Διατροφικές Συστάσεις στην Τρίτη Ηλικία
Διαδικτυακό σεμινάριο για τον σχεδιασμό και πρακτική εφαρμογή διατροφής για άτομα στην Τρίτη Ηλικία.
- Διάρκεια Σεμιναρίου1 ώρα
- Ενότητες5
- Βίντεο21
- Εκπαιδευτικό ΥλικόΝαι
- Τρόπος Διεξαγωγήςe-Learning
e-Learning
Ειρήνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD
Περιγραφή Σεμιναρίου
Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου ή κάθε ομάδας ατόμων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ύπαρξη ασθενειών και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και το στάδιο ζωής στο οποίο βρισκόμαστε. Η τρίτη ηλικία συνιστά μια περίοδο ορόσημο, καθώς συχνά συνοδεύεται από ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, αλλά και την προαγωγή της ποιότητας ζωής. Τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι πλέον παραγωγικά άτομα, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Ποιες είναι όμως οι ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας;
Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα αναλύσουμε τις διατροφικές συστάσεις που αφορούν στην Τρίτη ηλικία, τόσο σε επίπεδο συστατικών, όσο και σε επίπεδο τροφίμων. Επίσης, θα μάθουμε ποια είναι η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και πώς θα το επιτύχουμε αυτό πρακτικά, ώστε να αποκομίσουμε τα βέλτιστα οφέλη από τη διατροφή.
Σε Ποιον Απευθύνεται
- Άτομα τρίτης ηλικίας που θέλουν να πληροφορηθούν για το πώς πρέπει να τρέφονται, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.
- Άτομα που έρχονται σε επαφή με την Τρίτη ηλικία, ως συγγενείς, φροντιστές, κλπ και επιθυμούν να πληροφορηθούν για τις διατροφικές τους ανάγκες
Τι θα Μάθω
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει:
- Τις βασικές μεταβολές που συντελούνται στην Τρίτη ηλικία, πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική κατάσταση της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας, καθώς και πώς μπορούμε να παρέμβουμε διατροφικά.
- Πώς ορίζεται η δυσθρεψία, η σαρκοπενία, η υγιής γήρανση, αλλά και η ευπάθεια των ηλικιωμένων
- Τη φυσιολογία της γήρανσης και με τα κύρια διατροφικά προβλήματα που εντοπίζονται στην τρίτη ηλικία.
- Τέλος, θα δούμε ποιες είναι οι συστάσεις αναφορικά με τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως επίσης και ποιες είναι οι συστάσεις σε επίπεδο τροφίμων, δίνοντας έμφαση στο πώς μπορούμε να τις υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
- Ορισμοί
- Επιδημιολογικά Δεδομένα
- Φυσιολογία της Γήρανσης και Διατροφικά Προβλήματα
- Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες
- Πρωτεΐνη
- Λίπος
- Αλκοόλη
- Νερό
- Βιταμίνη Β12 και Φυλλικό οξύ
- Σίδηρος, Βιταμίνη C και Ψευδάργυρος
- Βιταμίνη D και Ασβέστιο
- Λαχανικά και Φρούτα
- Δημητριακά
- Γαλακτοκομικά
- Όσπρια
- Κόκκινο και Λευκό κρέας
- Αβγά
- Ψάρια και Θαλασσινά
- Λίπη
- Αλάτι
- Ο Δεκάλογος της Υγιεινής Διατροφής
Εισηγητής
Ειρήνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD
Η Δρ. Ειρήνη Λιδωρίκη είναι κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Διατροφή. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την περιεγχειρητική αξιολόγηση δεικτών θρέψης σε ασθενείς με καρκίνους ανώτερου πεπτικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου με την οποία και διατηρεί σχέση επιστημονικού συνεργάτη.