτο έτος της ηλικίας τους;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Μιλάμε τώρα; Ναι, ναι. Ουσιαστικά μιλάμε για τη δεύτερη βρεφική ηλικία, δηλαδή 6 με 12 μηνών που είναι και η ηλικία που ουσιαστικά ξεκινάμε τις στερεές τροφές από τον 6ο μήνα και μετά. Επομένως μιλάμε για αυτή τη στιγμή σε αυτό το podcast μιλάμε γι αυτή την ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών έως 1 έτους. Από το 1 έτος και μετά θα είναι το επόμενο podcast μας.

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Οπότε ενός έτους και πάνω θεωρείται νήπιο. Σωστά; Μέχρι ποια ηλικία;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Μέχρι και το 2ο, Μέχρι και τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους ζωής.

Μύθος 5: Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά εισαγωγής τροφών

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία! Μετά την ποσότητα λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω. Θα θέλαμε να θέσουμε τον επόμενο μύθο, ο οποίος είναι ο πέμπτος κατά σειρά και αναφέρει ότι υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε τις στερεές τροφές.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, αυτό το ακούμε αρκετά συχνά ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σειρά ή κάποιο ιδανικό πρώτο τρόφιμο. Δηλαδή ξεκινήστε με αυτό το συγκεκριμένο πρώτο τρόφιμο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με τις οδηγίες μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια μικρή ποσότητα συνδυασμού τροφίμων, όπως για παράδειγμα λαχανικά, φρούτα, κρέας.

Με όποια σειρά θέλει ο γονέας, με όποια σειρά συζητήσει με τον γιατρό του ή τον διαιτολόγο που μπορεί να παρακολουθεί το παιδί του. Μπορούμε να βασιστούμε στην εποχικότητα ειδικά για τα φρούτα και τα λαχανικά και καλό είναι να βασιζόμαστε στην εποχικότητα.

Αυτό που πρέπει ίσως να τονίσουμε είναι πως ιδιαίτερα για τα μωρά που θηλάζουν, που θηλάζουν αποκλειστικά, είναι σημαντικό να προσφερθούν τροφές πλούσιες σε σίδηρο σχετικά σύντομα, όπως για παράδειγμα το κόκκινο και το λευκό κρέας και το ψάρι, για να καλυφθούν οι ανάγκες του σε σίδηρο.

Μύθος 6: Εισαγωγή στερεών αλλεργιογόνων τροφών

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε αλλεργιογόνα τρόφιμα πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος ζωής τους. Τι λέτε εσείς;

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, αυτό ήταν μια παλιότερη οδηγία και εφαρμοζόταν όντως πριν και κάποια χρόνια πριν. Δηλαδή συχνά αλλεργιογόνα, όπως για παράδειγμα το αυγό ή το ψάρι ή οι ξηροί καρποί, υπήρχε οδηγία να δίνονται αφού συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος ζωής.

Σύμφωνα με τα τωρινά επίσημα επιστημονικά δεδομένα, ξέρουμε πως η καθυστερημένη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων, όπως αυτά που προανέφερα ή και άλλα, δεν προλαμβάνει την εμφάνιση της τροφικής αλλεργίας.

Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος λόγος να καθυστερούμε την εισαγωγή αυτών των τροφίμων και οι οδηγίες πια λένε να μην καθυστερούμε την εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφίμων. Γενικότερα, στόχος είναι μέσα σε λίγους μήνες και σίγουρα έως τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής του παιδιού, το μωρό να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Φυσικά, μπορεί κάποια μωρά να εμφανίσουν κάποια τροφική αλλεργία. Εκεί είναι ένα. Όχι πάντα πολύγλωσσο. Φυσικά, μπορεί κάποια μωρά να εμφανίσουν κάποια τροφική αλλεργία. Επομένως, εκεί, ανάλογα με το ποιο τρόφιμο είναι υπεύθυνο για τροφική αλλεργία, θα αποκλείονται τα συγκεκριμένα τρόφιμα αυτής της ομάδας.

Μύθος 7: Γκριμάτσες κατά τη διάρκεια του γεύματος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Πολύ ωραία. Να περάσουμε λοιπόν στον επόμενο μύθο ότι αν το μωρό κάνει γκριμάτσες, φτύνει το τρόφιμο ή αρνείται να το δοκιμάσει, σημαίνει ότι δεν του αρέσει.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, είναι πάρα πολύ συχνό τα μωρά να κάνουν γκριμάτσες όταν δοκιμάζουν καινούργια τρόφιμα που μπορεί να μας φαίνεται και πολύ αστείο στους γονείς. Όντως λοιπόν κάνουν γκριμάτσες. Όντως πολύ συχνά φτύνουν τα τρόφιμα ή μπορεί να είναι και λίγο γκρινιάρικα για κάποια τρόφιμα.

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε τους αρέσει το τρόφιμο. Σκεφτείτε ότι στην πραγματικότητα έρχονται σε επαφή με ένα καινούριο τρόφιμο, κάτι νέο, μια νέα γεύση, μια νέα υφή Και μπορεί να χρειαστούν πολλές φορές έκθεσης και δοκιμής αυτού του καινούργιου τροφίμου μέχρι να το αποδεχτούν.

Οπότε, η βασική μου συμβουλή για τους γονείς είναι να μην σταματάνε να δίνουν τρόφιμα στο μωρό τους, αν αυτό κάνει γκριμάτσες η φτύνει ή για κάποιες φορές αρνείται να το δοκιμάσει, δε σημαίνει ότι δεν του αρέσουν, απλώς ακόμα μαθαίνει για αυτά.

Μύθος 8: Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Ο επόμενος μύθος, η αλήθεια είναι ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία είχαν διχάσει την άποψή μου με τη σύζυγό εννοώ, μέχρι που απευθυνθήκαμε σε κάποιον ειδικό και μας απάντησε. Ότι όταν προσφέρουμε γαλακτοκομικά στο μωρό, αυτά πρέπει να είναι με χαμηλά λιπαρά.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, τα γαλακτοκομικά, όπως για παράδειγμα το γιαούρτι, το τυρί που θα καταναλώσεις το μωρό πρέπει να είναι πλήρης σε λιπαρά και αυτό πρέπει να γίνεται για να υποστηρίζουν τις ανάγκες του τόσο σε ενέργεια, σε θερμίδες όσο και σε θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα το λίπος που είναι ένα πολύ χρήσιμο θρεπτικό συστατικό σε αυτή την ηλικία.

Γενικότερα, τα γαλακτοκομικά πρέπει να είναι πλήρη έως τα 2-3 χρόνια ζωής του παιδιού. Επομένως, όχι, δε δίνουμε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά σε αυτές τις ηλικίες. Να πω εδώ ότι ανέφερα πριν γιαούρτι και τυρί και όχι φρέσκο γάλα, γιατί το φρέσκο γάλα αγελαδινό, κατσικίσιο δεν πρέπει να δίνεται ως κύριο ρόφημα σε παιδιά δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Υπάρχουν φόρμουλες ειδικές δεύτερης βρεφικής ηλικίας αν τα παιδιά δε θηλάζουν ή. Φυσικά εννοείται το μητρικό γάλα, το οποίο είναι ιδανική τροφή και για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Επομένως δεν αναφέρθηκα καθόλου στο γάλα γι αυτό το λόγο.

Γιατί το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα δεύτερης ηλικίας για τα βρέφη που δε θηλάζουν είναι τα κατάλληλα ροφήματα για αυτή την ηλικία.

Μύθος 9: Κατανάλωση χυμών φρούτων

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Περνώντας στο προτελευταίο μύθο λοιπόν, τα μωρά πρέπει να καταναλώνουν χυμούς φρούτων για να παίρνουν βιταμίνες.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Λοιπόν, τα μωρά πρέπει να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι χυμοί, είτε είναι φρούτο είτε είναι λαχανικών, δεν συνιστώνται στη βρεφική ηλικία, διότι είναι υψηλοί σε σάκχαρα.

Οι χυμοί του εμπορίου μπορεί να περιέχουν και συντηρητικά, μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και γενικότερα δεν θέλουμε οι χυμοί να αντικαθιστούν την κατανάλωση του γάλακτος ή του νερού σε αυτή την ηλικία. Επομένως, καλό είναι γενικότερα να αποφεύγονται στα βρέφη.

Μύθος 10: Κατανάλωση σκόρδου και μπαχαρικών

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Θα περάσουμε λοιπόν και στον τελευταίο μας μύθο κα Παπαχρήστου, όπου αναφέρει ότι το σκόρδο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά γενικότερα απαγορεύονται στη διατροφή του μωρού.

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείτε σκόρδο ή μυρωδικά ή κάποια μπαχαρικά στη διατροφή του μωρού. Δεν χρειάζεται, ίσως υπάρχει αυτή η αντίληψη, αλλά δεν χρειάζεται. Τα τρόφιμα που τρώνε τα μωρά να είναι άγευστα, να είναι τελείως ήπια, μπορεί να έχουν και πιο έντονη γεύση.

Έτσι, αν κάποιοι γονείς θέλουν, μπορούν να ξεκινήσουν με κάποιο πιο συνηθισμένο ή ήπιο μυρωδικό ή μπαχαρικό και με αυτό τον τρόπο εκθέτουν τα μωρά τους σε ποικιλία γεύσεων. Εκθέτουν τα μωρά τους σε γεύσεις που γενικά μπορεί να καταναλώνει η οικογένεια, οπότε δεν υπάρχει κάποιο κάποιο πρόβλημα με τη χρήση τους. Αυτό που δεν πρέπει σίγουρα να προσθέτουμε στα φαγητά των μωρών είναι το αλάτι. Βέβαια σωστά και ζάχαρη.

Επίλογος

Διονύσης Φιλιππόπουλος:

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή μας συνάντηση και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον τελευταίο στη σειρά podcast με τους μύθους για τη διατροφή στη νηπιακή ηλικία. Σας ευχαριστώ πολύ και καλό σας απόγευμα!

Ελευθερία Παπαχρήστου:

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ! Καλό απόγευμα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας όπως είπατε.

Μοιράσου το podcast
Ελευθερία Παπαχρήστου διατροφόλογος - κλινική διαιτολόγος

Ελευθερία Παπαχρήστου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ελευθερία Παπαχρήστου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στη βρεφική, νηπιακή και παιδική διατροφή.

Δείτε όλο το βιογραφικό

Ακούστε περισσότερα