6+1 Απλά Βήματα Για Καλύτερη Σωματική & Ψυχική Υγεία (Ο Καθένας Μπορεί ν’ Ακολουθήσει)

Διατροφή
2023-07-17

Γράφει η Ομάδα της LearnHealth

Η καλή υγεία και ευεξία δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Απλές καθημερινές υγιεινές συνήθειες είναι το μυστικό για να ανακαλύψετε τον καλύτερο σας εαυτό.

τρεις φίλοι κοιτάνε την θάλασσα έχοντας αφήσει πάνω στο βράχο τα ποδήλατά τους

Χωρίς αμφιβολία η πιο χιλιοειπωμένη ευχή που δέχονται και δίνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους δεν είναι άλλη από αυτήν της υγείας! Και πολύ σωστά έχουμε επιλέξει στη συνείδησή μας την υγεία ως την σημαντικότερη ευχή γιατί χωρίς αμφιβολία η υγεία στον άνθρωπο είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι αγνοούν τι πραγματικά εστί υγεία, μένοντας κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την απουσία συγκεκριμένων παθήσεων και νοσημάτων που σχετίζονται με το ανθρώπινο σώμα. Άραγε όμως αν κάποιος δεν πάσχει από κάποιο νόσημα αλλά περνάει όλη του την ημέρα καθισμένος μπροστά από μία οθόνη (εργασία και TV) είναι υγιής; 

Αν κάποιος έχει ξεχάσει τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μία παρέα με φίλους ή γνωστούς, και να μοιράζεται το χρόνο του με ανθρώπους που εκτιμάει και αγαπάει (διασκεδάζοντας, γελώντας συζητώντας, χαλαρώνοντας), είναι υγιής; Αν κάποιος αφιερώνει όλη του τη μέρα σε εργασίες για λογαριασμό τρίτων (εργασία και οικογένεια) και δεν αφιερώνει 30 λεπτά για τον εαυτό του, είναι υγιής;

Πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε πως αν θα πρέπει να ορίσουμε την υγεία θα πρέπει να υιοθετήσουμε μία ολιστική προσέγγιση έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως ο άνθρωπος είναι ένα κοσμικό θαύμα, «προγραμματισμένος» στη φύση του να είναι υγιής, ευτυχισμένος, δημιουργικός, ανήσυχος (με την καλή έννοια της λέξης). 

Μπορεί να ακουστεί οξύμωρο αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος «φροντίζει» να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω. Οι διατροφικές μας συνήθειες, η καθιστική ζωή, η υπερβολική χρήση οθονω΄ν και η «σύνδεσή» μας με διαδικτυακούς φίλους, το στρες της καθημερινότητας, είναι δικές μας επιλογές και βασικοί παράγοντες στο να μην είμαστε (ή να είμαστε κατ’ ελάχιστον) τίποτα από αυτά για τα οποία μας έχει προγραμματίσει η φύση. 

Με την αναφορά μας λοιπόν στην καλή υγεία θα έπρεπε ν’ αναφερόμαστε στη βέλτιστη σωματική και συναισθηματική ευεξία ή οποία ναι μεν συμβάλλει στην απουσία παθήσεων αλλά παράλληλα μας βοηθάει να νιώθουμε καλά στο σώμα μας καθώς και να μας κάνει να θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο.

Στην συνέχεια θα δούμε μερικά πολύ απλά βήματα τα οποία στο σύνολό τους αποτελούν ένα ολοκληρωμένο οδηγό που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει έτσι ώστε να βάλει τις βάσεις για μία πραγματικά καλή υγεία και ευεξία. Το πολύ ευχάριστο είναι πως οι βάσεις για καλή υγεία και ευεξία είναι δική μας προσωπική υπόθεση, με το 75% της επιτυχίας ν’ αφορά τη το πόσο επιθυμούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα. 

1. Μάθετε ν’ Αγαπάτε τον Εαυτό σας

Νούμερο ένα στη λίστα με τα βήματα για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία δεν είναι άλλο από το να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουμε τύψεις κάθε φορά που αφιερώνουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Ακόμα και στην περίπτωση που είστε γονιός και νιώθετε πως αγαπάτε τα παιδιά σας εκατό φορές περισσότερο από τη ζωή σας, το ν’ αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας θα πρέπει να είναι η βασική σας προτεραιότητα. Γιατί πολύ απλά αν είστε εσείς καλά – σωματικά και ψυχικά – είναι απολύτως βέβαιο πως θα μπορείτε να φροντίζετε και να μεγαλώνετε τα παιδιά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Το να μάθετε να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας είναι και η βασική προϋπόθεση για να εφαρμόσετε και να ακολουθήσετε και όλα τα υπόλοιπα βήματα που ακολουθούν σε αυτόν εδώ τον οδηγό. Το να βελτιώσετε τον ύπνο σας, το να συνδέεστε με ανθρώπους που αγαπάτε και εκτιμάτε, το να τρέφεστε σωστά, το ν’ ασκείστε καθημερινά, είναι μέρη ενός πλάνου που έχετε αποφασίσει να εφαρμόσετε επειδή πρωτίστως αποφασίσατε να ξεκινήσετε να αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας.

2. Ακολουθείστε τη Μεσογειακή Διατροφή

Ένα από το πιο πολυσυζητημένα θέματα γύρω από την υγεία και ευεξία είναι αυτό της διατροφής. Είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή στη ζωή σας επιχειρήσατε να ακολουθήσετε για μία συγκεκριμένη περίοδο ένα διατροφικό πλάνο είτε ο στόχος σας ήταν η ρύθμιση του σωματικού σας βάρους, είτε για η αντιμετώπιση τυχόν συμπτωμάτων που σχετίζονται με κάποιο νόσημα ή δυσλειτουργία του οργανισμού (παχυσαρκία, αυξημένη LDL χοληστερόλη, αυτοανοσίες κ.α.)

Η συντριπτική όμως πλειονότητα όσων ακολουθούν ένα διατροφικό πλάνο ή πιο συγκεκριμένα μία δίαιτα, αποτυγχάνουν είτε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του πλάνου, είτε έχοντας επιτύχει αρχικά τους στόχους τους, αλλά με το βάρος και τα συμπτώματα να επιστρέφουν όταν σταματούν να ακολουθούν το πλάνο – δίαιτα (rebound effect).

Και αν ήδη αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το ένα διατροφικό πλάνο που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει εφόρου ζωής απολαμβάνοντας το φαγητό χωρίς να νιώθει τη πίεση που κατά γενική ομολογία δεχόμαστε κατά την διάρκεια μιας δίαιτας, η απάντηση είναι ξεκάθαρη και σαφής…

Δεν υπάρχει!

Πριν όμως απογοητευτείτε ή διαφωνήσετε με το παραπάνω παρατηρήστε πως αναφερόμαστε σε δίαιτα και πλάνο. Αυτό που όμως μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, σε σχέση με τη διατροφή του είναι να αλλάξει τις ανθυγιεινές του διατροφικές συνήθειες σε υγιεινές, ακολουθώντας όχι ένα αυστηρά απόλυτο πλάνο όπου μόνο τα γραμμάρια παίζουν το ρόλο τους, αλλά έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. 

μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι κατά γενική ομολογία η πιο ευεργετική και με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία διατροφή παγκοσμίως. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της είναι πως δεν αποτελεί ένα αυστηρά διαιτητικό πλάνο, αλλά ουσιαστικά τρόπο ζωής.

Γι αυτό και στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας παρατηρούμε εκτός των τροφών, τις βασικές αρχές (υγιεινές συνήθειες) που θα πρέπει να υιοθετούμε στο πλαίσιο του ευρύτερου Μεσογειακού τρόπου ζωής (η Μεσογειακή πυραμίδα ουσιαστικά αποτελεί ένα εικονικό πρότυπο στο οποίο απεικονίζεται η συχνότητα καθώς και ποσότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων). 

Η συντροφικότητα, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, η ξεκούραση καθώς και η κατανάλωση τροφών με βάση την εποχικότητα, όλα αποτελούν τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής (Μεσογειακού Τρόπου Ζωής).

Αν λοιπόν επιθυμείτε να αλλάξετε τις ανθυγιεινές διατροφικές σας συνήθειες, μην μπείτε ξαφνικά στη διαδικασία να ακολουθήσετε ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο. Ξεκινήστε την αλλαγή που επιθυμείτε από τον τρόπο που ψωνίζετε στο σουπερμάρκετ, στο κρεοπωλείο, στο μανάβη της γειτονιάς σας. Αγοράστε κυρίως οργανικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας), γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης. 

Επίσης, σκεφτείτε πως η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους – των οποίων τα οφέλη για την υγεία αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο. Υιοθετώντας την Μεσογειακή Διατροφή θα χρειαστεί ν’ αλλάξετε σε αρκετούς τομείς την καθημερινότητας σας. Το βέβαιο είναι πως θα σας ανταμείψει μέσα σύντομο χρονικό δια΄στημα σε πολλαπλά επίπεδα!

3. Συμπληρώματα Διατροφής με την Πραγματική Έννοια «Συμπληρώματα»

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν σχεδόν όλοι όσοι επιθυμούν να εντάξουν ένα ή περισσότερα συμπληρώματα διατροφής στην καθημερινότητά τους είναι να θεωρούν πως τα συμπληρώματα από μόνα τους μπορούν να αντικαταστήσουν την τροφή. 

Κάνει κάποιος για παράδειγμα αιματολογικές εξετάσεις, παρατηρεί πως ο σίδηρος του είναι σε χαμηλά επίπεδα και επισκέπτεται το πλησιέστερο φαρμακείο να προμηθευτεί συμπλήρωμα σιδήρου. Σε αυτό το παράδειγμα παρατηρούμε αμέσως δύο πολύ κρίσιμα λάθη!

Πρωτίστως, η πρωτοβουλία για επέμβαση σε οτιδήποτε αφορά την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού χωρίς την συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας (ιατρού, διατροφολόγου κ.α.) είναι ένα σημαντικό σφάλμα. Ακόμα και στην φαινομενικά απλή περίπτωση που διαπιστώσατε την έλλειψη ενός θρεπτικού συστατικού στον οργανισμό σας, η πρώτη σας ενέργεια θα πρέπει πάντα να είναι η επίσκεψη στον γιατρό σας ο οποίος και θ’ αποφανθεί τα αίτια καθώς και θα ορίσει την αγωγή – θεραπεία, για την επίλυση του όποιου προβλήματος – δυσλειτουργίας. 

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι βέβαιο πως θα σας βοηθήσει εκτός των άλλων να αποφύγετε και ένα δεύτερο λάθος. Την προσπάθειά σας για αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωμάτων αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την αύξηση κατανάλωσης τροφίμων πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν διαπιστώνατε έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σας, ο γιατρός σας θα σας συμβούλευε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, συκώτι, σπανάκι κ.α.) και ίσως την συμπλήρωση σιδήρου μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής.

Χρησιμοποιήστε τα συμπληρώματα διατροφής έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως ρόλος τους είναι αυτός ακριβώς που περιγράφουν ετυμολογικά – να συμπληρώνουν τη διατροφή και όχι να την αντικαθιστούν.

4. Αποκαταστήστε την καλή λειτουργία του εντέρου

«Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο» ~ Ιπποκράτης

Ο Πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής υποστήριζε το παραπάνω πριν 2000 χρόνια! 

Η Επιστημονική κοινότητα έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει το ορθόν της παραπάνω διαπίστωσης!

Η καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου είναι κρίσιμη για την καλή υγεία και λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Αντιθέτως, τυχόν δυσλειτουργίες στο  έντερο μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα σύνολο από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα καθώς και νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια κ.α.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η υποστήριξη της βακτηριακής ισορροπίας (εντερικό μικροβίωμα) και εντερικής διαπερατότητας (εντερικού φραγμού) που μαζί αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες της καλής υγείας και λειτουργίας του εντέρου, συνιστούν τους σημαντικότερους στόχους της Ιατρικής στον 21ο αιώνα. 

Εντερικό Μικροβίωμα

Είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή στη ζωή σας να έχετε ακούσει το «είμαστε ό,τι τρώμε». Αν θέλουμε να είμαστε όμως απόλυτα ακριβείς θα πρέπει να ανασυντάξουμε το παραπάνω στο «είμαστε ό,τι τρέφουμε τα μικρόβιά μας».

Στο έντερο κατοικοεδρεύουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για αναρίθμητες βιοχημικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Εκτός των άλλων προάγουν την περίσταλση του εντέρου (την κίνηση της τροφής μέσω του εντέρου), προστατεύουν από λοιμώξεις, παράγουν βιταμίνες, διατηρούν ένα υγιές γαστρεντερικό στρώμα βλέννας, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, των οστών, της καρδιάς, του δέρματος, των ματιών, του μυϊκού ιστού, επηρεάζουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κ.α.

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στο να περιγράφει το εντερικό μικροβίωμα και ως δεύτερο εγκέφαλο στο ανθρώπινο σώμα! 

εντερικό μικροβίωμα

Παράγοντες που επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα

  • Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών
  • Η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών
  • Χρόνιες λοιμώξεις
  • Χρόνιο στρες
  • Κακή ποιότητα ύπνου
  • Γαλακτοκομικές φόρμουλες αντί για θηλασμό τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού

Εντερική Διαπερατότητα

Παράλληλα με την εντερική χλωρίδα (μικροβίωμα), ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία του οργανισμού είναι και αυτός του εντερικού φραγμού. 

Ο φραγμός του εντέρου είναι ένα πολυστρωματικό σύστημα που αποτελείται από εντερικά επιθηλιακά κύτταρα και πρωτεΐνες που αφενός επιτρέπει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αφετέρου εμποδίζει τη διαφυγή μη θρεπτικών (και δυνητικά επιβλαβών) ουσιών από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν διακυβεύεται η δομική ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, μεγάλα μόρια και παθογόνα μικρόβια διαφεύγουν από το έντερο στο αίμα – ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου».

εντερικός φραγμός

Η διαρροή των επιβλαβών αυτών ουσιών στην κυκλοφορία τους αίματος προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιήσει μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία όταν υφίσταται παρατεταμένα μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο αίτιο μιας σειράς από χρόνια – αυτοάνοσα νοσήματα.

διαρρέον έντερο

5 Τρόποι Να Βελτιώσετε την Εντερική Υγεια

  • Μη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Κατανάλωση οργανικών τροφών
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε προβιοτικά (τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, κεφίρ, κίμτσι κ.α.)
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά (σκόρδο, αγκινάρες, κρεμμύδια κ.α.)
  • Βελτίωση του ύπνου
  • Διαχείριση του στρες

Εκτός των παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλή κλινική εικόνα για την λειτουργία του εντέρου για τυχόν λοιμώξεις, δυσβίωση (βακτηριακή ανισορροπία), σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, τροφικές δυσανεξίες, τροφικές ευαισθησίες κλπ.

Σε αυτήν την περίπτωση συγκεκριμένες βιοχημικές εξετάσεις εντερικού μικροβιώματος και τροφικής δυσανεξίας μπορούν να «χαρτογραφήσουν» εξατομικευμένα τις ανάγκες ενός ατόμου για συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά. 

Για παράδειγμα, αν οι εξετάσεις ενός ατόμου είναι ενδεικτικές διαταραγμένης εντερικής μικροχλωρίδας, τότε ο διατροφολόγος θα προσπαθήσει να ενισχύσει μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων τα «καλά» εντερικά βακτήρια. Επίσης, εάν ένας διαγνωστικός έλεγχος αποκαλύψει πως συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, τότε θα προτείνει στο άτομο κατάλληλες εναλλακτικές διατροφής, ώστε να τα αντικαταστήσει χωρίς να τεθεί ζήτημα έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

5. Βάλτε την Άσκηση στη Ζωή σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ένα από τους βασικότερους πυλώνες για την καλή υγεία και ευεξία. Γυρίστε για λίγο στην αρχή του άρθρου και ανατρέξτε στο σημείο που περιγράφουμε τον άνθρωπο ως κοσμικό θαύμα και πως αποτελεί την τελειότερη δημιουργία της φύσης. 

Η φύση σχεδίασε τον άνθρωπο εκτός των άλλων και για να κυνηγάει την τροφή του διανύοντας καθημερινά και για το σύνολο της ζωής του πολύ μεγάλες αποστάσεις, συνήθως σε αντίξοες συνθήκες. 

Αυτό είναι το φυσιολογικό για τον άνθρωπο!

Το να είναι 10 – 12 ώρες καθισμένος μπροστά σε μία οθόνη, δεν είναι..!

Εύκολα καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η καθημερινή κίνηση έστω και για ελάχιστο χρόνο είναι βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία και ευεξία. Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι το γεγονός πως μετά από μία μεγάλη περίοδο αποχής επιθυμούν να ξεκινήσουν να ασκούνται, ξεκινώντας απότομα τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση. Αυτή η απότομη μεταβολή ασκεί μεγάλη πίεση τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. 

περπάτημα στη φύση

Αν πάει καιρός από την τελευταία φορά που είχατε την άσκηση στη ζωή σας, τριάντα λεπτά περπάτημα στο πλησιέστερο πάρκο της γειτονιάς σας και για τρεις φορές την εβδομάδα είναι ό,τι χρειάζεστε για να δώσετε λίγο χρόνο στο μυαλό και το σώμα σας να υιοθετήσουν την αλλαγή που επιδιώκετε. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε πως χωρίς καμία ψυχολογική και σωματική πίεση θα είστε σε θέση να αυξήσετε τόσο την συχνότητα όσο και την ένταση της άσκησης, που από τριάντα λεπτά περπάτημα μπορεί να μετατραπεί σε συστηματική προπο΄νηση στο αγαπημένο σας άθλημα.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και δείτε τη διάθεσή σας καθώς και τα επίπεδα ενέργειάς σας να εκτοξεύονται κατακόρυφα!

6. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας (7-8 ώρες)

Γνωρίζετε άραγε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την καλή υγεία και ευεξία (σώμα και μυαλό) ενός ανθρώπου;

Τόσο, ώστε υπό φυσιολογικές συνθήκες να ξοδεύουμε το ⅓ της ζωή μας κοιμώμενοι!

Είναι αδύνατον να αναφέρουμε σ’ ένα μόνο άρθρο τα οφέλη που προσφέρει σε σώμα και μυαλό ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος. Είναι απολύτως απαραίτητος για την βασική συντήρηση και αποκατάσταση του νευρολογικού, του ενδοκρινικού, του ανοσοποιητικού, του μυοσκελετικού καθώς και πεπτικού συστήματος. Ενισχύει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις, τονώνει τη διάθεση και τη συνολική ενέργεια, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την ανοχή στο στρες κ.α.

Αντιθέτως, η ανεπαρκής ανάπαυση επηρεάζει τη σκέψη, τη δυνατότητα διαχείρισης του στρες, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ακόμα και τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να μετριάσει τα συναισθήματά του. Επιπλέον σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, την υπέρταση, την εμφάνιση παχυσαρκίας, καθώς και μ’ ένα φάσμα ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες.

Πώς να αυξήσετε την διάρκεια του ύπνου καθώς και να βελτιώσετε την ποιότητά του

Μειώστε την έκθεσή σας στο τεχνητό φως. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ή το τάμπλετ για τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας. Απενεργοποιήστε οποιαδήποτε συσκευή βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο και εκπέμπει φως.

Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν τον ύπνο. Φροντίστε είτε να μετριάσετε την ποσότητα στην περίπτωση που δειπνήσετε αργά, είτε καταναλώστε το τελευταίο μεγάλο γεύμα νωρίτερα στην μέρα. Αποφύγετε επίσης να κοιμηθείτε με άδειο στομάχι.

Ξαπλώστε λίγο νωρίτερα στο κρεβάτι σας ακόμα και αν δεν νυστάζετε. 

Καταγράψτε – ιδανικά σε ατζέντα και όχι σε κάποιο application – τη μέρα σας. Δεν χρειάζεται να κειμενογραφήσετε! Γράψτε τις τρεις πιο ωραίες στιγμές της μέρας, τις τρεις πιο δύσκολες και τι θ’ αλλάζατε αν ξαναζούσατε τη μέρα από την αρχή. Αυτή η καταγραφή θα σας βοηθήσει να αφήσετε σκέψεις και συναισθήματα στο χαρτί αδειάζοντας έτσι το μυαλό σας λίγο πριν επισκεφτείτε το κρεβάτι σας. 

τα οφέλη του ύπνου

Στην ίδια φιλοσοφία μπορείτε να σχεδιάσετε την επόμενη μέρα (εργασίες και tasks, ημερολόγιο με events και ραντεβού). Έτσι δεν θα μείνετε ξύπνοι μέχρι αργά τα ξημερώματα προσπαθώντας να θυμηθείτε αν έχετε ξεχάσει κάτι σημαντικό για τη μέρα που ξημερώνει.

Τα παραπάνω αφορούν εύκολες, απλές τακτικές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Αν πάλι, σας απασχολεί κάτι σημαντικότερο – δυσκολότερο στη ζωή σας, επισκεφτείτε έναν ειδικό ο οποίος θα σας βοηθήσει εκτός των άλλων να αποφορτιστείτε και να καταφέρετε να χαλαρώσετε τις ώρες του ύπνου. Και μην ξεχνάτε, πως ο ύπνος είναι ένα βασικό δώρο που κάνουμε στον οργανισμό μας καθημερινά, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία την επόμενη ημέρα! 

Κάνοντας το Πρώτο Βήμα

Κάντε μια μικρή παύση και πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε στο να σκεφτείτε αν αδυνατείτε να ακολουθήσετε κάποιο από τα παραπάνω βήματα. Το πιθανότερο είναι πως μέσα στη μέρα σας αντιμετωπίζετε και τις περισσότερες φορές φέρετε εις πέρας χαοτικά πιο δύσκολες καταστάσεις από όλα αυτά που περιγράφει αυτός εδώ ο οδηγός.

Παρόλα αυτά αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως όλα τα παραπάνω αποτελούν μία αλλαγή την οποία δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε, προσθέστε στην λίστα ακόμα ένα βήμα που θα σας βοηθήσει τα μέγιστα στο να κάνετε το πρώτο βήμα.

Αναγράψτε σ’ ένα κομμάτι χαρτί πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε έξι, δώδεκα, δεκαοκτώ κλπ μήνες από σήμερα. Αυτό που θα γράψετε αυτομάτως αποτελεί και στόχο σας. Όχι όμως ένα αόριστο στόχο αλλά ένα έξυπνο στόχο (SMART).

smart στόχοι

Ένα στόχο που να είναι:

  • Specific = Συγκεκριμένος
  • Measurable = Μετρήσιμος
  • Attainable = Εφικτός
  • Relevant = Σχετικός (να σας ταιριάζει)
  • Time bound = Χρονικά δεσμευμένος

Τα αρχικά των παραπάνω λέξεων συνθέτουν το ακρωνύμιο S.M.A.R.T. 

Κάντε το πρώτο βήμα αποφασίζοντας πως αγαπάτε τον εαυτό σας και πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στον κόσμο απ’ το να είστε υγιής σε σώμα και μυαλό και απ’ το να ζείτε στο έπακρο κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας.

Αν είστε γονιός μικρών παιδιών αυτό είναι και το καλύτερο μάθημα ζωής που μπορείτε να τους προσφέρετε.

Μοιράσου το άρθρο
learnhealth-logo-dark

Η Ομάδα της LearnHealth

Το περιεχόμενο που δημιουργεί η ομάδα της LearnHealth έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από κάποιον συνεργάτη εισηγητή, για να διασφαλίσουμε πως είναι ακριβές και αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές καθώς και την πιο πρόσφατη Επιστημονική Έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα